שתף קטע נבחר

אריה מליניאק

יאיר, לטיפולך

יש עוולות שמחייבות טיפול של שר האוצר, גם אם לא יכסו את כל הגירעון. למשל: חובה לבטל את הפטור ממס לשחקנים זרים

יאיר לפיד הוא אדם עסוק. הדבר האחרון שחסר לו עכשיו זה עוד לחשן שיציע רעיונות לסגירת הגירעון בקופת המדינה. מה לעשות, יש עוולות שמחייבות טיפול, גם אם לא יכסו את כל הגירעון. עובדה ששכר חברי הכנסת קוצץ, למרות שזה יחסוך רק כמה מיליונים.

 

טורים נוספים של אריה מליניאק:

 

שנים אני דורש את ביטול הפטור ממס לשחקנים זרים, וזה לא קורה. שרת הספורט לימור לבנת כבר הגיעה להסכמה בנושא עם שר האוצר יובל שטייניץ. אז שמעון מזרחי ואבנר קופל, בתפקידו כיו"ר מינהלת הליגה, עלו לסיבוב בכנסת, ובעזרת חיים כץ ורונית תירוש טירפדו את המהלך.

 

טירפדו את ביטול הפטור. אבנר קופל ושמעון מזרחי (צילום: עוז מועלם) (צילום: עוז מועלם)
טירפדו את ביטול הפטור. אבנר קופל ושמעון מזרחי(צילום: עוז מועלם)

 

מדובר בגניבת דעת וכיס. כשעולה רעיון ביטול הפטור ממס לשחקנים זרים, הפוקוס מופנה אוטומטית לקבוצות הגדולות בכדורסל ובכדורגל, כמו מכבי ת"א ומכבי חיפה. אבל בישראל משחקים מאות זרים בליגות הנמוכות, ובליגות הכדוריד והכדורעף. רוב השחקניות בליגת העל בכדורסל נשים הן זרות.

 

הטענה שזרים מקדמים את הספורט בישראל נכונה, במקרה הטוב, ל-20 אחוז מהם. הטענה שהזרים מאפשרים לקבוצות ישראליות להתחרות במפעלים אירופיים נכונה אולי ל-5 אחוזים מהם. מאחורי כמה תותחים אמיתיים מסתתרים מאות שחקנים זרים שחלקם לא יותר טוב מהישראלים. חמור מכך, הפטור ממס מקפח שחקנים תוצרת הארץ.

 

לימור לבנת עם יואל רזבוזוב. כבר הגיעה להסכמה בנושא (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
לימור לבנת עם יואל רזבוזוב. כבר הגיעה להסכמה בנושא(צילום: אורן אהרוני)

 

זרים נקראו פעם "שחקני חיזוק". היום בעלי קבוצות מעדיפים אותם כי הם פטורים ממס. למה לעבוד שנים בשביל לייצר רבע שחקן ישראלי, כשאפשר להביא זר מוכן וזול. בשנות ה־70 ותחילת ה־80 שיחק זר אחד בכל קבוצה, וזה לא הפריע למכבי תל אביב לזכות בגביעי אירופה.

 

מאחר שהליגה הוצפה במתאזרחים, החליטו להגדיל את מספר הזרים, שלא יהיה תמריץ לזייף מתאזרחים. התחילו עם זר שני, והוסיפו את השלישי כדי שקבוצות "יוכלו להתחרות באירופה". בשנים האחרונות המספר צמח לארבעה בכל קבוצה (כי הזרים זולים), ולפני שלושה חודשים הוסכם על חמישה. במקום לטפל בבעיית המס, התפשרו על מספר הזרים.

 

הוא כן משלם מס באנגליה. יוסי בניון (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הוא כן משלם מס באנגליה. יוסי בניון(צילום: AFP)

 

אדוני שר האוצר, אם בעלי הקבוצות רוצים ליגה של זרים, שישחקו בלי ישראלים בכלל. למה המדינה מעניקה לשערורייה הזאת פטור ממס? אם הגענו למצב שמחייב קיצוץ בקצבאות ילדים לאלמנות, העלאת מס הכנסה ומע"מ, מאבק בטייקוני הגז ובתאגידי ענק ששילמו עד כה מס מצחיק, איך ייתכן שהפטור ממס לשחקנים זרים יישאר על כנו? למה לא להעניק פטור ממס למהנדסים זרים? כי למחרת כל תעשיית ההייטק תושבת.

 

כולם חוששים לגעת במועדוני הספורט, ומעדיפים לקנות את הסיפור שבסך הכל מדובר בכסף קטן – 20 מיליון שקל. כמה שחקנים ישראלים נדפקים, לא נורא. אם מדינת ישראל רוצה להקצות 20 מיליון שקלים נוספים בשנה לספורט, למה לתת את הכסף הזה לזרים? ב-20 מיליון אפשר לשלוח 20 כדורסלנים צעירים ללמוד ולהתאמן בקולג' בארה"ב, 20 כדורגלנים לאקדמיות באירופה, להקים עשרה מרכזי אתלטיקה ושחייה בכל הארץ, וזה יביא תוצאות טובות פי מאה מפטור ממס לזרים, שחלקם לא טובים יותר מהישראלים שאת מקומם הם תופסים.

 

מדוע ניק קיינר מדלי זכאי לפטור? (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
מדוע ניק קיינר מדלי זכאי לפטור?(צילום: ראובן שוורץ)

 

יוסי בניון מקבל פטור ממס באנגליה? דודו אוואט לא משלם מס בספרד? למה ניק קיינר מדלי פטור ממס בישראל? במה קידמו אוסיאקו ואנדלובו את הכדורגל? ב"יש עתיד" נמצאים שני מומחים, יואל רזבוזוב ועפר שלח, שיעזרו לך להבין מה צריך לעשות. יאיר, בטל את הפטור ממס לספורטאים זרים כבר בתקציב הנוכחי.

 

של מי המודל הזה בכלל

דני פדרמן מאמין שההצלחה של מכבי תל אביב בעונת 2011 שימשה מודל לאולימפיאקוס. "אולימפיאקוס למדו מאיתנו שאפשר להצליח בתקציב נמוך", הסביר פדרמן, "אנחנו שימשנו מודל החיקוי שלהם".

 

התכוון שצריך להגיע לפיינל פור בתקציב נמוך. דני פדרמן (צילום: יובל חן) (צילום: יובל חן)
התכוון שצריך להגיע לפיינל פור בתקציב נמוך. דני פדרמן(צילום: יובל חן)

 

אם אולימפיאקוס חיקתה את מודל ההצלחה של מכבי ת"א, איך זה שמכבי ת"א לא מסוגלת לחקות את המודל של עצמה? כי למכבי ת"א אין מודל. ה"מודל" של מכבי ת"א ואולימפיאקוס הוא חוכמה שנולדה בדיעבד למשהו שהצליח במקרה.

 

מודל זה פורמט עם כללים שנקבעים מראש, ונשמרים לאורך זמן עם שינויים שמתבקשים. דני פדרמן רצה לומר שצריך להגיע לפיינל פור עם קבוצה בתקציב נמוך. רעיון נפלא. גם לי יש כמה רעיונות: לבנות מכונית שנוסעת על מי ים. להמציא מטוס־טנק־צוללת. להיות בריא, יפה, עשיר וצעיר. השאלה היא איך עושים את זה?

 

אולימפיאקוס חוגגת זכייה ביורוליג (צילום: AP) (צילום: AP)
אולימפיאקוס חוגגת זכייה ביורוליג(צילום: AP)

 

אם המדיניות של מכבי ת"א היא לבנות קבוצה בתקציב נמוך, למה הם מתלוננים שהתקציב שלהם נמוך? מכבי ת"א בחרה לבנות קבוצה בתקציב נמוך. חצי הולך לשיווק, למינהל ולהחזר חובות, והיתר לשכר שחקנים. זה לא

מודל, אלא אילוץ. אם היו למכבי 40 מיליון דולר, הם לא היו הולכים על קבוצה ב-20 מיליון.

 

גם לאולימפיאקוס לא הייתה מדיניות קיצוצים, אלא תקציב קטן יחסית לשנים קודמות. יוון בפשיטת רגל, לאוהדים אין כסף לקנות מנויים יקרים, הספונסרים בקשיים ולבעל הבית נגמר הכסף לבזבוזים. שום שיקולי התייעלות. פשוט הכסף נגמר.

 

בלית ברירה שיחקו עם מה שיש, פתאום גילו שאפשר לקחת שני גביעי אירופה בתקציב נמוך. הם עצמם לא האמינו שזה אפשרי. אם לאנגלופולוס יהיה מחר כסף פנוי, הוא יגדיל את התקציב.

 

אם היוונים היו אומרים שלמדו מהמודל של מכבי ת"א, ניחא. אבל לקחת קרדיט על הצלחה של אחרים, זה מוגזם. למכבי ת"א יש מודל הצלחה, זה בערך כמו שדייויד בלאט "ויתר" על שני משחקים שהפסיד לאילת ובדרבי, כשהושיב את שון ג'יימס ודווין סמית' למנוחה. אם יש משהו ללמוד מההצלחה של אולימפיאקוס, זו הדומיננטיות של השחקנים היוונים, שקלעו בגמר 56 מתוך 100 נקודות. זה שווה חיקוי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
יאיר לפיד
צילום: ירון ברנר
מומלצים