שתף קטע נבחר
 
צילום: גיל יוחנן

קואליציה מקיר לקיר בכנסת נגד גזירות הדיור

נציגי הקואליציה והאופוזיציה התאחדו כדי לצאת למאבק משותף באישור הגזירות בתחום הדיור. דורשים לבטל את ההטבות לקבלנים בחוק הוד"לים, להטיל פיקוח על שכר דירה ולבטל את ההטבות במס הרכישה. "בעיית הדיור הכי בוערת על סדר היום"

קואליציה מקיר אל קיר התארגנה היום (ב') בכנסת למאבק משותף נגד אישור הגזירות בתחום הדיור , המתוכננות בחוק ההסדרים. מטה המאבק מורכב מנציגי הקואליציה - חברי הכנסת מירי רגב, יו"ר ועדת הפנים והגנת הסביבה; אורלי לוי-אבקסיס, יו"ר הוועדה לזכויות הילד (הליכוד-ביתנו) - ומנציגי האופוזיציה - חברי הכנסת איציק שמולי (עבודה), מראשי המחאה החברתית; ודב חנין (חד"ש), ראש שדולת הדיור בכנסת.

 

גזירות הדיור - כותרות אחרונות בערוץ הנדל"ן :

 

במסיבת עיתונאים שערכו היום נציגי מטה המאבק פורטו היעדים של המטה: ביטול ההטבה לקבלנים בחוק הוד"לים; הטלת פיקוח על שכר דירה במענה למיסוי ההכנסות משכירות; ביטול ההטבות במס הרכישה; וביטול הגזירה לבטל את המענק לזוגות צעירים על רכישת דירה בפריפריה.

 

ח"כ חנין אמר כי שיתוף הפעולה הנדיר בין הקואליציה לאופוזיציה מתחייב נוכח ההחמרה של בעיית הדיור - שהיא "הכי בוערת על סדר היום". לדבריו, "ההחמרה בבעיית הדיור נובעת לא רק מהגזירות, אלא גם מהיעדר פתרונות חלופיים בדיור בר-השגה לחסרי דיור; מחוסר הרצון לחדש את מפעל הדיור הציבורי; ומההתנכלות המעוותת לבעלי דירות קטנות המבקשים להרחיב אותן, כמו למבקשים להקטין את דירותיהם בגלל הקושי לפרוע את תשלומי המשכנתא".

 

ח"כ לוי-אבקסיס אמרה כי קבלנים ניצלו לרעה את חוק הוד"לים, שנתן להם קרקעות מסובסדות בחצי חינם לבנייה למגורים, בתנאי שיבנו עליהן תוך שנתיים וחצי וישריינו 20% מהדירות לזכאי דיור בר-השגה. "בהצעת החוק החדשה, הממשלה מבקשת להאריך ל-5 שנים את זמן הבנייה - וזו נורת אזהרה. אנחנו ניאבק נגד ובמקביל נקדם חוק להענשת קבלנים שלא יעמדו בתנאי הזה, כך שלא יורשו להשתתף במכרזי הקרקעות של המדינה", הדגישה.

 

"ספק אם נוכל לפתור את כל בעיית הדיור"

ח"כ רגב ציינה כי "התקציב בעייתי, וספק אם נוכל לפתור את כל בעיית הדיור. נצטרך להתפשר על מניעת הגזירות המתוכננות, ולדחוף גם הצעת חוק להטלת פיקוח ממשלתי על שכר הדירה, כמשקל נגד למיסוי ההכנסות של משכירי דירות בשיעור 10% החל מהשקל הראשון (במקום הפטור הקיים להכנסה חודשית עד כ-5,000 שקל). המס בסדר, אבל הפיקוח נדרש כדי שבעלי הדירות לא יגלגלו אותו על הדיירים בהעלאת שכר הדירה".

 

ח"כ שמולי הוסיף כי ביטול ההטבות במס הרכישה, כמו הפטור של 1.5 מיליון שקל לרוכש דירה ראשונה; המס בשיעור 3.5% על מחליפי דיור; וביטול המענק של 100 אלף שקל לזוגות צעירים שרכשו דירה בפריפריה - מתחייבות בהיעדר חלופות שוות ערך. "מחליפי דיור אפילו במעבר לדירה קטנה למתקשים לפרוע את המשכנתא, יידרשו לשלם כאילו קנס בסדר גודל של עשרות אלפי שקלים. זוגות צעירים שבנו על המענק יצטרכו לגייס 100 אלף שקל שאין להם. אלו עיוותים מקוממים", אמר.

 

ח"כ לוי-אבקסיס הדגישה את הצורך בלחץ פוליטי של הכנסת על הממשלה לחדש את בניית הדיור הציבורי. זאת, לאחר שלא ניצלה את הכנסותיה שהגיעו ל-7 מיליארד שקל, ממכירת הדירות הישנות לדיירים, לבניית דירות חדשות - כפי שנדרש ממנה בהסדר המכירה, למרות שהקפיאה את החוק שחייב את הניצול הזה.

 

"האוצר מודה שהכסף הזה נלקח מזכאי הדיור הציבורי שלא קיבלו אותו. אנחנו נדרוש מהממשלה להתחייב על תוכנית ארוכת טווח לחידוש הדיור הציבורי. אין היגיון בעיוותים בתחום הדיור בחוק ההסדרים. התוצאה היחידה אם יעברו בכנסת תהיה רק תמריץ להתייקרות המחירים בשוק הדיור", טענה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
שר האוצר יאיר לפיד. התאגדות למאבק בגזירות
צילום: גיל יוחנן
מומלצים