פוחדים לדבר בישיבה? לנצח מכשולים בדרך לקידום
חוששים לדבר בישיבות צוות או להציע את עצמכם להיות חלק מפרויקט חדש? נמנעים מלהתווכח על תנאי ההעסקה שלכם כי ביליתם הרבה זמן עם הילד החולה בבית על חשבון העבודה? כך תתמודדו עם החסמים שמונעים מכם לקבל קידום. מדריך
אן כמעט עובד בשוק העבודה, שאינו מתמודד עם חסמים מסוגים שונים המונעים ממנו לממש את עצמו מבחינה מקצועית ולהתקדם לעבר משרות בכירות. בחלק ניכר מהמקרים, יש חסמים המזוהים בעיקר עם נשים עובדות, וזאת חרף ההתקדמות שלהן בשוק העבודה.
עוד בערוץ קריירה :
- מזל טוב, ועכשיו לעבודה! זכויות עובדים מתחתנים
- העיקר להיות מיוחד: 9 טיפים לקידום בעבודה
גורו הקריירה בישראל: כך תהפכו לעשירים
הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet
אכן, בפני נשים ניצבים חסמים חיצוניים בשוק העבודה: קיימת אפליה, יש תקרת זכוכית ויש פערים בשכר. אין להמעיט מערכם, אך על מנת לשנות את התרבות הארגונית שמקבעת מציאות זו - החברה כולה צריכה להתגייס.מה שכן בכוחנו לנסות ולשנות, הם החסמים הפנימיים-נפשיים.
כיצד ניתן להתגבר עליהם? באמצעות פירוק מושגים גדולים כמו חוסר ביטחון עצמי ואסרטיביות לנושאים שניתן לטפל בהם: מה עלול לגרום חוסר ביטחון עצמי? איך הוא מתבטא וכיצד הוא מעכב מבחינת ההתפתחות שלי בעבודה? ומה עם יסורי המצפון כלפי הבית? לפניכם מספר חסמים וטיפים להתמודדות עימם, המיועדים לנשים עובדות, אך לא רק להן.
חשש לדבר בישיבות צוות, מחשש שהרעיונות שלנו לא יתקבלו על ידי אחרים
הבעיה: נכון, קשה להשמיע דעה, בייחוד בישיבות מרובות משתתפים, כשאנשים נכנסים לדברים אחד של השני.
הפתרון: נסו לחשוב על ההשתתפות בישיבת צוות כעל מטרה שניתן להשיגה בשלבים. אין צורך לטפס אל פסגת ההר בבת אחת: בשלב הראשון נסו לנהל שיח עם מספר מצומצם של אנשים, איתם מרגישים בנוח. אחרי שתרגישו כי דבריכם מתקבלים בברכה, יהיה יותר קל להמשיך להביע דעה.
הציבו בפניכם מטרה: להשתתף בישיבה שדנה בנושא בו אתם בקיאים מאוד. התכוננו היטב לישיבה, אל תוותרו גם אם קוטעים אתכם ועמדו על זכותכם להישמע. אחרי מספר ישיבות מוצלחות, יהיה הרבה יותר קל להביע רעיון שלא חשבתם עליו מראש. גם אם לא בטוח שהוא נכון או שיתקבל, עצם הבעת הדעה תתרום לדיון, לך ולשאר המשתתפים.
אם לא יבקשו - לא אציע את עצמי לפרויקט חדש בעבודה
הבעיה: רבים מעדיפים להשאר באזור הנוחות המוכר והבטוח, בו שולטים בביטחון.
הפתרון: להיפך - כדאי להתאמץ ולקבל פרויקט, לאו דווקא מורכב, הכולל נושא חדש לטיפול או אנשים חדשים לעבוד איתם, שיובילו להרחבת הידע ולצבירת ניסיון חשוב. כך כשתקבלו פרויקט גדול יותר, כבר יהיה לכם ניסיון שיאפשר זאת.
כיצד לעשות את הצעד הראשון? חישבו מה יותר קל לכם - להצטרף לקבוצת אנשים העובדים על פרויקט חדש ולהציע את עזרתכם או לחשוב לבד על פרויקט שעשוי לתרום למקום העבודה. אכן נדרש מאמץ, אבל עשייה בשלבים תיתן תחושת סיפוק ומסוגלות שממנה ניתן גם להמשיך.
