שתף קטע נבחר

 

תהילים נגד גזירות הגיוס: 30 אלף חרדים מוחים

המונים מהעדה החרדית התאספו מול לשכת הגיוס בירושלים להפגנת ענק אלימה על רקע חוק הגיוס המתגבש. צעירים חרדים יידו אבנים, הציתו פחי אשפה, השליכו חפצים - והתעמתו גם עם אנרכיסטים שתומכים בהם. שוטר אחד נפצע בינוני, 5 שוטרים נפצעו קל ו-5 מפגינים נפצעו קל. 8 בני אדם נעצרו

על רקע דיוני ועדת פרי לקידום השוויון בנטל, משתתפים הערב (יום ה') כ-30 אלף חרדים בהפגנת ענק אלימה בירושלים נגד "גזירת הגיוס" המרחפת על תלמידי הישיבות. ההפגנה נערכת ביוזמת מנהיגי הפלג הקיצוני "העדה החרדית", אליהם הצטרפו גם כמה רבנים מהזרם המרכזי. הרישיון היה להפגנה של 5,000 בני אדם בלבד. באופן סמלי התכנסו המפגינים מול לשכת הגיוס בעיר - לא הרחק משכונת מאה שערים שממנה יצאו. שוטר אחד נפצע בינוני וחמישה נפצעו קל. מקרב המפגינים נפצעו חמישה חרדים קל. מד"א פינה את הפצועים לבתי החולים שערי צדק והדסה עין כרם. שמונה מפגינים נעצרו.

 

 

המארגנים קראו במערכת הכריזה ובמנשרים שחולקו שלא לגרום פרובוקציות ובמהלך ההפגנה קראו רבנים למפגינים "לשמור על קדושת המעמד", ולמרות זאת נרשמו עימותים אלימים בין מפגינים לשוטרים, עיתונאים וחיילים חרדים שנקלעו לאזור במדי צה"ל. המפגינים החרדים הציתו פחי אשפה, השליכו חפצים, רימון עשן ויידו אבנים לעבר כוחות משטרה ומג"ב שיצרו אזור חיץ של כמאתיים מטר בין המפגינים ללשכת הגיוס עצמה. החרדים התעמתו גם עם אנרכיסטים שהגיעו לתמוך בהם. 

 

אש, פצועים ועצורים: רבבות חרדים נגד גזירות הגיוס    (צילום: אלי מנדלבאום)

אש, פצועים ועצורים: רבבות חרדים נגד גזירות הגיוס    (צילום: אלי מנדלבאום)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

לאחר שהאלימות מצד המפגינים החריפה, כוחות משטרה ומג"ב פרצו אל תוך ההמון כשקסדות לראשיהם ואלות בידיהם. בהמשך דרדרו מפגינים חרדים עגלות אשפה לעבר השוטרים, שהשיבו בהשלכת רימוני הלם כדי לפזר אותם. בצד החרדי מביעים סיפוק ממספר המשתתפים וטוענים לניצחון בעיקר על הרבנים המתונים שהתנגדו לקיומה.

 

תחת הכותרת "עצרת הרבבות", נקרא הציבור מעל גבי מודעות ענק להשתתף במחאה נגד "מנהיגי השלטון בארץ הקודש", שלטענת הרבנים רודף את היהדות החרדית "באמצעים שונים ומשונים" – במטרה "להרוס את הצביון החרדי ולחלל את טהרת שומרי התורה ולומדיה". ההפגנה נפתחה בקריאת פרקי תהלים נגד "גזירת הגיוס", ובהמשך - נאומים מפי רבנים בכירים, בעיקר מפלג "העדה החרדית".

 

ההפגנה בירושלים, הערב (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
ההפגנה בירושלים, הערב(צילום: אוהד צויגנברג)

 (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
(צילום: אוהד צויגנברג)
 

 

 (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
(צילום: אוהד צויגנברג)
  

פיני רוזנברג, דובר העצרת החרדית בירושלים, אמר כי עשרות האלפים המשתתפים בה היא התשובה החרדית לוועדת פרי. "אנחנו אומרים לא לגיוס בחורי ישיבה, גם אם נלך לכלא בהמונינו", אמר רוזנברג. "אלפיים שנה שרדנו ונשרוד גם את ההשמדה הרוחנית הזו". הוא התייחס בביטול לגילויי האלימות בהפגנה: "כולם רואים שמדובר בעשרות בודדות של מפגינים, מול עשרות אלפים שמקדשים שם שמיים. אין שליטה על נוער שוליים".

 

בעדה החרדית מאשימים את הממשלה כי לאחרונה "הגדישה את הסאה עשרת מונים" בגזירות נוספות נגד החרדים, והיא מנסה "לבדוק את הדופק" בציבור זה - "האם נאזור אומץ ומחגור כלי מלחמה, או שמא נרים ידיים בהכנעה חס ושלום".

 

"זכור! גורלך וגורל צאצאיך בידיך!", נכתב במודעות הרחוב השונות המבשרות על ההפגנה. "השתתפותך בעצרת הרבבות היא האלטרנטיבה היחידה להצלת הנוער מגזירת הגיוס! ... גזירות השלטון מאיימות על עתיד עם ישראל כולו ... זה הזמן להוכיח נחישות ולמנוע את הגזירות!!!".

