שינה עם התינוק מעלה פי 5 הסיכון למוות בעריסה
כך עולה מתוצאותיו של מחקר בריטי חדש. על פי המחקר, גם אם לא היו גורמי סיכון נוספים, כמו הורים מעשנים, היה הסיכון למוות בעריסה במקרה של שינה משותפת גבוה באותה מידה. החוקרים: הממסד הרפואי צריך להמליץ שלא לישון עם התינוק
ישנים עם התינוק? מחר חדש מצא כי אתם מעלים פי חמישה את הסיכון לכך שהוא ייפגע מתסמונת מוות בעריסה - גם אם אתם לא מעשנים. המחקר מתפרסם בגיליון החדש של המגזין הרפואי היוקרתי BMJ.
רוצים שכולם ישמעו אתכם? כתבו את דעתכם בפייסבוק שלנו, ואת התגובות הנבחרות נפרסם לכולם
ארגוני הבריאות באירופה, ארצות הברית וגם אצלנו בישראל מציינים כי שינה עם התינוק באותה מיטה מעלה את הסיכון למוות בעריסה. אך עד היום לא היה ידוע עד כמה גבוה הסיכון - וכי אין לו כל קשר לגורמי סיכון אחרי שעלולים לגרום לתופעה המפחידה.
האם ניתן למנוע?
האם המוניטור יעיל במניעת מוות בעריסה?
חוקרים בארה"ב: מצאנו את הגורם למוות בעריסה
מוות בעריסה: אין טיפול, אך אפשר למנוע
במחקר הנוכחי, שנערך בבית הספר הלונדוני להיגיינה ורפואה טרופית וסיכם את תוצאותיהם של חמישה מחקרים גדולים שנערכו בבריטניה, נמצא כי גם כאשר אף אחד מההורים לא מעשן, התינוק יונק והוא בן פחות משלושה חודשים - שלושת גורמי הסיכון שעד עתה נחשבו למשמעותיים ביותר למוות בעריסה - המספרים עדיין לא משתנים, והסיכון למוות בעריסה כאשר התינוק ישן עם הוריו עומד על פי חמישה. החוקרים מציינים כי תשעה מתוך 10 מקרים
של מוות בעריסה לאחר שינה משותפת עם ההורים יכולים היו להימנע.
שינה משותפת מוגדרת כשינה עם התינוק באותה מיטה. החוקרים מציינים כי על פי הנתונים 22.2% מהתינוקות שמתים בשל מוות בעריסה ישנו עם הוריהם.
חשוב לציין כי עישון של אחד ההורים נותר אחד מגורמי הסיכון העיקריים למוות בעריסה. החוקרים מציינים כי כאשר היה שילוב בין עישון של ההורים ושינה משותפת עלה הסיכון למוות בעריסה פי 65 בתינוקות עד גיל שבועיים. שילוב של שתיית אלכוהול של האם (שני משקאות ומעלה ביום) ולינה משותפת העלה את הסיכון לפי 85.
"הממצאים שלנו מצביעים על כך שהממסד הרפואי צריך לקחת עמדה חד משמעית ברורה יותר בנושא הלינה המשותפת עם תינוקות, בעיקר מתחת לגיל שלושה חודשים", אמרו המומחים.
מוות בעריסה: כך תפחיתו הסיכון
עד כה המליצו ארגון הבריאות העולמי, כמו גם משרד הבריאות הישראלי, להשכיב את התינוק לישון על גבו (בעוד שבזמן עירות, ותחת השגחת ההורים, יש להשכיב אותו על הבטן במטרה לחזק את שרירי הגב). בנוסף הוזהרו ההורים מפני שינה משותפת עם הילדים, לאחר מקרים טראגיים שבהם הורים מחצו או חנקו למוות את תינוקם בזמן השינה מבלי ששמו לב לכך.
הנחיות החדשות שפורסמו לאחרונה קבעו המומחים כי על סמך דיווחים על מקרי מוות בעריסה ברחבי ארצות הברית בשנים האחרונות, עולה משמעותית הסיכון לתמותה אצל תינוקות הישנים בסביבת עצמים, ובכלל זה בובות, דובי, כרית או שמיכה. ההנחיות החדשות קובעות כי על התינוק לשכב במיטתו כשהיא ריקה מעצמים שעלולים לחנוק אותו, או לחסום את נתיב הנשימה שלו.
משרד הבריאות הישראלי גם ממליץ להורים לתת לתינוקות מוצץ במהלך השינה עד גיל שנה כאמצעי למניעת מוות בעריסה. ההנחיה תפורסם בקרוב באתר המשרד, וההמלצות יופצו באמצעות האגף לבריאות הציבור לטיפות החלב בארץ ולציבור ההורים.
ההחלטה על שימוש במוצץ התקבלה על ידי המועצה לבריאות הילד, הממליצה למשרד הבריאות בנושאים שונים. יש להתחיל את השימוש במוצץ רק אחרי שההנקה קיימת ומוצלחת משום שהשימוש בו מבלבל את הילד בהנקה.
ההמלצה הישראלית מתאימה להמלצת האקדמיה האמריקנית לרפואת ילדים בנושא. בנובמבר 2005 המליצו המומחים האמריקנים להשכיב תינוקות עד גיל שנה לישון עם מוצץ בפה בלילה וביום. המומחים קבעו כי על סמך מחקר אמריקני רחב היקף, תינוקות שמוצצים מוצץ בשנתם מצויים בסיכון מופחת למוות בעריסה.
בנוסף, מחקר שנערך באוניברסיטת וירג'יניה ופורסם לפני כשנתיים בדק 500 תינוקות במשך שנתיים וחצי ומצא שמוצץ יכול להגן מפני מוות בעריסה. הסיכון של תינוקות שלא מצצו מוצץ למוות היה גבוה פי שלוש מאלה שהשתמשו בו. ההסבר לתוצאות קשור כנראה לעובדה שבזכות המציצה פני התינוק נשארים כלפי מעלה, וכך דרכי האוויר שלו פתוחות.
על פי טענות קודמות, שימוש במוצצים עשוי לפגוע בהנקה או לגרום לבעיות שיניים מאוחר יותר במהלך החיים, אולם החוקרים קבעו כי אין כל הוכחות לכך. עם זאת, ההמלצה הישראלית, הצפויה להיות דומה להמלצה האמריקנית, היא לדחות את השימוש במוצץ אצל תינוקות הניזונים מחלב אם עד גיל חודש, כדי להבטיח שהתינוק מסגל לעצמו טכניקת יניקה יעילה.
באשר לקשר בין שימוש במוצץ לבין שיעור גבוה של דלקות אוזניים, החוקרים ציינו כי הסיכון לכך הוא נמוך בשנת החיים הראשונה, וכי התועלת שבשימוש במוצץ עולה על סיכון זה. כך או כך, אם התינוק מסרב להשתמש במוצץ, אין להכריח אותו לעשות זאת.
בנוסף, ישנן מספר המלצות נוספות שמפחיתות הסיכון למוות בעריסה:
הנקה: מחקרים הראו כי תינוקות שינקו חלב אם היו בסיכון מופחת למוות בעריסה. ההמלצה היא להמשיך בהנקה למשך
ששת החודשים הראשונים לחיי התינוק לפחות.
מזרן מתאים: על המזרן להיות קשיח במידה מתונה, השומרת את מנח השכיבה של התינוק על גבו.
אל תעשנו: העישון במהלך ההריון ולאחר הלידה מגביר משמעותית את שכיחות מקרי המוות בעריסה. בתוך כך חשוב לזכור כי בקרב הורים מעשנים גדל הסיכון למוות בעריסה אצל התינוק. גם אם אינם מעשנים בקרבתו, רעלני הסיגריה נספגים בשיערכם, בבגדים ובחלל הפה ועוברים אל התינוק. לפיכך עשו כל מאמץ להפסיק לעשן.
אין טעם במכשירי אזהרה: לא קיימת הוכחה כי אמצעי התראה שונים הנמכרים בשוק מצליחים להפחית את שכיחות מקרי המוות בעריסה.
ידעו גם את האחרים: ודאו כי שאר המטפלים בתינוק יודעים היטב את רשימת ההמלצות למניעת מוות בעריסה.