פערי הדיור: דירה בשהם עולה פי 5 מדירה בערד
נתונים חדשים שפרסם משרד השיכון מראים עד כמה גדול הפער במחירי הדיור בין המרכז לפריפריה. עלות דירה ממוצעת בערד היא 355 אלף שקל בלבד, בעוד שבשהם דירה דומה תעלה יותר מ-1.8 מיליון. לצד שהם, המחירים הגבוהים ביותר נרשמו בזיכרון יעקב, רמת השרון ותל-אביב
קובץ נתונים חדש שפרסם לאחרונה משרד השיכון, המנתח את העסקאות למכירת דירות שבוצעו בישראל בחצי שנה האחרונה, חושף את עומק הפער בין פריפריה למרכז במחירי הדירות. הנתונים אף מחזקים את הטענה כי אחד המפתחות המרכזיים לפתרון משבר הדיור בישראל נמצא בצמצום המרחקים בין ישובים ברחבי הארץ למרכזי התעסוקה, באמצעות שיפור אמצעי התחבורה.
- הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet
הנתון המדהים ביותר בקובץ הוא זה שמצביע על כך שבחודשים יוני 2012-פברואר 2013 עמד מחירה הממוצע של "דירה ראשונה" (דירה שנרכשה על ידי זוג צעיר שאין בבעלותו דירה נוספת) בעיר הדרומית ערד על 355,647 שקל. מחיר נמוך במיוחד על רקע מחירי הדיור במרכז הארץ, ששוברים מדי חודש שיאים חדשים.
ערד הייתה הישוב שבלט במחיר הממוצע הנמוך ביותר, שעמד על חמישית מהמחיר הממוצע במועצה המקומית שהם, בה נרשם המחיר הגבוה ביותר באותה תקופה (1,814,512 שקל לדירה ראשונה).
אך ערד לא לבד: ערים נוספות בדרומה ובצפונה של הארץ מציגות מחירי דיור סבירים ביותר, מצפת (ממוצע של 556,340 שקל לדירה ראשונה) ועד דימונה (609,398 שקל).
מנגד, בערי המרכז המחירים עומדים על רמות גבוהות פי כמה וכמה, כאשר המחירים הגבוהים ביותר נרשמו בשהם, זיכרון יעקב (1,788,700), רמת השרון (1,779,963) ותל-אביב (1,686,817).
לצד שיאניות המחירים הללו, ניתן לשרטט "חגורת מיליון שקל", שבה ממוקמים הישובים שבהם נמכרת דירה ראשונה במחיר ממוצע של יותר ממיליון שקל. חגורה זו משתרעת בין זיכרון יעקב בצפון ליבנה בדרום, ובין מעלה אדומים במזרח ולים התיכון במערב.
מחוץ לחגורה זו, גם ערים גדולות ומפותחות, כמו באר שבע אשדוד וחיפה, אינן חוצות את רמת המחירים של מיליון שקל בממוצע לדירה ראשונה. נתון זה מחדד את ההשפעה של הקִרבה למרכז הארץ על מחירי הדירות ואת העובדה שחלק מהפתרון לרמות המחירים הגבוהות בישראל כיום, נמצא בצמצום המרחק בין הפריפריה למרכז, על ידי שיפור תשתיות התחבורה.