שתף קטע נבחר
 

עו"ד בצומת מקצועי: כך תבנו לכם מסלול קריירה

השוק הישראלי מוצף בעורכי דין, עובדה שמקשה לפתח קריירה משגשגת בתחום. כיצד בכל זאת אפשר לפתח מסלול מקצועי מוצלח ולהפוך למובילים בענף? מדריך

רק לפני כשבועיים המליץ לישראלים שר הכלכלה והמסחר נפתלי בנט, להפסיק ללמוד משפטים בהמוניהם ובמקום זאת ללכת לעבוד בבניין. ואכן, השוק הישראלי מוצף בעורכי דין שהוסמכו למקצוע - עובדה שמקשה לפתח קריירה משגשגת בתחום. אז כיצד בכל זאת אפשר להפוך למובילים במקצוע? בדקנו עם עו"ד רפי שיף, מנהל צוות השמת עו"ד בחברת ההשמה קודקס, מה הדרך הנכונה להתקדם בתחום.

 

עוד כתבות בקריירה 

הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet 

 

שיף מסביר כי למעשה, הליך סלילת הקריירה והגדרת היעדים המקצועיים צריך להתחיל מוקדם ככל האפשר, עוד בשלב הלימודים האקדמיים. "אחוז גבוה מעורכי הדין הצעירים אינם מודעים לחשיבות התוויית מסלול קריירה עוד בשלב בחירת מקום ההתמחות", הוא מפרט.

 

הבעיה מגיעה לדבריו לאחר כשנתיים של ניסיון בתחום, אז עורכי דין רבים ניצבים בפני צומת מקצועית ומבקשים להתמקד בתחום מסוים או לעבור הסבה בענף. "יש מי ששואפים להחליף את תחום העיסוק", הוא מסביר. "אחרים רוצים לעבור ממשרדים קטנים לגדולים או מהמגזר הציבורי לפרטי, מבקשים להשתלב במחלקות המשפטיות בחברות או חושבים על הסבה מקצועית ומעבר לעולם העסקי".

 

לפני שמתעוררים מאוחר

מדוע הרצון לשינוי מתעורר דווקא בנקודה זו? "תקופת ההתמחות דומה לטירונות מקוצרת, במסגרתה דוגמים המתמחים תחומי עיסוק מגוונים ומשתתפים בהיקף משתנה בליווי תיקים ועסקאות", הוא מסביר. "השנתיים העוקבות במקצוע מעניקות לעורכי הדין הצעירים כר בטוח של ביטחון וניסיון ומאפשרות להם לגבש פרספקטיבה והבנה מקיפה ומעמיקה יותר אודות הענף והאפשרויות המובנות בו. 

 

"בשלב זה הם מתפנים לראשונה מעומס המטלות ומבקשים לבחון הזדמנויות לביצוע שינויים בקריירה", מוסיף שיף. "כמו כן, שמרנותו של ענף המשפט מכוננת תפיסה לפיה קיימת חשיבות לסימון "וי" בקורות החיים על ניסיון מינימאלי של כשנתיים, לפני חשיבה על ביצוע שינויים בקריירה". 

 

הזדמנות לביצוע שינויים בקריירה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הזדמנות לביצוע שינויים בקריירה(צילום: shutterstock)

 

עם זאת, פעמים רבות מדובר לדבריו בהתעוררות מאוחרת מדי. "עו"ד שצברו ניסיון של כשנתיים בליטיגציה ומבקשים לעבור לייעוץ משפטי, חסרים ניסיון בתחום המסחרי ובמקרים רבים סיכוייהם לבצע מעבר שכזה שואף לאפס", הוא מסביר. "הדבר נכון גם לגבי עו"ד שהתמחו במגזר הציבורי ומבקשים לעבור למגזר הפרטי. המשותף לכולם הוא שלא לקחו בחשבון מראש את המבנה ההיררכי של השוק ואת מגבלותיו המובנות".

 

איך בונים את מסלול הקריירה?

על מנת להתוות מסלול קריירה בענף המשפט, שיף מפרט כי יש לאיסוף מידע נרחב ככל הניתן, לבנות אסטרטגיה, לבחור תחום ההתמחות באופן מושכל, להגדיר חלופות מקצועיות אפשריות, לבחון מסלולי קריירה מקובלים ולבחור במודע באפיקים שיאפשרו להשיג את היעדים שלנו לטווח הבינוני והארוך.

 

"כל אלה יקטינו משמעותית את הסיכוי שנהיה מופתעים לאורך הדרך וימקסמו את סיכויינו להשיג את יעדי הקריירה" הוא מסביר. לפניכם טיפים נבחרים שגיבשנו בעזרתו:

 

בחרו תחום במחשבה תחילה - "לבחירה בתחום ההתמקצעות יש השפעה מכרעת על המשך הקריירה", מסביר שיף. "מרבית המעסיקים מעדיפים לגייס עו"ד שצברו ניסיון בתחום ספציפי, כך שקיים קושי ממשי לבצע ניעות בין התחומים השונים כבר בשנות הקריירה הראשונות ובעיקר ככל שעולים בוותק. עבור עו"ד בותק שנתיים - זו כמעט ההזדמנות האחרונה לבצע את השינוי.

