לבנון: הומואים כבר לא "סוטים" אבל עדיין מטרה
פשיטה אלימה על מועדון להט"ב בביירות מעוררת מחלוקת בלבנון. טרנסג'נדרית שנעצרה טוענת שהוכתה, הופשטה וצולמה, ואילו ראש העיר הסביר: "היה עלינו לדעת אם הם גברים או נשים". עם זאת הקהילה זוקפת לזכותה הישגים, אפילו בעיתון של חיזבאללה
ביירות, בירת לבנון, הוכתרה לא פעם כבירה הבלתי מעורערת של הקהילה הגאה במזרח התיכון הערבי. פעילי זכויות הלהט"ב יכולים לזקוף לזכותם כמה הישגים חשובים בשנים האחרונות, אולם כמה התרחשויות שאירעו לאחרונה סודקות את התדמית הליברלית.
בדיקות פולשניות להומואים מעוררות זעם בלבנון
עוד עדכונים בעמוד הפייסבוק של ynet
האירוע הראשון הוא פלישה אלימה של המשטרה על מועדון ההומואים המוכר בפרבר א-דכוואנה הנוצרי ברובו שבצפון ביירות. ערוץ הטלוויזיה LBC, הנוטה להעלות לסדר היום סוגיות הקשורות בקהילה, טען כי השוטרים תקפו את הבליינים והכו אותם בגלל נטיותיהם המיניות.
שלושה הומוסקסואליים וטרנסג'נדרית שהיו במקום נעצרו. דווח כי הם הובלו לתחנת המשטרה ונכפה עליהם להוריד את בגדיהם ולהצטלם כדי לבדוק אם הם עברו שינויי מין. ראש העיירה, אנטואן שחתורה, הורה לסגור את המועדון, מחשש ל"פגיעה במוסר הציבורי".
ראש העיירה התראיין לערוץ וסיפר: "אני בעצמי ראיתי בשירותים אנשים שלוקחים פינה, אנשים שמדברים אחד עם השני, ראיתי אנשים מתנשקים, נוגעים אחד בשני וגבר שלובש חצאית. ראיתי את האקטים ההומוסקסואליים הללו שנעשים שהם מעשים מיניים מבישים". הוא גם אישר בראיון את דבר מעצרם של הבליינים ואת קיומן של בדיקות הערום: "היה עלינו לדעת מיהם האנשים האלה. האם הם גברים או נשים? היה נראה שהם חצי גברים וחצי נשים ואני לא אסכים לכך בעיירה א-דכוואנה שאני משתייך אליה". הוא טען גם כי במקום השתמשו בסמים.
ואילו הטרנסג'נדרית שנעצרה סיפרה: "עמדתי מחוץ למועדון עם חבריי והמשטרה הורתה לי להיכנס לתוך המכונית ללא שום צו משפטי. הותקפתי מינית ומילולית על ידי הנציגים של ראש העיירה. הכו אותי, התייחסו אליי באכזריות והשפילו אותי. הם השתמשו בביטויים מבישים כמו 'רך כאישה', 'חצי גבר'. לאחר מכן הם ביקשו ממני להתפשט וצילמו אותי".
מי שהוסיף שמן למדורה בימים האחרונים הוא דווקא שר הפנים בממשלת המעבר בלבנון, מרוואן שרבל, שיישר קו עם ראש העיירה בראיון והצהיר: "לבנון היא נגד הומוסקסואליות ועל פי החוק הלבנוני זה נחשב לפשע".
לצד ההצהרות האלה והפשיטה על המועדון, הקהילה הגאה בלבנון יכולה גם למנות הישגים לא מבוטלים. למשל, במהדורות החדשות המדווחות על סגירת מקומות בילוי של הקהילה כבר לא משתמשים בביטוי "סוטים" בהתייחסם לחבריה, אלא ב"חד מיניים". אפילו העיתון "אל-אחבאר", המזוהה עם ארגון חיזבאללה הדתי, דיווח על סגירת המועדון ועל הפגנה שקיימה האגודה מול הפרקליטות הציבורית בביירות במחאה על ההתנהגות של ראש העיירה נגד ה"חד מיניים".
שינוי בתקשורת
מי שאחראית לכך במידה רבה היא אגודה מקומית בשם "חלם". אחד ממייסדיה, ג'ורג' קזי, אמר כי לפני 2005 המדינה הייתה מעלימה עין ממועדוני הלילה המזוהים עם קהילת הלהט"ב מסיבות תיירותיות ובשל שוחד שנתנו הבעלים. עם זאת, כאשר אירעה תקרית אלימה הקשורה לקהילה התקשורת לא עסקה בכך בכלל. הדברים השתנו לדבריו, לאחר הקמת האגודה. "אני זוכר שבאוקטובר 2005, לאחר שהוכו נערים בהקשר הזה בכיכר סאסין בשכונת אל-אשרפיה בביירות, פורסם בפעם הראשונה גינוי של האגודה בעיתון לבנוני, אפילו שזה היה בשפה הצרפתית".
הישג נוסף שזוקפת לזכותה קהילת הלהט"ב בלבנון הוא הפסקת בדיקות פי הטבעת למי ש"חשוד בהומוסקסואליות". לדברי אחד ממייסדי האגודה, "אחרי התקרית בשנה שעברה שבה נעצרו 36 נערים, הובלו לתחנת המשטרה ושם נערכה להם בדיקה שכזו, נלחמנו בהפרה הבוטה הזו של זכויות האדם כדי לבטל אותה ואכן הצלחנו. אם מישהו חווה בדיקה כזו כעת, השוטר או הרופא שאחראי לה ייענש".
אך אותו פעיל נאלץ להודות כי אותה פעילות ענפה ברמה הלאומית לא תמיד מונעת אלימות מקומית. "אף שהבנו מחלק מהשרים ואנשי המשטרה שאין להם כוונה לרדוף אחר חד מיניים, הדבר אינו מונע מתחנות המשטרה באזורים השונים לנהוג באלימות כלפיהם",
אמר.
ובחזרה לעיירה א-דכוואנה. לפני שבועיים נערך שם מפגן תמיכה בראש העיירה מצד התושבים, בתגובה להפגנה של קהילת הלהט"ב נגדו. מנגד, עורך הדין ניזאר סאריה, הפעיל בתחום זכויות האדם קרא להעמיד לדין את ראש העיירה בגין חריגה מסמכותו. נראה שהמעורבים בנושא, שם ובמקומות אחרים בלבנון עוד לא אמרו את המילה האחרונה, ולא מן הנמנע שהם ייפגשו בבית המשפט.