שתף קטע נבחר

 

מדריך לשמש: איך לבחור את מס' קרם ההגנה

נזקי השמש לעור שלנו יכולים להיות נראים לעין וארוכי טווח, כאחד. איך להגן על העור משני סוגי הנזקים, מה משמעות המספרים שמצוינים על המסננים וכמה פעמים צריך למרוח אותם לפני היציאה מהבית? מדריך לקיץ בטוח

הריטואל חוזר על עצמו מדי שנה: רובנו מגיעים לתחילת הקיץ חיוורים ולבנבנים ומסיימים אותו שזופים ומרוצים. אז כן, אנחנו מרוצים מהצבע היפה שאנחנו מקבלים, אבל אנחנו גורמים לנזק חמור לעור ולבריאות שלנו. איך בכל זאת להצליח לצאת החוצה ולהישאר בריאים?

 

 

שירלי קטרון, רוקחת סופר-פארם, מסבירה כי לקראת הקיץ הדרישה לרכישת מסנני קרינה עולה בעשרות אחוזים. "אנשים מתחילים לחשוב שוב על העור שלהם לקראת הקיץ, למרות העובדה שיש צורך לעשות זאת כל השנה. גם בחורף, השמש גורמת לנזק לעור שלנו".

  

עוד כתבות בערוץ פארם נט

 

היא מוסיפה: "צריך להבדיל בין נזק קצר טווח שגורמת קרינת UVB לבין נזק ארוך טווח שיכול להשפיע על הזדקנות העור, יצירת קמטים ושינוי בד.נ.א שעלולים לגרום לסרטן, שגורמת קרינת UVA".

 

מה קורה לעור שלנו בשמש?

ד"ר מרינה לנדאו, מומחית ברפואת עור, יועצת לאגודה למלחמה בסרטן ויועצת למותג לה רוש פוזה, מסבירה כי הזדקנות העור והתפתחות נגעים טרום סרטניים, אמנם מתרחשים גם באופן טבעי, אבל לשמש יש תפקיד מהותי בהאצת תהליכים אלה.

 

"קרינת שמש מורכבת מקרינה באורכים שונים. בין השאר, קיימת קרינה על סגולית וקרינה נראית לעין. קרני ה-A הן הקרניים הארוכות יותר, ואילו קרני B הן הקצרות יותר והן אלה הגורמות לנזק נראה לעין ומיידי כמו למשל כוויות".

 

המודעות לנזק המיידי לשמש, לדברי ד"ר לנדאו, ידועה כבר כמה עשרות שנים. אבל הצורך להגן על העור מפני הנזקים התעורר במלחמת העולם השנייה, כשחיילים אמריקניים בעלי עור בהיר נשלחו להילחם במקומות שטופי שמש, והתלוננו על כוויות חמורות בעורם.

 

"מסנני הקרינה הראשונים, אכן פותחו במטרה להגן על הקרניים הקצרות, אלה שגורמות לכוויות, ורק שנים אחר כך הבינו המומחים כי הן יכולות לגרום גם לנזק ארוך טווח לעור", היא אומרת.

  

הנזקים יכולים להיות נראים לעין וגם ארוכי טווח (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הנזקים יכולים להיות נראים לעין וגם ארוכי טווח(צילום: shutterstock)

 

איך מסנני הקרינה מגנים על העור?

קטרון מסבירה: "מסנני קרינה סופגים את הקרינה, ובעצם פועלים כמו מראה. הם קולטים את הקרינה אליהם ונספגים בשכבה העליונה של העור". בשימוש במסנני קרינה יש שתי בעיות עיקריות: איך לבחור את המסנן שיגן עלינו בצורה הטובה ביותר, וכמה ומתי צריך למרוח אותו על העור.

 

על כל המסננים מופיעות האותיות - SPF - sun protecting factor. כשהמספרים המופיעים ליד הכיתוב נעים בין 15 ל-100. משמעות המספרים היא מדד הזמן שבו העור מוגן מפני הסימן החיצוני הראשון לנזק - כוויה בעור. זאת הסיבה שהמספרים מתייחסים אך ורק לקרינה המגיעה מקרני UVB.

 

ד"ר לנדאו מסבירה כי, לפני שנה התיר ה-FDA לרשום במסנני קרינה מעל 15 שהם מגנים גם מפני קרינת UVA. כלומר בשימוש נכון, מסנני הקרינה יכולים למנוע כוויות שמש, וגם לעכב הזדקנות העור ולהקטין סיכוי להתפתחות סרטן העור.

 

"גם משרד הבריאות מאפשר לכתוב על מסנן הקרינה שהוא מגן על העור גם מפני קרינת UVA אם הוא מסנן לפחות 90% מהקרניים הללו. המחקרים מנסים למצוא מדד מספרי נפרד לקרניים האלה שיתלווה למדד ה-SPF", היא מוסיפה.

 

איך לבחור את המספר וכמה צריך למרוח?

