רוצים דמי פיטורים? תעברו לגור בהתנחלות
נאלצים לעבור דירה ולעזוב את מקום עבודתכם? אם תעברו לעיירת פיתוח, התנחלות או עם בן הזוג למקום מרוחק לצורכי עבודה- תוכלו גם לקבל פיצויי פיטורים. מדריך
כשעובד מפוטר ממקום העבודה מגיעים לו פיצויי פיטורים על פי חוק. אך מה קורה כאשר עובד בוחר או נאלץ להתפטר מיוזמתו - באילו מקרים הוא עשוי להיות זכאי לפיצויי פיטורין ובאיזה שיעור?
קיצצו לכם בשכר? אם תמתינו לא תקבלו פיצויים
הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet
בסיוע עו"ד גד שושני, שותף בכיר במשרד המתמחה במשפט מסחרי, דיני תאגידים, קניין רוחני ודיני עבודה, מיפינו את המקרים שהחוק מכיר בהם כמזכה עובד מתפטר בפיצויי פיטורים ("התפטרות בדין מפוטר):
הרעת תנאים - שושני מסביר כי בין המקרים שהחוק מזכה עובד שהתפטר בפצויים, כלולים הרעת תנאים מוחשית כמו קיצוץ חד צדדי בשכר או בהיקף המשרה. גם במקרה שהעובד נקלע לנסיבות שבעקבותיהן אין לצפות ממנו להמשיך לעבוד באותו מקום עבודה - הוא נחשב למתפטר בדין מפוטר, על אף שמדובר כביכול בהחלטה שלו.
"כך למשל, אם המעביד אומר לעובד 'אל תבוא יותר' או אם לא טוב לך פה אתה יכול ללכת', העובד נחשב למפוטר, שכן למעשה הוא מועזב בנסיבות שגורמות לו לעזוב את מקום העבודה", מסביר שושני. עם זאת הוא מדגיש, כי אי קידום או העלאת שכר אינם נחשבים להרעת תנאים, גם אם במשך שנים ארוכות לא קודם העובד ולא שופרה משכורתו.
הסדר מול המעביד - מקרה נוסף שבו עובד שהתפטר זכאים לפיצוי, הוא כאשר נחתם מול המעסיק הסדר שבו המעביד מפריש את החלק היחסי של פיצויי הפיטורים (עד 8.33 מהמשכורת) מדי חודש לקופת גמל. "במסגרת ההסכם, העובד מסכים למעשה שהפרשה זו פוטרת את המעסיק מתשלום פיצויי פיטורים באופן יחסי למה שהפריש מדי חודש", מסביר שושני. "המעביד מצידו מסכים שהעובד יהיה זכאי לסכום שנצבר גם אם יתפטר".
על מנת שלהסכם הקובע כי שכר העובד כולל בתוכו את פיצוי הפיטורין המגיעים לו יהיה תוקף - שושני מדגיש כי עליו להעשות בכתב ולקבל אישור משר הכלכלה, כפי שקובע סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים.
נסיבות מקלות - שושני מפרט מקרים נוספים שמאפשרים לעובד לקבל פיצויי פיטורין גם אם התפטר ביוזמתו:
- התפטרות עובדת בתוך 9 חודשים מיום שילדה לצורך טיפול ביילוד.
- התפטרות בעקבות אישור של רופא תעסוקתי שהעובד אינו יכול לעבוד בשל מצבו הבריאותי.
- התפטרות בן משפחה לצורך טיפול בבן משפחה אחר הזקוק לטיפול צמוד.
- מעבר לעיירת פיתוח או לישוב חקלאי ממקום שאינו אחד מאלה ומגורים שם לפחות חצי שנה.
- מעבר להתנחלות.
- גיוס לצה"ל לשירות חובה.
- התפטרות לרגל נישואין או גירושין, ומעבר לעיר בן הזוג, המרוחקת יותר מ-40 ק"מ ממקום המגורים הקודם, כשמקום העבודה רחוק יותר ממקום המגורים החדש לעומת המרחק שהיה בין מקום העבודה למקום המגורים הישן. שושני מחדד כי במקרה של גירושים - יש חובת מגורים באותו מקום של חצי שנה לפחות.
- מעבר עובד עם בן זוגו שהוא משרת על פי התחייבות לשרות קבע בצה"ל, במשטרה או בשב"ס, או שבן הזוג עבר לעבוד במקום עבודה אחר והמעבר הוא של יותר מ-40 ק"מ.
- מעבר עם בן זוג שיצא בשליחות המדינה או הסוכנות, קרן קיימת או קרן היסוד למשך יותר מ-6 חודשים.
- מעבר עקב העברת יחידה ממשלתית לירושלים, כשמקום המגורים הקודם מרוחק לפחות 40 ק"מ מירושלים.
