שתף קטע נבחר

 

הרודן הורשע ברצח עם - אך יזכה למשפט חוזר

ההרשעה ההיסטורית של רודן גואטמלה ברצח עם בארצו נדחתה על ידי בית המשפט החוקתי, ששלח את הצדדים להתחיל את ההליך כמעט מחדש, במקום שבו הופסק בחודש שעבר

פיתול בעלילה. בית המשפט הגבוה בגואטמלה ביטל היום (יום ג') את ההחלטה התקדימית להרשיע את הרודן לשעבר אפראין ריוס מונט ברצח עם. הייתה זו הפעם הראשונה בהיסטוריה שמדינה הרשיעה את שליטה לשעבר ברצח עם. בית המשפט הורה לערוך משפט חוזר שיתחיל באמצע ההליך הקודם.

 

חדשות נוספות בעמוד הפייסבוק של ynet

 

מזכיר בית המשפט החוקתי אמר כי יש להמשיך את המשפט במקום שבו הופסק ב-19 באפריל כדי לפתור השגות שהועלו על ידי ההגנה. פרקליט ההגנה אמר כי ינסה להביא לשחרורו של הגנרל בן ה-86 עוד היום.

 

הפסיקה החדשה התקבלה עשרה ימים לאחר שהרכב של שלושה שופטים קבע כי ריוס מונט, בן 86, אשם ברצח עם ובפשעים נגד האנושות בגין חלקו בטבח של בני מאיה בזמן מלחמת האזרחים בגואטמלה, שנמשכה 36 שנים. אחרי שמיעת עדויות במשך חודשיים קבע בית המשפט שמונט ידע על רציחתם של 1,771 בני אדם במערב המדינה ולא עשה דבר לעצור זאת. הוא נידון ל-80 שנות מאסר.

 

בני מאיה מאזינים למשפט (צילום: EPA) (צילום: EPA)
בני מאיה מאזינים למשפט(צילום: EPA)

 

למשמע גזר הדין, נשמע באולם בית המשפט בגוטאמלה סיטי קריאות שמחה של מאות אנשים שהצטופפו במקום, רבים מהם קרובי משפחה של הקורבנות. ההליך המשפטי עצמו ידע מהמורות רבות וצוות ההגנה כינה אותו "גרוע". הפרקליטים הראשונים אף נטשו את האולם במחאה, ולריוס מונט מונו פרקליטים ציבוריים. הוא דחה אותם ובסופו של דבר הושב לתפקידו אחד עורכי הדין.

 

ריוס מונט עלה לשלטון בגואטמלה בהפיכה צבאית ושלט בה בשנים 1983-1982, בתקופה שבה הגיעה לשיא מלחמת האזרחים.

בית המשפט קבע עוד כי הרודן לשעבר העלים עין כשחייליו השתמשו באלימות קשה, באונס ובעינויים כדי לדכא קבוצות של מורדים במדינה. הוא עצמו הכחיש את האישומים נגדו וטען כי לא הורה לחייליו לבצע רצח עם או לפעול בכוונה להשמיד קבוצה אתנית.

 

במהלך המשפט, שנפתח בחודש שעבר, נשמעו עדויותיהם של קרוב ל-100 עדים מטעם התביעה והם סיפרו בהרחבה על מעשי הזוועה שביצעו כוחות המשטר תחת הנהגתו של ריוס מונט. מלחמת האזרחים בגואטמלה פרצה ב-1960 ונמשכה שנים ארוכות, עד לחתימה על הסכמי שלום ב-1996. על פי ההערכות, נהרגו במהלכה כרבע מיליון בני אדם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
מונט במשפטו. "הליך גרוע"
צילום: AFP
מומלצים