שתף קטע נבחר

שמש לך מצפים: האנרגיה הסולארית לא מתרוממת

הטכנולוגיה קיימת, הממשלה בעד, הקמפיין יצא לדרך וגם השמש בהחלט משתפת פעולה. אז למה ישראל עדיין מהמדינות האחרונות בעולם בתחום הפקת אנרגיה ממקורות מתחדשים? עם התקנת דוד שמש, כולנו יכולים לקחת חלק במאמץ

בשנת 2009 התחייבה המדינה, במהלך ועידת קופנהגן לשינוי האקלים, להקטין את פליטת הפחמן הדו חמצני ב-20% עד שנת 2020. מדינות אחרות התחייבו להקטנת פליטת גזי חממה, מ-2% (ברזיל) ועד 40% (נורבגיה). מסמכי הוועדה אמנם אינם מחייבים מבחינה משפטית אולם ממשלת ישראל אימצה לבסוף התחייבות זאת כעמדה רשמית. 

 

הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet

 

מדינת ישראל מייצרת את רוב החשמל שלה באמצעות פחם וסולר, בתהליך שמשחרר גזי חממה ומזהם את הסביבה. אנרגיה מתחדשת המופקת מאור השמש, סכרי מים ומקורות נוספים, נקייה יותר ולא מייצרת גזי חממה. ממשלת ישראל החליטה כאמור בשנת 2009 כי עד 2020 כ-10% מצורכי האנרגיה יופקו באנרגיה מתחדשת עם יעד ביניים של 5% בשנת 2014, אולם ההחלטות לא בוצעו ונכון למחצית 2012 עמד הנתון על חצי אחוז בלבד. הצעת התקציב האחרונה, אגב, קובעת בכלל כי יישום התכנית להפחתת פליטות גזי חממה תידחה בשלוש שנים.

 

יעל כהן פארן, לשעבר מנכ"ל מגמה ירוקה והיום מנכ"ל הפורום הישראלי לאנרגיה, מסבירה: "ברמת המקרו יש סיבות שישראל נמצאת במקום כזה. אין לנו אנרגיה המופקת מסכרי מים וגם לא מקור רציני להפקת אנרגיה מהאדמה. לנו יש שמש ורוח מהם אפשר להפיק חשמל, אבל צריך לזכור שמבין כל המקורות לאנרגיה מתחדשת הפקה משמש היא היקרה ביותר".

 

"במשך השנים", מוסיפה פארן, "הטכנולוגיה הזו הוזלה אבל עדיין יקרה בהשוואה להפקת חשמל מפחם או סולר. למשרד האוצר אין אינטרס אמיתי לקדם את המעבר לשימוש באנרגיה סולארית והדחיפה העיקרית לנושא מגיעה ממשרד האנרגיה".

 

אז המצב צפוי להישאר דומה או שיחול שיפור?

 

"אני מניחה שבכנסת הנוכחית תתחיל מערכה חדשה על כל הנושא, ועדיין הסחבת בין המשרדים, והעלות היקרה של הפקת האנרגיה, גורמת לתהליך להיות מאוד איטי. מתקדמים טיפין טיפין ואז הורסים פרויקטים בתחום. הולכים צעד קדימה ושניים אחורה".

 

דוד שמש חובה בבניין עד 9 קומות בלבד 

אז אמנם אין בישראל סכרים להפקת חשמל בתהליך הידרו אלקטרי (הפקת חשמל ממאגרי מים) אבל שמש קופחת לא חסר פה. תקנות התכנון והבנייה משנת 1965 מתייחסות להתקנת דודי שמש וקובעות כי חובה להתקינם בבניינים שגובהם עד תשע קומות.

 

בעת קביעה זו היו בישראלים מעט מאוד בניינים רבי קומות, אולם עם השנים התפתחה הבניה לגובה, התקנות לא עודכנו, ובניינים הגבוהים מתשע קומות עדיין לא מחויבים בהתקנת דודי שמש. לפי מרכז המחקר והמידע של הכנסת, "מערכות אלו (דודי שמש) מביאות לחיסכון של כארבעה מיליארד קוט"ש בשנה שהם 8% מצריכת החשמל השנתית".

 

בסוף 2011 יזמו חברי הכנסת זאב בילסקי ודב חנין הצעת חוק שתחייב התקנת מערכת סולארית לחימום מים בכל בניין ללא הגבלת מספר הקומות. מנהל התכנון במשרד הפנים גרס כי אכן יש לעודד התקנת דודי שמש בכל בניין חדש אולם אין לחייב זאת. עמדת משרד הבינוי והשיכון הייתה דומה. הסיבות שניתנו על ידי המשרדים הם מקום לא מספיק על הגגות והמרחק הרב בין הגג לקומות התחתונות שיגרמו לזרימת מים לא מספקת בקומות אלו.

