"מזל סרטן": מבכים את מותה
בזמן שאנג'לינה ג'ולי כורתת שדיה אך נשארת האשה הסקסית בעולם, קאת'י בסדרה "במזל סרטן", נאבקת במחלה הארורה באופן הכי אמיתי ורגיש שיש. אבי שושן סופד לסדרה מעוררת השראה עם סוף סופני
העולם כולו סער בשבוע שעבר, לאחר שאנג'לינה ג'ולי חשפה כי עברה כריתת שד כפולה, לאחר שגילתה שהיא נושאת את הגן BRCA1 שמעלה בצורה משמעותית את הסיכויים לפתח סרטן שד וסרטן שחלות. אפשר להבין מדוע הסיפור הזה נגע בכל כך הרבה אנשים. ג'ולי נחשבת לאישה הסקסית בעולם, נשואה לאחד מכוכבי הקולנוע הגדולים של דורנו והצעד שעשתה היה מניעתי ומכך גם מעורר השראה.
מה עוד קורה בערוץ הטלוויזיה של ynet:
מצב האומה: עוד רגע קומי מושלם נוצר
עוד ביקורות, כתבות ועדכונים לפני כולם - בעמוד הפייסבוק של ynet
ככה אנחנו רוצים את הסרטן שלנו. אצל אישה יפהפייה, שהמחלה עדיין לא התפרצה אצלה, שכותבת מאמר לאחד מהעיתונים הנחשבים בעולם וכפועל ממשיכה למצב עצמה כמובילת דעת קהל.. לא הזלנו איתה דמעה, לא ראינו אותה דועכת, לא היה פה מאבק אפילו. זה היה בעיקר קוסמטי וזוהר. הוליווד במיטבה.
אבל לא באנג'לינה ג'ולי עסקינן, אלא במיליוני חולי סרטן שהמדיה לא מסוגלת להכיל אותם. ילדים לצד קשישים, בעלי משפחות לצד רווקים, לא מפורסמים אלא אנשים פשוטים שלא גילו את המחלה בזמן, שנאלצים להתמודד עם המוות שאורב מעבר לפינה, שסובלים מתופעות לוואי חמורות, שנופלים לדיכאונות, שמשפחתם מתפרקת. אחת כזאת היא קאתי ג'יימסון.
אומרים שצריך מזל גם במוות ועם המוטו הזה, קאתי ג'יימסון, גיבורת הסדרה המצוינת "מזל סרטן", שפרק הסיום שלה משודר הערב (ב') בארצות הברית, צועדת בבטחה אל קברה. אחרי שלוש עונות בהן נאבקה במלנומה שלב 4 שהתפרצה אצלה בשיא חייה, מגיעה הערב לסיומה מיני סדרה בת ארבעה פרקים שחותמת את המסע של קאתי אל מותה.
זה לא היה המסע של אנג'לינה להצלת חייה, אלא מסע של מורה בבית ספר, מפרברי אמריקה, נשואה ואם לילד מתבגר שהשמיים מתהפכים עליה ביום אחד בו היא מגלה כי שעון החול התהפך עבורה ומעכשיו היא חיה על זמן שאול. היא ניסתה להילחם: הלכה לרופאים הכי טובים, הצטרפה לניסוי רפואי חדשני וקיבלה כימותרפיה שעשתה בה שפטים. בזמן הזה היא סבלה מתופעות לוואי קשות כמו נשירת שיער, שיתוק ברגליים, איבוד זיכרון והזיות אבל במקביל היא נלחמה להישאר אופטימית, להראות שהיא חזקה ושאינה מפחדת ממותה המתקרב.
היא שרה בזמן שנסעה להוספיס שכרטיס היציאה ממנו הוא בכיוון אחד, ניסתה לשדך לבעלה אישה אחרת בעודה בחיים כדי שלא יישאר לבד והכינה מתנות יום הולדת לבנה היחיד עד שיהיה בן 30. היא בכתה וצחקה, עודדה אך גם הרשתה לעצמה ליפול ולבקש עזרה. הגשימה משאלות אחרונות אך גם התקשתה לקבל את העובדה שזמנה הולך ומתקצר. רצתה לחיות אבל סירבה במקביל להיות נטל על הסביבה.