 

"חשוב להקדיש מחשבה ולהבין האם התחום בו אתה עוסק הוא התחום בו תרצה לעסוק בעתיד", הוא מוסיף. "אם התשובה שלילית – מומלץ לפנות לבוס הישיר ולבקש להשתלב בפעילות בתחום בו תרצו להתפתח. אם בקשתכם לא נענית, שווה לשקול מעבר למעסיק אחר בידיעה שתצטרכו ללכת צעד אחורה בהווה, אולם הבחירה הזו צפויה להשתלם לך בעתיד".

 

התאימו את הארגון אליכם - שיף ממליץ לבחון מוקדם ככל האפשר, האם הארגון בו אתם עובדים הוא אכן המקום הנכון עבורכם. "בנקודת הזמן הנוכחית צברתם די ניסיון, שכרכם אינו גבוה דיו ואתם נחשב אטרקטיביים במיוחד", הוא מפרט. "כשיכולת התמרון שלך גבוהה יחסית, זה הזמן לחשוב על מעבר למעסיק שעונה על הקריטריונים החשובים לכם".

 

אז אם עד כה היה חשוב לכם לצבור ניסיון על חשבון יחסי אנוש, או שהתפשרתם על על השכר בשביל ניסיון בתחום מומחיות ייחודי - זה הזמן לבצע שינוי ולחפש התאמה במרבית המשתנים, מתוך ראייה לטווח הארוך. 

 

קראו את העתיד ואל תופתעו - בחנו את אופק ההתקדמות אצל המעסיק שלכם. "זה הזמן לבחון בראייה של חמש שנים קדימה מה עתידכם במשרד הנוכחי", מסביר שיף. "שאלו את עצמכם מה הרמה המקצועית לה אתם מצפים, מה אופק הקידום בארגון, מה האיזון הנדרש עבוכרם בין הבית לעבודה, מה היציבות התעסוקתית בארגון ועוד.

 

"הביטו על עורכי הדין המועסקים במשרד ושנמצאים 5 שנים מעליכם ובדקו מה הם עושים היום, כמה מהם משתלבים כשותפים והאם הם מרוצים", הוא מוסיף. "מענה לשאלות אלה מאפשר להבין האם צפוי לכם אופק התקדמות או שמא זה הזמן לקבל החלטה אסטרטגית ולעבור לעבוד אצל מעסיק שיאפשר לכם מסלול קריירה ארוך טווח.

 

דעו את השיוך שלכם - שיף ממליץ לעורכי הדין הצעירים לבחון את פוטנציאל ההשתכרות שלהם. בתוך כך הוא ממליץ לערוך סקר שיבחן את שווי השוק שלכם והאם הוא משתקף בתלוש השכר, להתייעץ עם קולגות בותק זהה בארגונים דומים וללמוד מה השכר המקובל, וכן לעקוב אחרי סקרי שכר ענפיים.

 

"כאשר תגיעו לשיחת השכר השנתית תוכלו להבין האם קיימת תקרת זכוכית ותהיו בשלים לקבל החלטה ביחס למעסיק הנוכחי", הוא מסביר. "בנוסף תוכלו לגבש החלטה האם נכון לכםחפש עבודה אצל מעסיק אחר המשלם בהתאם לערככםשוק".

 

השתלבו בתיקים אסטרטגיים - אם חשוב לכם לבסס אופק התקדמות במשרד הנוכחי - שיף ממליץ להשתלב בתיקים שחשובים מבחינה אסטרטגית ולהרחיב את תחומי העיסוק והמומחיות. "זה זמן להגדיל ראש, לבקש להשתלב בתיקים מתוקשרים ומורכבים, ולהראות מוטיבציה ורצון עז להתפתח, ללמוד ולהתקדם", הוא מסביר. "זו גם דרך למקסם את היכולת האישית ולהפוך למומחים בתחומכם. באופן זה, תעמיקו את טביעת החותם שלכם במשרד".

 

בססו קשרים אישיים עם אנשי מפתח - כשצוברים ניסיון בתחום ובמשרד, מכירים כבר היטב את הפוליטיקה הארגונית ומקבלים ביטחון.  זה הזמן לרכוש את המשתנה החשוב - השפעה. "התקדמות מקצועית היא חשובה ביותר, אך אינה תנאי מספיק להתקדמות לדרגות בכירות", מסכם שיף. 

 

"חשוב לזהות אנשי המפתח וגורמים בעלי כוח שיכולים להשפיע על קידומכם. לעתים תגלו שלמנהלת המשרד יש השפעה פנומנאלית על השותפים הבכירים, אפילו יותר מאשר לבוס הישיר שלכם. לרשת קשרים מבוססת וחזקה יכולה להיות השפעה רבת משמעות על עתידכם המקצועי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
צילום: shutterstock
צילום: הילה אפריאט
עו"ד רפי שיף
צילום: הילה אפריאט
מומלצים