3 שיטות בישול שישמרו את הוויטמינים במזון
אחת הבעיות המרכזיות בבישול המזון שלנו היא שחלק מהוויטמינים והמינרלים נהרסים בתהליך. דיאטנית מסבירה איך לבשל נכון כדי לשמור על הערכים התזונתיים - למקסימום בריאות
הבעיה המרכזית בבישול המזון שלנו היא הרס חלק לא מבוטל מהויטמינים והמינרלים בזמן הבישול עצמו. בעיה זו מונעת מגופנו לקבל את מה שהוא צריך מהמזון, מה שיכול לגרום להתחלה של מחסור במאגרי הוויטמינים והמינרלים בגוף.
- כתבות ועדכונים נוספים בעמוד הפייסבוק של ynet
לאנשים הסובלים מבעיות במערכת העיכול העניין מורכב אף יותר. זאת בשל העובדה שבישול מאפשר לקבל מזון שאמנם זמין יותר לעיכול במעי החולה, אך הוא דל יותר ב"חומרי העבודה" הבונים את הגוף.
עוד כתבות
- לחיות עם קרוהן: איך הבנתי שאני חולה במחלה
לקראת יום המודעות הבינלאומי למחלות מעיים דלקתיות, קרוהן וקוליטיס, ליקטנו עבורכם את הטיפים הטובים ביותר לשמירת הערכים התזונתיים בזמן הבישול. הטיפים המתאימים לאנשים הסובלים מבעיות במערכת העיכול ולאנשים בריאים הרוצים "לקבל " יותר מהמזון שלהם.
הכללים שיעזרו לבחור את השיטה המתאימה
שיטות בישול להכנת מזון שתשמר את הערכים התזונתיים צריכים לעמוד במספר כללי יסוד:
בישול קצר: ככל שמשך זמן החימום ארוך יותר, הרס הוויטמינים גדול יותר. רגישים במיוחד ויטמינים מסיסים במים כמו ויטמין C וויטמינים מקבוצת B.
טמפרטורת בישול נמוכה: ככל שטמפרטורת הבישול גבוהה יותר, גדל ההרס של הוויטמינים והמינרלים.
חשיפה מינימלית לאור: יש לכסות את סיר הבישול כדי למנוע ככל הניתן חשיפה לאור הפוגעת בויטמינים. באופן זה ניתן גם לקצר בזמן הבישול.
להימנע מטיגון: חימום השמן גורם להופעת חומרים מעודדי דלקת ואף מסרטנים וכן גורם להרס קרטנואידים, כמו פרו-וטימין A.
השיטות שיעזרו לכם לשמור על הערכים התזונתיים:
1. המעטה במי בישול
בבישול קלחי תירס, השתמשו במי הבישול שלהם להכנת מרק או אורז, כך שוויטמין A, ויטמיני B ואף ברזל שיש בקלחי תירס צהוב ממי הבישול לא יעברו לביוב אלא לגוף שלנו.
2. אידוי הירקות במקום לבשלם
בישול באדים הוא בישול בטמפרטורה נמוכה מזו של בישול במים או בתנור אפיה וכך הפגיעה בוויטמינים או במינרלים היא קטנה. בנוסף, אנו חוסכים את מי הבישול ומשמרים את רוב המינרלים שבירק. ניתן לאדות כמעט כל ירק – קישוא, דלעת, גזר וכו'.
3. אפיית ירקות בסיר חרס, בקליפתם
גם כאן אין שימוש במי בישול. לדוגמה: בבישול תפו"א שמירת הקליפה בעת ההכנה משמרת את הוויטמינים והיא טובה גם לשמירת המינרלים. באופן זה ניתן לשמר כ- 80% מויטמין C.
שמירת הערכים התזונתיים במזון אותו אנו צורכים היא חיונית לבריאותנו ותמיד צריך לבדוק האם הגוף מקבל את מה שהוא צריך. על כן, חשוב לעבור אבחון תזונתי בהתאמה אישית לבדיקת מחסור בוויטמינים ומינרלים או עודף העלולים לגרום לנזק.
הכותבת היא דיאטנית, חברה בוועד המנהל של עמותת עתיד העובדת בשיתוף עם Prana Essentials – תוספי תזונה בהתאמה אישית