 

מנגד, במשרד האנרגיה והמים תמכו בהצעת החוק ואף חישבו כי כל בניין עד גובה 25 קומות יכול לספק שטח על הגג לקולטנים סולאריים ולנתב מים לכל הבניין בהצלחה.

 

לבסוף עברה הצעת החוק קריאה טרומית במרס 2012 ואף זכתה בברכת הדרך מצד ועדת השרים לעניינים חקיקה, אולם מאז לא קודמה ונשכחה.

 

כהן פארן מפרטת: "כבר היום יש הרבה דודי שמש והחסכון השנתי המוערך מכך מגיע ל-4% מסך משק האנרגיה בארץ. היום רוב הבניינים שנבנים גבוהים מתשע קומות והם פטורים. יש המון ויכוחים עם הקבלנים למשל, כי הם רוצים פנטהאוזים שזה דירות יוקרה ושם הכסף. הטכנולוגיות מאפשרות היום ל-200-100 דירות בבניין לעבוד עם דודי שמש, זו לא הבעיה".

  

שמש לך מצפים 

אמנם דוד השמש הראשון נולד בשנת 1977 בשוויץ, אבל דוד השמש הנפוץ ביותר היום הוא פרי פיתוח ישראלי של ד"ר צבי תבור, מחלוצי השימוש באנרגיה סולארית בישראל. הפטנט הישראלי שפעם היה מותקן על גגות 85% ממשקי הבית בישראל נעלם אט אט מהנוף עקב הבנייה הגבוהה.

 

לאחרונה הוחלט במשרד האנרגיה והמים להחליף את דודי החשמל בדודי שמש. המשרד מקדיש לפרויקט 13 מיליון שקל להחלפת 14.5 אלף דודים ברחבי הארץ. המשרד יסבסד 900 שקל לכל משק בית שיצטרף לפרויקט. שר האנרגיה והמים, סילבן שלום, אומר: "הראייה הצרכנית באה לידי ביטוי במשרד בשנים האחרונות בכמה מבצעים, לדוגמה החלפת כ-15 אלף דודי חשמל אשר מבזבזים אנרגיה וגורמים לצריכת חשמל גבוהה. אנחנו נעשה את הכל תוך הסתכלות ציבורית אמיתית מה טוב למשק האנרגיה, למדינת ישראל ולצרכן. השיקול חייב להיות רחב".

 

במרכז המחקר והמידע של הכנסת מצאו בתחילת 2012 כי החיסכון בצריכת החשמל לכל משק בית שהחליף את דוד החשמל בדוד שמש, יכול להגיע ל-845 שקל בשנה. עם העליות האחרונות במחירי החשמל ניתן להעריך כי התקנת דוד שמש אף כדאית היום יותר.  

 

אז מה צריך לדעת בשביל להתחיל לחסוך ולהתקין דוד שמש? 

 

אפרת גילה דנן, סמנכ"ל השירות באתר המקצוענים, מסבירה: "כאשר מקבלים החלטה על רכישת דוד יש לקחת בחשבון את מספר הנפשות אשר מתגוררות בבית. עד שתי נפשות ניתן להסתפק בדוד של 120-80 ליטר. משפחה ממוצעת של עד 4.5 נפשות תתבקש לדוד של 150 ליטר, ומשפחה גדולה יותר תתבקש לדוד של 200 ליטר".

 

ואיך בוחרים איש מקצוע להתקנת הדוד?

 

"כשבוחרים מתקין דודים, חשוב לוודא שמדובר בבעל מקצוע העובד עם דודים בעלי תו תקן ישראלי", אומרת דנן ומוסיפה: "חשוב לוודא עם הטכנאי מראש כי בכוונתו לצייד אתכם באחריות על הדוד החדש. אחריות של חמש שנים על דוד השמש היא מן המקובלות, אך יש גם בעלי מקצוע שיתנו לכם אחריות לפרק זמן ארוך יותר (שמונה שנים). שימו לב שתעודת האחריות שקיבלתם חתומה, על מנת שאם תיווצר בעיה יהיה לכם לאן לפנות".

 

לפי מחירון דודי השמש של המקצוענים, דוד שמש וקולטים יעלו לכם 3,200-2,500 שקל. ביקור טכנאי יעלה עד 200 שקל, וניקוי קולטים תקופתי יעלה 350-250 שקל. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דודי חשמל. הממשלה מסבסדת
צילום: אבישי זיגמן
מומלצים