לדברי ד"ר לנדאו מחקרים מוכיחים בשנים האחרונות שאנשים לא מורחים מספיק מסנן קרינה. "זה מוביל לכך שאנשים לא מוגנים מפני קרינת השמש, גם אם הם משתמשים במסנן קרינה בעל SPF גבוה.

 

"ההנחיות מדברות על מריחה של 2 מ"ג חומר. אולם אם מורחים כמחצית מהכמות המומלצת, רמת ההגנה של המסנן יורדת והפכת להיות השורש ריבועי של המספר המקורי".

 

בכל מקרה צריך להקפיד על "מריחה כפולה" - חצי שעה לפני היציאה מהבית, וממש לפני היציאה. "בצורה כזו, ההגנה היא מקסימלית", מסבירה ד"ר לנדאו.

 

ההנחיות של האגודה למלחמה בסרטן לכמות המומלצת של מסנן ההגנה

 

 

ואיך נעשית בחירת המספר? "אם תחדשו את המריחה בכל כמה זמן, גם SPF 15 יכול להספיק. "מדד הבחירה הנכונה הוא שינוי הצבע. היום אנחנו כבר יודעים שאין דבר כזה שיזוף בריא. אם הצבע משתנה, צריך לעבור למספר גבוה יותר", אומרת ד"ר לנדאו.

 

היא מסבירה: "אבולוציונית, המלנין שנותן את הצבע לעור הוא מסנן הקרינה הכי טוב באופן טבעי. כך שבעלי עור כהה מוגנים יותר מהשמש מבעלי עור בהיר. אבל  עובדה זו לא פוטרת אותם מלמרוח את מסנן הקרינה לפני היציאה לשמש".

 

האם מסנני הקרינה לא מסוכנים עבורנו?

"המרכיבים הפעילים בתוך מסנני הקרינה, נמצאים בתוך התכשירים בריכוזים המותרים ושלא גורמים לגירוי לעור", אומרת ד"ר לנדאו. "קיימות תקנות בטיחות ליצרנים שמקפידים כי החומרים לא יזיקו לעור של המשתמשים".

 

כך למשל, מסנני הקרינה מהדור ראשון הכילו את מרכיב ה-PABA שנמצא כי הוא גורם לאלרגיה למשתמשים רבים, גם מצא בריכוז נמוך. בסופו של דבר הוא הוצא מהתכשירים. "כיום מפתחי התכשירים בודקים באופן קבוע את הרכיבים הפעילים, האם הם לא גורמים לנזק למשתמשים", מסבירה ד"ר לנדאו.

 

התכשירים שיעזרו לכם להגן על העור

לייף: סדרת תחליבי הגנה טבעיים המיועדים לעור רגיש, קרם הגנה מיוחד להגנה על הקרחת מפני השמש וספריי גוף מבושם להגנה מפני השמש בניחוחות מאסק והיפ הופ.

 

מורז: סדרת SUN SAVER - מוצרי שיקום והגנה טבעיים להגנה מפני קרני השמש.

 

סקין גארד: סדרת  wet skin - תכשירי הגנה עם טכנולוגיה חדשה המאפשרת שימוש גם על עור רטוב.

 

ניוואה: סדרת ניוואה סאן המעניקה הגנה לעור מנזקים בלתי הפיכים של קרני השמש, מונעים הזדקנות העור ומפחיתים את הרגישות לשמש.

 

לה רוש פוזה: שני מוצרים חדשים להגנה מפני השמש:  קרם הגנה לפנים במרקם דריי טאץ' +SPF50 למראה מאט לעור מעורב-שמן

ותחליב נוזלי בעל גוון עדין +SPF50 לבעלי עור רגיל עד מעורב. מסנני הקרינה מתאימים גם לבעלי עור רגיש ומכילים כמות מופחתת של מסננים כימיים.  חלק מהמרכיבים מתפרקים כתוצאה מחשיפה לשמש - הצליחו לייצב את המרכיבים הללו

 

ד"ר פישר: סדרת ג'נסיס Sebo Right המכילה תכשיריםלטיפול ומניעה של עור רגיש, מגורה ואדמומי בשילוב טכנולוגיית אנטי-אייג'ינג מתקדמת להגנה על העור ומניעת קמטים וכתמים.

 

Photoderm-סדרת מוצרי ההגנה מהשמש, מבית BIODERMA מותג הדרמו-קוסמטיקה, מעניקה הגנה בטוחה ומפחיתה את הזדקנותו המוקדמת של העור. המוצרים מכילים רכיבים ייחודיים, המגנים בצורה מירבית על תאי העור ואף מפחיתים את הזדקנותו המוקדמת.

 

דוקטור עור: מותג מוצרי הטיפוח והטיפול בפיתוח של רופאי עור מציג את Soft & Sun Cover- לחות ומייקאפ SPF30 במרקם קליל נטול שומן בגוון טבעי המתאים לשימוש לכל סוגי העור, ו- ANTI-SUN SPRAY SPF30 אנטי-סאן SPF 30 – תרסיס הגנה בניחוח רענן ומרקם קליל בנוסחה ייחודית העמידה במיוחד למים ומועשרת בוויטמינים חיוניים.

