'סטוקסנט לא פגע בגרעין האיראני, אלא חיזק אותו'
איראן הודתה בעבר כי בתוכנית הגרעין שלה נרשמו עיכובים בשל חדירת הווירוס למחשביה, אולם עתה טוענים חוקרים בריטים: בסופו של דבר העשרת האורניום רק התגברה בעקבות התולעת
הדיווחים על הנזק שהסב הווירוס סטוקסנט
למחשבים איראניים עוררו בעבר אנחת רווחה מצד המערב, ששמח על העיכוב בתוכנית הגרעין של טהרן - אולם עתה מתברר כי אולי בעצם לא הייתה כל סיבה לשמוח: מחקר חדש שהתפרסם בבריטניה מגלה כי ייתכן שהפוטנציאל הגרעיני של איראן דווקא התגבר משמעותית בעקבות חדירת התולעת למחשבי המתקן הגרעיני בנתנז
ב-2009 וב-2010.
עוד עדכונים בעמוד הפייסבוק של ynet
לטענת החוקרים, התולעת סטוקסנט חשפה נקודות תורפה בפעילות המתקן, שאחרת איש לא היה מבחין בהן. למעשה, תפוקת המתקן אפילו עלתה בשנה שאחרי חשיפת החדירה. מהמחקר עלה גם כי בזמן שבמערב חשבו שתוכנית הגרעין האיראנית נמצאת "תחת מתקפה", האיראנים הגבירו תחת מעטה חשאיות את פעילותם ואף החלו להעשיר אורניום לרמות גבוהות יותר, בעקבות שיפור פעילות הצנטריפוגות.
החוקרים, שבחנו מידע שאספה הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א), מצאו כי מאז אוגוסט 2010 מספר המכונות שפועלות במתקן בנתנז נמצא בעלייה מתמקדת. "היכולת של איראן להתקין עוד מכונות לא נפגעה בעקבות חדירת התולעת", הסבירה החוקרת איוונקה ברזשקה ל"טלגרף" הבריטי, "למעשה יכולת העשרת האורניום של איראן רק גברה וכפועל יוצא, כך גם הפוטנציאל הגרעיני שלה".
"סטוקסנט הייתה רווח נקי מבחינת איראן, אם אכן הממשלה שלה רוצה לבנות פצצה או לפתח את תוכנית הגרעין שלה", היא הוסיפה. "התוכנה הזדונית, אם אכן חדרה למחשבים בנתנז, הפכה את האיראנים לזהירים יותר לגבי ההגנה של מתקני הגרעין שלהם".
בעבר הודתה איראן כי הייתה נתונה למתקפות סייבר נגד אתרים אסטרטגיים במדינה, דבר שהוביל להפניית אצבע מאשימה לעבר ארצות הברית ובעיקר ישראל. גורם בכיר במודיעין האיראני גם מסר אשתקד כי כ-16 אלף מחשבים נפגעו מ"סטוקסנט", אולם מומחים מהמערב העריכו כי מהנדסי תוכנית הגרעין האיראנית הצליחו לנטרל ולטהר את מערכת המחשבים שלהם מהווירוס.
בתוך כך, סמנכ"ל הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, הרמן נקרטס, אמר כי לא הושגה התקדמות בשיחות בין הסוכנות לבין איראן בנושא תוכנית הגרעין של הרפובליקה האסלאמית, שהתחדשו באחרונה בווינה. "היו לנו שיחות אינטנסיביות, אך לא הגענו לעמק השווה. נמשיך בדיאלוג", אמר נקרטס, שציין כי לא נקבע תאריך לסבב השיחות הבא.
Read this article in English
אחמדינג'אד בכור בנתנז. ארכיון
צילום: AFP
מומלצים