 

הרב יצחק טוביה וייס, הרב משה שטרנבוך והאדמו"ר מתולדות אהרון, רבי דוד קאהן, ממנהיגי העדה החרדית, צפויים לנאום ולשאת תפילות בעצרת, ולצדם, בשילוב כוחות לא שגרתי, גם רבנים וראשי ישיבות שאינם נמנים עמה, כמו הרב שמואל אויערבאך, הרב יהודה עדס והרב משה צדקה.


האתגרים המרכזיים של ועדת פרי

האתגרים המרכזיים של ועדת פרי
יעדים ברורים לשירות צבאי ולשירות אזרחי, גם בתקופת המעבר שאמורה להתחיל באוגוסט 2013, ותימשך עד אוגוסט 2017. אחריה ייושם החוק כולו. היעד ל-2013: גיוס 3,300 מתוך שנתון של 7,200.
אי עמידה ביעדי הגיוס תגרור סנקציות כלכליות, הן על המועמד לשירות ביטחון והן על הישיבות שלא יעמדו בתקנים שייקבעו לה.

פתרון סוגיית "דחויי שירות". החל מאוגוסט אברכים בני 22 ומעלה שלא התגייסו ולא קיבלו פטור יוכלו לבחור לשרת. מי שלא ישרת יקבל פטור מיידי. משרד התמ"ת יחל מיידית בהכשרה למקצועות נדרשים בשוק העבודה. הרווח הצפוי למשק - שבעה מיליארד שקל.

צה"ל לא ישלם יותר לדחויי שירות בני 25 שכבר נשואים ועם ילדים. תהיה להם הברירה - שירות או פטור והצטרפות למעגל העבודה.
קיצור תקופת המעבר לשלוש שנים: יש החוששים שממשלה עתידית עם המפלגות החרדיות תנסה לעצור את הרפורמה, ולכן מבקשים לצמצם את התקופה מארבע שנים לשלוש.

 

 (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
(צילום: אוהד צויגנברג)
 


 (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
(צילום: אוהד צויגנברג)

 

עם זאת, המנהיגים הבולטים בזרם המרכזי של הציבור החרדי - הרב עובדיה יוסף הספרדי, הרב אהרון לייב שטיינמן הליטאי וראשי החסידויות המרכזיות, האדמו"רים מגור, מבעלז ומויז'ניץ - מתנגדים לקיום העצרת.

 

רבני המיינסטרים חוששים לעורר מחדש את נושא השוויון בנטל, שירד מראש סדר היום הציבורי לטובת גזירות התקציב. בעדה החרדית, לעומת זאת, סבורים כי בעת הזו נדרשת קנאות ונחישות למאבק חסר פשרות, וציפו כי השתתפות רבבת מפגינים בעצרת תהווה אמירה ברורה נגד מתינות הרבנים. בצד החרדי הביעו סיפוק ממספר המשתתפים וטענו לניצחון בעיקר על הרבנים המתונים שהתנגדו לקיומה.

 

חברי הפורום לשוויון בנטל, בגיבוי חיילים חרדים, ניסו לקיים גם הם הפגנה מול לשכת הגיוס בירושלים - בעד שירות לכל ונגד ההשתמטות, וקראו לוועדת פרי "לנצל את ההזדמנות ולהתחיל בגיוס חרדים באופן מיידי", אולם המשטרה בלמה אותם. 

 

מלשכת יו"ר הוועדה לשוויון בנטל, יעקב פרי נמסר הערב כי "תזכיר החוק המתגבש הוא חלק מרפורמת הגיוס החדשה המחוייבת למציאות הישראלית, לערך השוויון והערבות ההדדית תוך שמירה על ערך לימוד התורה. על החברה החרדית תוטל האחריות להתכנס לתוך מסגרות שירות המדינה, הצבאי והאזרחי וכפועל יוצא משם, למסגרות התעסוקה".

 

בחודש שעבר התכנסה לראשונה הוועדה לקידום השוויון בנטל בראשות השר יעקב פרי מיש עתיד. הוועדה אמורה בסופו של דבר להביא לתקציר חוק שיאפשר את גיוסם של בחורי ישיבות לצה"ל ולשירות אזרחי וכן את גיוסם של צעירים ערבים לשירות אזרחי משמעותי. המתווה שאותו מבקשים אנשי יש עתיד והבית היהודי להביא נכלל בהסכם הקואליציוני.

 

לפי החלטת הממשלה, הוועדה צריכה לסיים את עבודתה תוך 49 ימים, לגבש תקציר חוק ולהגיע להסכמות בכל הנוגע לכל סעיפי החוק - כולל המכסות, הסנקציות, לוחות הזמנים ומתווה השירות. מלבד הזמן הקצר והסנקציות האישיות, לוועדה יהיו עוד אתגרים, בהם קביעת יעדי השירות לתקופת המעבר, הדרישה לקיצור התקופה הזו וסוגיית דחויי השירות וכניסתם לשוק העבודה.

 

בהכנת הידיעה השתתפו נועם (דבול) דביר ומורן אזולאי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד צויגנברג
ההפגנה בירושלים
צילום: אוהד צויגנברג
צילום: יובל חן
חרדים בבקו"ם, ארכיון
צילום: יובל חן
מומלצים