  

 Anti Aging Pure Protection Spf 30 של מאריקור פריז: קרם הגנה oil free לפנים והצוואר ו- Invisible Sun Protection Spray SPF30 ספרי הגנה גבוה לגוף.

  

קפיטל סוליי של וישיי: 10 מוצרי הגנה לפנים ולגוף, בעלי ספקטרום רחב של מסנני קרינת UVA ו- UVB.

 

מינרליק: סדרת הגנה מהשמש המכילה קפסולות פנינים UV PEARLSTM שעוטפות את חומר ההגנה במעטה סיליקה ומונעות מגע וספיגה בעור. התוצאה: מקדם הגנה אפקטיבי בחסימת קרינה לאורך זמן בטיחותי למשתמש.

 

"אוון" Avene: ספריי להגנה גבוהה במיוחד מפני השמש SPF 50+, המתאים לבעלי עור רגיש.

 

קליניק: סדרת  קרמי הגנה לגוף עם מקדמי הגנה גבוהים עם SPF-30 ו- SPF-50

 

אסתי לאודר: מסנני קרינהלעור רגיש ובעלי רגישות גבוהה מאוד.

 

קלרינס: סדרת תכשירים המספקים הגנה מקסימלית מפני נזקי השמש, למניעת קמטים וכתמים ועם זאת שומרים על מרקם קליל ונוח למריחה.

 

 

 

המרכיבים שיעזרו לכם להגן על עצמכם טוב יותר (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
המרכיבים שיעזרו לכם להגן על עצמכם טוב יותר(צילום: shutterstock)

 

10 כללים שיעזרו להגן על עצמכם מפני השמש

גם אם מרחתם מסנן קרינה מתאים, ישנם כמה כללים נוספים של "האגודה למלחמה בסרטן" שיעזרו לכם להגן על עצמכם מפני נזקי השמש.

 

לפני הכל, אמצו התנהגות בריאה בשמש: חפשו צל, חבשו כובע רחב שוליים, הרכיבו משקפי שמש, לבשו ביגוד מתאים, שהו בחוץ בשעות הבטוחות, שתו הרבה וכמובו, הקפידו על מריחת מסנני קרינה.

 

1. מריחה נכונה: יש להימרח מריחה ראשונה כחצי שעה לפני היציאה לשמש. מומלץ להימרח פעמיים ברציפות, כדי ליצור שיכבה נדיבה ואחידה של מקדם הגנה.

 

2. כיסוי מלא: יש לוודא שכל העור שאינו מוגן על ידי לבוש, יימרח בתכשיר  (כגון: אוזניים, עורף, גב היד, כפות רגליים ועוד).

 

3. חידוש המריחה: יש לחדש את מריחת התכשיר בכל שעתיים, וכן לאחר שחייה, שהייה במים, הזעה וניגוב העור במגבת. מומלץ להשתמש במקדם הגנה עמיד במים.

 

4. שמירה על עור שלם: אין להשתמש בתכשיר ההגנה על עור פצוע, או אם ידועה רגישות לאחד המרכיבים שלו. מומלץ להשתמש בתכשיר מתאים לאחר התייעצות עם רופא עור.

  

5. בחירה במספר הנכון: מומלץ להשתמש במסנן קרינה עם מקדם הגנה 30 SPF ומעלה. התכשירים עם מקדמי ההגנה הגבוהים מ- SPF 30, מומלצים לאנשים בעלי סיכון גבוה לחלות בסרטן העור. בתכשירים בעלי מקדם הגנה הגבוהים מ- 50 SPF, לא נמצא יתרון משמעותי בהגנה על העור.

 

6. חשיפת תינוקות לשמש: יש להימנע מחשיפת תינוקות עד גיל 6 חודשים לשמש. עבורם מומלץ להשתמש במסנן קרינה שמוגדר כמסנן מוחלט Total Block.

 

7. לא לתת לילדים למרוח לבד: השימוש במסנן קרינה לילדים בהשגחת מבוגר בלבד.

 

8 . מרחו כמות מספיקה: על מנת ליהנות מההגנה המקסימלית שהתכשיר מציע, יש למרוח כמות מספיקה של מסנן הקרינה.

 

9. בדקו תאריך תפוגה: מרבית תכשירי ההגנה נמכרים ללא תאריך תפוגה, כיוון שאורך חיי המדף שלהם ארוך מ-30 חודשים. מחלקת התמרוקים במשרד הבריאות מציינת כי, חשוב לשים לב לתאריך "טוב לאחר פתיחה", המציין עד מתי ניתן להשתמש  בתכשיר מרגע הפתיחה של האריזה (Period After Opening).

 

10. אחסון נכון: על מנת להגן על המוצר ולשמור על יעילותו, יש להימנע מלאחסן את מסנן הקרינה במקום סגור עם טמפרטורה קיצונית, כגון ברכב חונה. מומלץ לקחת את מסנן הקרינה אתכם לכל מקום. 




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
שמש מזיקה. לא לתת לשמש ללטף את העור בלי הגנה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים