שתף קטע נבחר

 

שם עין על גוגל: המדען הישראלי שבדק את הגלאס

כבר משנות ה-90 ועד היום ד"ר אלי פלאי, דוקטור לאופטמריה שחי בארצות הברית ומדען ראיה, מייעץ לחברות טכונלוגיה שונות על מוצרים שמשפיעים על הראייה שלנו. גם גוגל ביקשה ממנו לבדוק את המוצר שצפוי להיות הלהיט הנחשק הבא. מה הוא אמר להם ומה דעתו על המוצר?

במשך שנים ההורים שלנו אמרו לנו שאם נשב קרוב מדי לטלוויזיה, נפגע בראייה ונצטרך משקפיים. בסוף זו דווקא הטלוויזיה שתתקרב לנו לעיניים - בתוך המשקפיים. של גוגל. והחברה צריכה לבדוק שהחפיץ שאמור לצלם לנו תמונות, להראות לנו לנו אימיילים ולעדכן מה קורה ברשתות החברתיות, לא יסכן את הראייה שלנו.

 

כדי לבדוק את העניין ולקבל חוות דעת גויס למשימה האופטמטריסט ומדען הראיה אלי פלאי - פרופסור ישראלי שחי ועובד בארצות הברית. ספוילר קטן: מהידיעה שהמשקפיים נמכרו כבר ל-8,000 נסיינים, ושגוגל ממשיכה לצעוד איתם קדימה, אפשר להסיק שהוא לא עצר את המכירה בקריאות "סכנה!". להפך, הוא אמר שהסכנה מינימלית, אבל שאולי לוקח לעין זמן התרגל לתצוגה הקרובה.  

 

ד"ר פלאי מרכיב את הגלאס (צילום: Balloffet Javier) (צילום: Balloffet Javier)
ד"ר פלאי מרכיב את הגלאס(צילום: Balloffet Javier)

 

פלאי, במקור מתל אביב, שירת בצבא כמדריך קשר, למד הנדסה רפואית בטכניון וכן הנדסת חשמל, והמשיך ללימודי רפואת עיניים בארצות הברית. המומחיות שלו היא בתחום שיקום ראייה ירודה.הוא עוזר בבית חולים בבוסטון, ומלמד בבית הספר לרפואה בהארוורד, שם הוא חוקר את התחום. פלאי אף פיתח בעבר אמצעים לשיקום ושיפור הראיה ובהם משקפי פריזמה.

 

גוגל לא הראשונים ששוכרים את שירותיו של פלאי שמספר בראיון ל-ynet כי הוא מייעץ בתחום הטכנולוגי-רפואי עבור חברות קטנות וגדולות כבר משנת 1989. מהחברות הידועות ניתן למנות את סוני, אולימפוס, פיליפס, מוטורולה ונינטנדו. במקביל ליעוץ, פלאי עסק בפיתוח אמצעי עזר ללקויי ראייה ותחום מכשירי תצוגה קרובה לעין (HMD).  

 

בטוחים יותר מאחרים

לגבי המשקפיים של גוגל, פלאי מסביר כי אין סכנה לעיניים. "המסך אמנם קרוב, אך התמונה האופטית עצמה אינה קרובה, ולכן עבור העין התמונה רחוקה. במכשירים כאלה בעבר, התמונה הייתה במרחק של 50 ס"מ ופחות, והם היו בעייתים - לא נוחים ועלולים להזיק". "מאז אמצע שנות ה-90", הוא מסביר, "המיקוד של התמונה הוא במרחק ששווה ערך ל-2-4 מטרים". ומה לגבי הקרינה בשל הקירבה של המשקפיים למוח? פלאי מסביר שהוא לא מומחה לנושא שנוי במחלוקת זה, אבל הדגם הנוכחי של גלאס לא מכיל רכיב סלולרי אלא רק WiFi ובלוטות' שלהם עצמה נמוכה משמעותית מטלפון".

 

גלאס. בטוחים? ()
גלאס. בטוחים?

 

המשקפיים של גוגל מציבים עוד שאלה בתחום הראייה. האם אפשר ללכת ולראות את הדרך כמו שצריך כשכל הזמן מול העין מנצנץ מסך קטן עם עדכונים שונים? "כנראה שזה לא הכי טוב לחסום את שדה הראיה", אומר פלאי, "אבל הסכנה לא גבוהה". למעשה, הוא אומר, "הרבה משקפיים עכשיויים כוללים מסגרת עם ידיות רחבות שחוסמות את הראיה באותה מידה או אפילו יותר מהגלאס". לדבריו, בנקודה הזו גוגל יצרה מוצר שהוא בטוח בהרבה ממוצרים דומים אחרים שמרכיבים על העיניים.

 

ואיך המשקפיים?

משקפי גוגל גלאס עדיין לא זמינים לקהל הרחב. רק 8,000 נסיינים שנבחרו אחרי שנימקו למה מגיע להם לקבל את הגלאס, ורק אחרי ששילמו 1,500 דולר - קיבלו אותם לאחרונה והחלו לפרסם ביקורות ברשת. פלאי, שקיבל את המשקפיים לצורך הבדיקות על ההשפעה הרפואית, אומר שלדעתו העתיד של מוצרים כאלה תלוי בחווית השימוש ובאפליקציות שהם יתנו, יותר מאשר במידת הבטיחות שלהם. גוגל, הוא אומר, היא שחקן משמעותי בתחום.

 

"אני לא ממש את מלוא היכולת של המשקפיים כי לא עברתי לטלפון אנדרואיד, אבל בעיני זה יוצר דרך מסקרנת לגשת למידע. חווית הצילום במשקפיים טובה יותר מאשר בטלפון", אומר פלאי ומציין שיתכנו למשקפיים של גוגל או אחרים, גם שימושים רפואיים. "מספר חברות מפתחות משקפיים שכוללים תצוגה ללקויי ראיה, ולבעלי מוגבליות אחרות - כולל קבוצה בטכניון שעובדת על מכשיר שיעזור לחולי פרקינסון. אני מאמין גם שמפתחים חיצוניים יפתחו אפליקציות שיסייעו לרופאים".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Balloffet Javier
רואה להם בעיניים: ד"ר אלי פלאי מדגמן את המשקף
צילום: Balloffet Javier
מומלצים