לא אתווכח על תנאי העבודה שלי, המצב בשוק קשה - העיקר שיש לי עבודה
הבעיה: ניהול משא ומתן עבור עצמך ידוע כאחד הדברים הקשים בעיקר לנשים. עם זאת, מעבר להוגנות שבקבלת שכר שווה, יש השלכות נוספות על עצמך כאדם ועל המעסיק שלכם כשמוותרים מראש. אם לא תנהלו משא ומתן על מה שמגיע לגם - אתם עלולים למצוא את עצמכם תוסכלים ומתפקדים פחות טוב.
הפתרון: מעסיק שרואה עובד שלא עומד על שלו, עלול לחשוב שניתן לנצל את את חוסר האסרטיביות כחולשה. משום כך בדקו מה השכר בתפקידים מקבילים ועל אילו תנאים ניתן לנהל משא ומתן, גם אם לא באופן ישיר על כסף. בחרו את הנקודה שהכי חשובה, אולי אפילו יום אחד בשבוע, שחשוב לכם לצאת בו מוקדם – ולפחות על נקודה זו אל תוותרו. השגת המטרה תהיה שווה את המאמץ.
לא אענה להצעה לקידום, זה עלול להעמיס עלי ולהכשיל אותי בתפקיד
הבעיה: האם הייתם רוצים את הקידום הזה - בעולם ללא פחדים? אם כן, חישבו מה עליכם לעשות מה עלי לעשות כדי להפיג את החששות.
הפתרון: ראשית הבינו מה כולל התפקיד, מה הדרישות שלו מבחינת אחריות, שעות מצופות, כפיפים ואולי בוס חדש. מתוך רשימה זו חישבו – מה מרתיע? איזו אינפורמציה תעזור לקבל החלטה חיובית? במי אוכל להיעזר כדי להצליח בתפקיד? זכרו שכל מי שאתם רואים כיום בתפקיד בכיר, עבד קשה כדי לקבל אותו אבל גם קיבל תמיכה מאחרים. אתם לא צריכים לעשות הכל לבד.
אם אעבוד יותר קשה, נפגע בבית ובילדים
הבעיה: זו אחת הסוגיות הקשות ביותר לנשים, מאחר שבנוסף לתחושה הפנימית, החברה מגיעה וצורבת את יסורי המצפון בבשר החי.
הפתרון: כדאי תמיד לזכור שככל שתהיו יותר מאושרים, כך תהיה גם הסביבה שלכם. אם אתם חיים בזוגיות, הטיפול בבית לא צריך ליפול רק על זוג כתפיים אחד. צריך לשחרר את הפרפקציוניזם ולקבל החלטות לתקופות קצרות, למשל מה מתאים לחודש הזה שיש לי בו פרויקט חשוב בעבודה? דברו עם בני הבית ועם הילדים אם הם בגילאים מתאימים, היעזרו במי שניתן או קנו שירותים. אל תבקשו גם לבקש עזרה, אם צריך.
פוליטיקה ארגונית? זה לא בשבילי
הבעיה: אם אף אחד לא מכיר אותך, הקידום לא יגיע מעצמו רק בגלל שעשית עבודה טובה בפרויקט הקודם.
הפתרון: פוליטיקה ארגונית זה אומר יצירת קשר עם אנשים ומתן אפשרות שיכירו אותי. כך למשל, מומלץ פעם בשבוע לפחות לאכול ארוחת צהריים עם קולגה אחת או יותר, במקום סנדביץ' חטוף מעל למחשב כדי לחסוך זמן. הכוונה היא לפעול נכון כדי שיכירו בקיומך. חשבי מה הערך המוסף שלך, מה תרומתך הייחודית לעבודה והביאי את עצמך לידי כך שאנשים יכירו בתרומה זו.
חשש מהתנהלות אסרטיבית
הבעיה: אסרטיביות איננה אגרסיביות. להיות אסרטיבית משמע לעמוד על שלך מבלי לפגוע באחרים, כשמתנהלים מול קולגה, כפיף או מנהל.
הפתרון: חשבו אם מה שמבקשים ממכם הגיוני. אם התשובה שלילית, הסבירו למה איניכם מסכימים. אסרטיביות דורשת תקשורת ברורה. לא תמיד אפשר להיאבק על כל דבר, אך זה לא אומר שצריך לוותר מראש. בחרו נושא שעקרוני לכם, הסבירו את עמדתכם ועמדו על שלכם.
הכותבת היא מייסדת ומנכ"לית "נטע – המרכז לפיתוח קריירה": ttp://www.netta.org.il