ההנחיות שונו: סניף הבנק לא אובטח
עד לפני ארבע שנים חויבו הבנקים בהצבת מאבטחים, אך תפיסת האבטחה השתנתה. ראש האגף לרישוי כלי ירייה אמר ל-ynet כי איתמר אלון עבר את כל הבדיקות שמחייב החוק לגבי נושאי נשק
האם העובדה שסניף בנק הפועלים בבאר שבע לא היה מאובטח, חרצה את גורלם של ארבעת הקורבנות אשר נורו למוות בידי איתמר אלון? וכיצד אדם שהחזיק נשק ברישיון עשה בו מעשה כה נפשע?
טבח בסניף - דיווחים נוספים בחדשות ynet:
טבח בבנק בבאר שבע: 4 הרוגים, היורה התאבד
עובדת בבנק שלחה SMS: "יש יריות, תצילו אותי"
ניצל מהטבח בבנק: "שני כדורים לכל אחד"
על פי חוק רישוי עסקים, חטיבת האבטחה של המשטרה היא זו שמגדירה את רמת האבטחה בכל בית עסק ובכלל זה גם בבנקים. עד לפני כארבע שנים, אומרים גורמים במשטרה, היו חייבים כל הבנקים בהצבת מאבטחים חמושים. אך בשנים האחרונות, נוכח בחינה מחודשת של המצב הביטחוני ועם כניסתם של אמצעים טכנולוגיים חדישים, השתנתה תפיסת האבטחה והדרישה להצבת מאבטחים צומצמה.
כיום מונחים קציני הביטחון של הבנקים להציב מאבטחים חמושים רק בסניפים הממוקמים באזורים רגישים מבחינה ביטחונית או באלה שבהם יש תנועה גדולה של קהל. לפיכך, סניף הבנק בבאר שבע לא היה מאובטח.
בבנק הפועלים מסרבים בעקשנות להתייחס לנושא האבטחה, ואנשיו אומרים כי הם פועלים בהתאם להנחיות המשטרה.
גם שאלת רישיון הנשק שניתן לאלון התחדדה לאחר מעשי ההרג שביצע. בישראל רשומים כ-290 אלף כלי נשק אזרחיים, מתוכם כ-160 אלף כלי נשק פרטיים שמוחזקים בידי הציבור ועוד 130 אלף כלי נשק של ארגונים. אלו כוללים חברות שמירה, סוחרי נשק, מטווחים ויישובים.
כ-43 אלף כלי נשק מצויים בידי חברות השמירה שמעסיקות 34 אלף מאבטחים. מ-1996 כל אדם שרוצה להוציא רישיון להחזקת כלי נשק חייב לעמוד ב"עילה" המוגדרת מראש על ידי המשרד לביטחון פנים. בנוסף חייב מבקש הרישיון בתצהיר על עברו הרפואי והפסיכיאטרי שמאשר רופא משפחה.
במקביל עורך המשרד לביטחון פנים בדיקת רקע לעברו של מבקש הרישיון, המתבססת על נתוני משרד הבריאות ונתוני המשטרה, הכוללים רישום פלילי ונתוני מודיעין. אחת לשלוש שנים מחויב מחזיק הנשק לחדש את רישונו והבדיקות נערכות שוב.
יעקב עמית, ראש האגף לרישוי כלי ירייה, אמר ל-ynet כי איתמר אלון עבר את כל הבדיקות שמחייב החוק. לדבריו, "הוא חידש את רישיונו במרס האחרון והבדיקות שנערכו לו נמצאו תקינות ולא העלו כל פסול".