קאתי ג'יימסון היא חולת סרטן. חולה פשוטה, לא זוהרת, שמייצגת מיליוני חולי סרטן שממלאים את המחלקות האונקולוגיות בכל בתי החולים בעולם. חולים שבגינם מחלת הסרטן נחשבת לגורם המוות מספר אחד בעולם. קאתי היא דמות יחידה בעולם הטלוויזיה האמריקני. הסרטן לא אסתטי, המחלה לא מטושטשת בקווי העלילה, להיפך, קאתי, בגילומה של השחקנית האדירה לורה ליני, היא הגיבורה הגדולה ביותר בטלוויזיה האמריקנית של השנים האחרונות.
תפקידה כבר הוכתר כגדול ביותר בקריירה המפוארת שלה והיא זכתה עליו ב"גלובוס הזהב". הסיבה לכך היא כי קאתי משקפת תמונה כואבת אבל מציאותית של המחלה שבעבר אפילו אסור היה לומר את שמה. לא גיבורה כמו אנג'לינה ג'ולי, לא יפה כמו כל שאר הדמויות בטלוויזיה שחלו במחלה ושהדרך היחידה בה התסריטאים התמודדו עם הנושא היה באמצעות איבוד השיער, כמו לדוגמה דמותה של סמנתה מ"סקס והעיר הגדולה". לא כאן ולא הפעם. קאתי סבלה ודעכה עד שאנחנו, הצופים בבית, כבר הסתכלנו על המסך ואמרנו, "אלוהים, עשה עימה חסד וגאל אותה מייסוריה".
"מזל סרטן" אולי לא הייתה טרנדית כמו "הומלנד", מעוררת באזז כמו "מד מן" או תופעה טלוויזיונית כמו "משחקי הכס". לא היו פה רבי מרצחים או דרקונים. היתה פה אשה אחת שדרך דמותה, כל צופה בבית ראה בה את בן משפחתו שחלה גם הוא במחלה. הסטטיסטיקה אומרת שכיום כל אחד מכיר אדם שחלה במחלת הסרטן. סמנתה מ"סקס והעיר הגדולה" אולי זכתה במחיאות כפיים כשזרקה את הפאה, אבל כשאני צפיתי בקאתי, ראיתי את אבא שלי, את שתי הדודות שלי ואת החברה של המשפחה שגם היא הייתה מורה מהפריפריה ואם לילדים קטנים. לא היה פה נאום מעורר השראה, לא היה פה סרטן פוטוגני שמצטלם כהלכה - היה פה המיץ של הזבל של המחלה.
"מזל סרטן" הייתה סדרה קשה שבניגוד גמור לכמות הטישו שמתחסל בזמן הצפייה בה, הוגדרה למעשה כקומדיה. היא לימדה אותנו שיש גם דרך אחרת להסתכל על המחלה. שמותר לבכות אבל אסור לשכוח את ההומור. שאפשר לבקש עזרה אבל מיותר לשקוע ברחמים עצמים. שחשוב להיות מוקף בסביבה תומכת אבל לדעת לעשות בסופו של דבר רק מה שטוב לך.
בחודשים הקרובים ישודרו ארבעת הפרקים של העונה הרביעית ב-HOT. אם עדיין לא נחשפתם לסדרה הזו, זה הזמן להדביק את הפער ולהתחיל להתרגש, לבכות, לצחוק וגם לכעוס על המוות המיותר והבלתי נמנע של קאתי ג'יימסון. ואל תגידו לעצמכם שאין טעם למראות הקשים הללו בטלוויזיה, או שעדיף אסקפיזם טהור כמו "האח הגדול". כי לפעמים טלוויזיה יכולה להיות גם כלי חשוב, אינטליגנטי ומעורר השראה. בדיוק כמו קאתי ג'יימסון.