3 סקנדלים, 3 פתרונות ביום. אובמה לא מבזבז זמן
אחרי שבוע רצוף שערוריות, הכריז הנשיא האמריקני ביום אחד על שלושה צעדי תגובה: ראש רשות המסים פוטר, הסנאט התבקש לדון בחקיקה להגנת עיתונאים, ופורסמו מסמכים לגבי הפיגוע בקונסוליה בבנגזי. אך האם די בכך כדי לבלום את הסערה הציבורית?
עוד בערוץ החדשות:
נתוני הבושה: ישראל מובילה בעוני הילדים במערב
תיעד את התקיפה שלו בידי נער ונחקר כחשוד
עוד עדכונים בעמוד הפייסבוק של ynet
לשני המהלכים האלו, שעליהם הודיע הנשיא אתמול (יום ד'), התווספה גם החלטת הבית הלבן לפרסם 100 עמודים של התכתבויות בדואר אלקטרוני בנושא תגובת הממשל למתקפה שאירעה בספטמבר בלוב, שבה נהרגו השגריר כריס סטיבנס ושלושה אמריקנים נוספים. ההתכתבות מתארת כיצד הממשל וה-CIA סיכמו על הנוסח המקובל של ההודעה הפומבית על נסיבות הפיגוע. עד כה סירב הממשל בוושינגטון לפרסם את המסמכים, חרף הביקורת הציבורית הרבה והמתקפות מצד הרפובליקנים, והוא התיר רק לחוקרים מטעם הקונגרס לעיין בהם מבלי ליצור העתקים.
אולם עוד קודם לכן הודיע אובמה על כוונתו לקדם חקיקה להגנת התקשורת בעקבות פרשת הציתותים לסוכנות הידיעות AP והביקורת החריפה על הבית הלבן. הסנאטור הדמוקרטי הבכיר צ'ארלס שומר התבקש להגיש מחדש הצעת חוק משנת 2009, שמאפשרת לגופי תקשורת להגן על פי חוק על מקורות המידע שלהם, במקרה של הוצאת צו המתיר לצותת לטלפון של עיתונאי או כלי התקשורת עצמו.
דובר הבית הלבן ג'יי קרני אמר כי "הבית הלבן פנה לסנאטור שומר, ואנחנו שמחים לראות יוזמת חקיקה כזו מועלית מחדש כיוון שהנשיא מאמין שאנחנו צריכים לספק הגנה לתקשורת". שומר, סנאטור יהודי מניו-יורק, הציג את הצעת החקיקה שלו כבר לפני ארבע שנים והיא עברה בוועדה בסנאט ברוב גדול, אבל נתקעה בהצבעה המכרעת במליאת הסנאט בגלל פרוץ המחלוקת סביב הדלפות ויקיליקס.
הפרשה נחשפה שלשום, לאחר שסוכנות AP, הגדולה ביותר בארה"ב, התלוננה על כך שמשרד המשפטים הצליח להשיג פלטים של שיחות טלפון נכנסות במשרדיה בערים שונות בארה"ב, שבהם עובדים כ-100 עורכים וכתבים, וכן פלטים של טלפונים ניידים מתוך בתיהם של שישה כתבים שהיו מעורבים בכתיבת כתבה על פעילות ה-CIA לסיכול פיגוע שתכנן ארגון אל-קאעידה בחצי האי ערב נגד ארה"ב. בממשל זעמו על ההדלפה שסיכנה לטענתם סוכנים ואינטרסים ביטחוניים של ארה"ב, אבל AP טענה כי מדובר בפגיעה חסרת תקדים בחופש העיתונות.
במקביל, חתמו יותר מ-50 כלי תקשורת מרכזיים ברחבי ארה"ב על מכתב לשר המשפטים אריק הולדר ובו דרישה לחקיקה שתגן בבית המשפט על כתבים ועל המידע שאספו. בין החותמים: העיתונים "ניו יורק טיימס", "וול סטריט ג'ורנל" ו"וושינגטון פוסט", ורשתות טלוויזיה מרכזיות כ-ABC, NBC ו-CNN. שומר עצמו ציין בהודעה מטעמו כי "החקיקה הזו תאזן בין צורכי הביטחון הלאומי לבין זכות הציבור לזרימה חופשית של מידע. החוק יבטיח, לכל הפחות, תהליך הוגן ומחושב יותר".
שעות לאחר מכן הודיע הנשיא אובמה כי החליט לפטר את ראש רשות המסים האמריקנית (IRS), סטיבן מילר, כצעד ראשון בעקבות החשיפה כי הרשות עיכבה את הטיפול בבקשת ארגוני ימין לקבל מעמד של גוף ציבורי הפטור מתשלום מס. "אי אפשר לסלוח על מעשה כזה, ולא משנה מאיזה צד פוליטי אתה. הציבור האמריקני רשאי לזעום וגם אני זועם", אמר הנשיא אובמה בהצהרה על הפיטורים.
בדו"ח מבקר ה-IRS שדלף אתמול נחשף כי במשך יותר משנה וחצי החל הארגון באופן שיטתי לאתר בקשות של גופים ימניים ולהעבירן לבדיקה של מומחים, משיקולים פוליטיים. בדו"ח הפנימי נכתב
כי "ה-IRS השתמש בקריטריון בלתי הולם שזיהה את עמדותיהם הפוליטיות של תנועת מסיבת התה ושל ארגונים פוליטיים שמרניים אחרים שביקשו לקבל פטור ממס".
בתגובה הודיע אובמה גם על שורת צעדים שהוא מבצע ל"ניקוי" ה-IRS, וציין כי הורה לשר האוצר ג'ק לו למצות את הדין עם האשמים בפרשה. בדק הבית ברשות המסים עתיד גם לכלול חקירה פלילית של ה-FBI שעליה הכריז שר המשפטים הולדר. בהצהרה שלו הבטיח אובמה לפעול ב"שיתוף פעולה מלא עם הקונגרס, דמוקרטים ורפובליקנים, לתיקון הליקויים ב-IRS".