שתף קטע נבחר
 

הארכת חופשת לידה - לוקסוס לעשירות בלבד

נשים רבות אינן יכולות להרשות לעצמן להאריך את חופשת הלידה ומזדרזות לחזור לעבודה מיד עם תום התקופה שבעבורה הן מקבלות תשלום. אם המחוקק סבור שיש מקום לחופשה של חצי שנה - עליו למצוא לכך מקורות מימון. דעה

חופשת הלידה לה זכאיות נשים עובדות שילדו, הוארכה לפני כשלוש שנים בתיקון לחוק עבודת נשים מ-14 שבועות ל-26 שבועות. עם זאת, התיקון לא הורה על קבלת תשלום נוסף מהביטוח הלאומי בעבור הארכת התקופה. שלא במפתיע - מתברר כי השינוי הזה משרת מאז בעיקר את בעלות האמצעים, שיכולות ליהנות ממנו.

 

הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet

 

הזכות של עובדת להאריך את חופשת הלידה ללא תשלום היתה קיימת גם טרם התיקון, בתיאום עם המעסיק ולמשך פרק זמן של עד שנה. בתיקון נכתב כי המטרה היא לאפשר לעובדת להקדיש זמן מספיק לטיפוח הקשר עם ילדה ולמנוחה, תוך שמירה על זכותה להמשך העסקתה. 

 

ואכן, מאז יכולות הנשים היולדות להעדר מהעבודה למשך פרק זמן ארוך יותר מ-14 שבועות, ללא צורך בהסכמת המעסיק, טוב ליבו, לחצי העבודה וכדומה. עם זאת, הן אינן מקבלות תשלום עבור בתקופה הנוספת, כך שבפועל, נשים רבות אינן יכולות להרשות לעצמן לממש את הזכות להארכת חופשת הלידה במלואה.

 

רוב הנשים - חוזרות במהירות לעבודה

בזמן שחלף מאז התיקון לחוק התברר שבשטח, רוב הנשים עדיין מזדרזות לחזור לעבודה לאחר 3 וחצי החודשים שבעבורן הן מקבלות תשלום מהביטוח הלאומי. מגמה זו בולטת בעיקר בקרב נשים משכבות סוציו-אקונומית נמוכות יותר, שאינן יכולות להישאר ללא הכנסה ביתרת חודשי חופשת הלידה שמתיר החוק.

 

על פי ההערכות, כשני שליש מהנשים השבות לעבודה מיד עם הפסקת תשלומי הביטוח הלאומי, עושות זאת על רקע מספר הילדים בהם עליהן לטפל ובצורך שלהן בהכנסה לצורך פרנסתם. מי שכן מנצלות את התיקון לחוק, הן נשים שמצבן הכלכלי מאפשר להן להישאר בבית ולטפל בילד, מבלי שמובטח להן שכר באותה התקופה.

 

בהצעת החוק נאמר כי יש חשיבות מיוחדת לקשר בין הילוד להוריו בחדשי חייו הראשונים, כלומר שאין מקום לאפשר מימוש הזכות להעדר מן העבודה בחודשים הנוספים רק לנשים עובדות "מעושרות" משכבה סוציו-אקונומית גבוהה. 

 

לפיכך הזכות להורות ולהיעדרות לאחר לידה, צריכה להיות שוויונית, ואם המחוקק סבור שפרק זמן של חצי שנה הוא ראוי ונכון - עליו למצוא מקורות מימון שיאפשרו לכל אם עובדת לנצל זכות זו. וכל זאת מבלי שהזכרנו שגם כיום נמנית ישראל על המדינות המאפשרות חופשת לידה קצרה במיוחד כמו אוסטרליה, יוון וארה"ב.

 

 

הכותבת שותפה בנ. פינברג ושות' 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים