אסון המוקש - באימון: "איך שולחים לשם חיילים?"
צה"ל שולח את חייליו לשדות מוקשים במסגרת אימונים. בצבא חוקרים מה הוביל לפיצוץ המוקש שהרג את רב"ט רועי אלפי, אולם התקרית הקשה הזכירה כי פירוק המוקשים נעשה גם שלא במסגרת פעילות מבצעית. דודתו של אלפי: מה לחיילים ולשדות מוקשים? קצין בכיר: זה כמו שטייס יוכשר רק בסימולטור
תת-אלוף שמעון דניאל, עד לפני שנתיים קצין הנדסה ראשי, אמר היום (ד') כי הפעילות שבה מצא את מותו חייל צה"ל רועי אלפי, שנהרג מהתפוצצות מוקש נגד טנקים אתמול ברמת הגולן, אינה מבצעית אלא חלק ממסלול הכשרה של חיל ההנדסה. במשפחתו של אלפי תהו מדוע נשלחו חיילים לבצע משימה מסוכנת כל כך. "למה לא שלחו חיילים יותר מיומנים, ובחרו מישהו שהתגייס לפני כחצי שנה", אמרה דודתו, תמר בורשטיין.
- עוד סיפורים ועדכונים בעמוד הפייסבוק של ynet
- תיעוד: ההרוג ממוקש מחופש לחייל בצעירותו
בצה"ל עדיין בודקים מה גרם לפיצוץ שהרג את רב"ט אלפי, אך יודעים לומר בוודאות כי לא מדובר בדריכה על המוקש שמכיל מנגנון הפעלה חדש יחסית וכפול, ומכיל 10 קילוגרם חומר נפץ. אחת האפשרויות היא שכשל טכני במוקש הוא שגרם לפיצוץ.
"יכול להיות שנגיעה במהלך פעילות הסימון והגילוי היא זו שהובילה לפיצוץ", מעריך תא"ל דניאל. "צריך להבין שלא מדובר בפעילות מבצעית אלא באימון שעובר כל לוחם בהנדסה. זה מתבצע בצורה הזו כבר 50 שנה, עשרות פעמים בשבוע. לשלוח חייל הנדסה להתאמן על יבש זה כמו שטייס יטוס רק בסימולטור או שחייל רגלים לא יירה אש חיה בתרגיל".
תא"ל דניאל מציין עוד כי "הרבה חיילים נהרגו במהלך תאונות אימונים בתהליך ההכשרה בחי"ר, בשריון, במטווחים ובשטח. ב-30 השנה האחרונות נהרגו שני לוחמי הנדסה בהתפוצצות מוקש, אבל צריך להבין שמוקש לא מתפוצץ כי הוא מקולקל אלא משהו גורם להם להתפוצץ: שריפות, בעלי חיים שעולים עליהם ועוד".
בביתו של רב"ט אלפי שורר אבל כבד. שם לא מבינים איך הצעיר בן ה-19 מצא את מותו בצורה טרגית כל כך. "לא הבנו איך שולחים לשדה מוקשים חייל שמשרת רק חצי שנה בצבא. מי בכלל צריך את המוקשים האלה במלחמה הדיגיטלית שלנו", אמרה דודתו, תמר בורשטיין. "הצבא חייב להבין מה לעשות עם ילדים בגיל הזה, זה לא מקרה ראשון עם מוקשים, מה לחיילים במלחמות שלנו היום ולשדות מוקשים? המשפחה כולה עוד לא התחילה לעכל את מה שקרה והם רק מתחילים להבין שהם איבדו את הילד שלהם שהיה מלא שמחת חיים ותמיד רצה לעזור".
בצה"ל אומרים כי פינוי או רענון שדות מוקשים מתבצע כחלק מהליך ההכשרה המתקדם של לוחמי ההנדסה הקרבית. החיילים עוברים מסלול של חמישה חודשי הכשרה שכוללים תרגולות ובחינות רבות על מוקשים "כחולים", במתארי שטח דומים לשדה שאירע בו האסון, בכיתות ובשטחי האימונים של ביה"ס להנדסה קרבית (בהל"צ) שבערבה. בשנים האחרונות פוצצו מאות אלפי מוקשים, חלקם נגד אדם ואחרים נגד טנקים, ללא אירועים חריגים.