שתף קטע נבחר
 

ועדה בראשות יעל אנדורן תבחן את הסדרי החוב

שר האוצר ונגיד בנק ישראל הודיעו כי הקימו ועדה לבחינת תהליכים לעריכת הסדרי החוב בישראל. הוועדה תבחן בין היתר קביעת עקרונות להטלת מגבלות על בעל שליטה שמצוי בהסדר חוב הכולל פגיעה משמעותית במלווים

שר האוצר, יאיר לפיד, ונגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, הודיעו היום (א') כי הקימו ועדה לבחינת תהליכים לעריכת הסדרי החוב בישראל. בראש הועדה תעמוד מנכ"לית משרד האוצר יעל אנדורן.

 

רוצים להישאר מעודכנים? הצטרפו לפייסבוק של ynet

 

בוועדה יהיו חברים פרופ' שמואל האוזר, יו"ר הרשות לניירות ערך, פרופ' נתן זוסמן, מנהל חטיבת המחקר בבנק ישראל, דוד זקן, המפקח על הבנקים בבנק ישראל, פרופ' עודד שריג, הממונה על שוק ההון, הביטוח והחיסכון באוצר, פרופ' יוג'ין קנדל, ראש המועצה הלאומית לכלכלה, עו"ד אבי ליכט, המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, פרופ' ישי יפה, דיקן בית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה העברית בירושלים, ויואל נווה, מנהל בנק הדואר.

 

כתב המינוי מסמיך את הועדה לבחון את תחום הסדרי החוב בישראל, ולגבש המלצות בנושאים שונים, כגון:

 

1. לבחון קביעת עקרונות להסדרי חוב של לווים ממגזרים שונים, וכן את השלכותיהם על מתן האשראי ותמחורו;

 

2. לבחון הסדרת תהליכים לגיבוש ואישור הסדרי חוב, לרבות באופן שימנע חשש לניגוד עניינים, בגיבוש ואישור ההסדר;

 

3. לבחון קביעת עקרונות להטלת מגבלות על בעל שליטה בתאגיד שמצוי בהסדר חוב הכולל פגיעה משמעותית במלווים, לרבות תנאים להעמדת אשראי בידי בנקים או גופים מוסדיים לחברה שביצעה הסדר חוב שכלל מחיקה, או לחברה הנשלטת על ידי מי שהיה בפירוק, בפשיטת רגל או בהסדר חוב שכלל מחיקה;

 

4. לבחון את הצורך במתן גילוי בדבר הסדרי חוב הנערכים בחובות שאינם סחירים, במקרים בהם להסדרים אלו היבטים ציבוריים.

 

בכתב המינוי של הועדה נכתב: "מתוך הכרה בהשלכות הרחבות של תופעת הסדרי החוב על המערכת הפיננסית ואמון הציבור בה, ומאידך, על יכולתן של החברות העסקיות להמשיך ולגייס חוב לצורך הרחבת פעילותן העסקית, אשר תומכת בצמיחתו של המשק הישראלי, הגענו לכלל מסקנה כי קיים צורך בבחינה מקיפה של ההיבטים השונים בנושא הסדרי החוב במשק.

 

"בחינה כאמור צריכה להתבצע בשים לב לתמורות שחלו בתשתית המשפטית והרגולטורית מאז פרוץ המשבר. בחינה כאמור היא צורך השעה, גם על רקע הריכוזיות במשק הישראלי בכלל ובתחום האשראי בפרט".

 

אין אמות מידה ברורות בטיפול בבעלי החוב

בכתב המינוי של הוועדה נטען, כי שוק האשראי בישראל נאמד בכ-1,240 מיליארד שקל, והוא נסמך על שלושה מקורות מימון עיקריים: המערכת הבנקאית, הגופים המוסדיים והציבור הרחב באמצעות שוק ההון.

 

סך האשראי שניתן לציבור על ידי המערכת הבנקאית עומד על כ-860 מיליארד שקל וסך האשראי שניתן לציבור באמצעות הגופים המוסדיים ושוק ההון נאמד בכ-380 מיליארד שקל, נכון לסוף 2012.

 

עוד נטען, כי הצורך בהתערבות רגולטורית בהסדרי החוב נובע מטעמים שונים, וביניהם "התגברות החשש מהתרחבות התופעה, והשלכותיה על כספי ציבור החוסכים והמשקיעים; חשש מהשלכות התופעה על הנורמות הרצויות לגבי עמידה בהחזר חובות על ידי החברות ומשקי הבית; חשש כי הטיפול של בעלי חוב שונים אינו נעשה על פי אמות מידה ברורות".

 

הוועדה תגיש את המלצותיה לנגיד ולשר האוצר תוך 180 יום ממועד הקמתה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית מגל
יעל אנדורן
צילום: עמית מגל
מומלצים