פיצויי פיטורים
כמה שווים פיצויי הפיטורין?
"שיעור פיצויי הפיטורין הוא בשיעור של 8.33%, כלומר משכורת אחת לכל שנת עבודה", מסביר שושני. "כספים המשולמים לעובד בגין פיצויי פיטורין פטורים ממס הכנסה, עד לתקרה של 11,650 שקל לכל שנת עבודה וכל סכום שמעל לתקרה זו - חייבים במס הכנסה על פי שעור המס השולי שהעובד חב בו".
אילו פריטים לא ייחשבו בחישוב הפיצויים?
"משכורת 13 לא תילקח בחשבון לעניין חישוב פיצויי פיטורין. כך גם שעות נוספות, תוספת משמרות ועבודה בשבתות וחגים, בונוסים שנתיים, דמי הבראה, החזר הוצאות נסיעה ממשיות שהעובד כבר הוציא, אחזקת רכב, החזר הוצאות טלפון, שי לחג או ביגוד - כל אלה לא ייראו כרכיבי שכר שיש לקחתם בחשבון בחישוב פיצויי פיטורין".
איך מחשבים את פיצויי הפיטורין?
"בבסיס החישוב יש לקחת בחשבון את גובה המשכורת האחרונה ששולמה לעובד", מפרט שושני. "ברכיבי המשכורת האחרונה יילקחו בחשבון רכיבי השכר שהם: משכורת היסוד, תוספת יוקר, תוספת משפחה ,תוספת וותק, תוספת מחלקתית או תוספת מקצועית. אם המשכורת האחרונה קטנה מסיבה כלשהי, תילקח בחשבון המשכורת כפי שיעורה לפני הקטנתה כך שהירידה החד פעמית בשכר לא תפגע בפיצויים.
"אם משרת העובד צומצמה ומשכורתו פחתה, הוא יהיה זכאי לפיצויי פיטורים על פי המשכורת האחרונה בתקופה של לפני הצמצום כפול מספר השנים שקדמו לה, ועוד המשכורת האחרונה בתקופת הצמצום כפול מספר השנים שקיבל את המשכורת האחרונה. אם המשכורת האחרונה גדלה, פיצויי הפיטורים יחושבו לפיה, כפול מספר שנות העבודה, וזאת גם אם בעבר הייתה נמוכה משמעותית".
שושני מוסיף כי אם ניתן לזהות ברכיבי המשכורת רכיבים לא מוגדרים חשבונאית, ששיעורם נקבע לפי תפוקה או ביצוע מטלות (למשל בונוסים על מכירות או אחוזים על קבלת כמות מסוימת של שיחות) - לצורך חישוב הפיצויים ילקח בחשבון ממוצע העמלות או הבונוסים ב 12 החודשים האחרונים.
עוד הוא מציין, כי אם ניתן לזהות רכיבי שכר פיקטיביים - הם יזוהו כתוספת שכר סמויה ויילקחו בחשבון המשכורת הקובעת לעניין חישוב פיצויי פיטורים. בין הדוגמאות לרכיבים שיכולים להיות מזוהים כפיקטיביים מפרט שושני אחזקת כלי רכב לאדם שאין לו רכב, או תשלום החזר הוצאות נסיעה כשאדם מגיע לעבודתו באופניים או בהסעה מטעם המעביד.
שוני מספק דוגמאות נוספות כמו דמי אשל - כאשר העובד אוכל בחדר האוכל הכללי על חשבון המעביד, או גמול עבודה בשעות נוספות - כאשר העובד לא עובד שעות נוספות. "במקרים מסוג זה יצורפו התשלומים, ייראו כחלק משכר היסוד ויילקחו בחשבון לעניין חישוב פיצויי פיטורין", הוא מסכם.
פנסיה חובה
שושני מפרט כי חלק מפיצויי הפיטורין משולם מראש על ידי המעביד מכוח צו הרחבה לעניין "פנסיית חובה", הקובע גם רכיב של פיצויי פיטורין. על פי הצו, המעביד חייב להפריש לקופת הגמל של העובד 15% משכרו הברוטו, מתוכם - 5% לקופת תגמולים על חשבון המעביד, 5% לקופת תגמולים על חשבון העובד ו-5% על חשבון פיצויים (נכון ל- 1.1.2013).
"כעקרון, הכסף שנצבר אינו ניתן למשיכה עד שיהיה העובד זכאי למשוך אותם", מסביר שושני. "בתשלום החודשי לקרן פנסיה יוצא המעביד ידי חובת חלק מתשלום הפיצויים. אם העובד פרש, קרן הפנסיה נשארת על שמו בכל מקרה. אולם אם יפטר המעביד את העובד, או שהעובד יתפטר בדין מפוטר - המעביד יהיה חייב להשלים את סכום הפיצויים עד לתקרה שבחוק".