הפתרון לבעיית המדוזות בקיץ? קונצרט אקוסטי
חברת החשמל מדווחת על נזק של מיליונים בשל נחילי מדוזות שסותמים את תחנות הכוח. לשם כך גוייסו חוקרי אוניברסיטת חיפה למחקר חדשני שימצא דרך למגר את התופעה. השיטה הנבדקת: יצירת רעש בתדרים שישפיעו על התנהגות המדוזות
המוני המדוזות הצפויות לפקוד את חופי מדינת ישראל בשבועות הקרובים, אינן מסכנות רק את שלוות המתרחצים. הייצור הימי השקוף והצורב הוא גם אחד מגורמי הנזק המשמעותיים ביותר ליצור חשמל בימי הקיץ.
לכתבות נוספות בערוץ כלכלה ירוקה
- הכינו ארנקכם לקיץ: מפת הגבייה בחופים
- המבקר: לבחון מחדש תוכניות המאיימות על החופים
- ים של דמעות: לירונה מתה, הקרב על החוף נמשך
הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet
נחילי הענק של המדוזות, שבשנים האחרונות מתעצמים ומתרבים, פוגעים לעתים קרובות במערך התפעולי של תחנות הכוח הממוקמות לאורך חופי הארץ. למרות מערכות הסינון המתקדמות של חברת החשמל, הכמויות האדירות של המדוזות מאפשרות להן להסתנן לעתים למערכות התפעול, ולהביא אפילו להשבתת יחידות ייצור. מדובר בנזק תפעולי וכלכלי שמשפיע על איכות אספקת החשמל ללקוחות החברה.
בחברת החשמל, הסובלות מגירעונות עוצמים, מתקשים להעריך את הנזק, וטוענים כי הוא משתנה בהתאם לגודל התחנה. בכל מקרה, מוסרים בחברה כי "מדובר בנזק משמעותי ביותר העומד על מיליונים".
לצורך כך, פנתה חברת החשמל לאוניברסיטת חיפה, על מנת למצוא פתרון שימזער את הנזקים, כפי שנודע לאחרונה במסגרת אירוע מועדון הידידים והבוגרים של האוניברסיטה.
המחקר ינוהל על ידי חוקרי בית הספר למדעי הים של האוניברסיטה. החוקרים ינסו בפעם הראשונה לבחון האם פעילות אקוסטית יכולה להשפיע על התנהגות המדוזות.
לדברי החוקרים, כיום יודעים כי למדוזות איברים פנימיים הרגישים לקול, כשעיקר הפעילות האקוסטית הנעשית עד כה מיועדת למעקב אחר הנחילים ולמדידת מספר הפריטים בכל נחיל. אולם עד היום לא נעשה אף מחקר שבדק האם ובאיזה תדרים יכול הקול להשפיע על התנהגותן של המדוזות.
חלקו הראשון של המחקר, יבדוק עד כמה יעיל "הטיפול" בקול, ויימשך שני קייצים. המטרה הסופית תהיה לבחון האם ניתן להסיט את נחילי הענק ממתקני הקירור של תחנות הכוח.
עמוס שפירא, נשיא אוניברסיטת חיפה, אמר: "מדובר במחקרים שיתרמו למשק הישראלי ככלל, ולכל אחד ואחת מאיתנו בפרט. אני משוכנע שזו רק סנונית ראשונה לשיתופי פעולה נרחבים יותר בעתיד".
אלי גליקמן, מנכ"ל חברת החשמל, אמר שנושא שיתוף פעולה עם מוסדות אקדמים בארץ הוא אסטרטגי ובעל חשיבות לפיתוח ידע ויכולות הנדסיים של החברה, וכן לצורך פעילות יזמות עיסקית בארץ ובחו"ל.
יעקב (יאשה) חאין, המשנה למנכ"ל חברת החשמל וסמנכ"ל לקוחות בחברה, הוסיף: "מדובר במחקרים שתורמים לשיפור פני הסביבה, ובעיקר יכולים לתרום לשיפור באיכות ובאמינות אספקת החשמל ללקוחות החברה".