בורסת יפן צללה ב-7.3%, ירידות חדות גם באירופה
כל 125 המניות במדד ניקיי סיימו בירידות במחזור מסחר הגבוה פי 3 מהממוצע, לאחר שפורסמו נתונים על ירידת קצב הייצור בסין. הבנק המרכזי ביפן החליט להזרים באופן מיידי 2 טריליון ין לשווקים כדי לספק נזילות. ירידות חדות גם בשאר אסיה ובאירופה
דרמה במסחר בבורסות העולם בהובלת הבורסה של יפן: מדד ניקיי השיל מערכו 7.3% וגרר אחריו את המדדים המובילים גם בשאר המזרח הרחוק ובאירופה. בורסת תל-אביב מגיבה במתינות, בירידות של פחות מ-2%.
באסיה, מדד הניקיי ביפן ירד ב-7.32%, ההאנג סנג (שהמסחר בו טרם הסתיים) יורד ב-2.3%, בורסת שנגחאי בסין מאבדת 1.1%. באירופה, מדד פוטסי הבריטי מאבד 1.5%, הדאקס הגרמני והקאק הצרפתי מאבדים שניהם כ-2%.
- אמש בוול סטריט: ירידות של כ-1%
- הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet
כל 125 במדד ניקיי רשמו ירידות כאשר מחזור המסחר היה גבוה פי 3 מהממוצע. תחילת המפולת ביפן החלה כאשר איגרות החוב של יפן ל-10 שנים זינקו לתשואת שיא של יותר משנה. בתוך כך החליט הבנק המרכזי במדינה להזרים באופן מיידי 2 טריליון ין (19 מיליארד דולר) לשווקים על מנת לספק נזילות.
רונן מנחם, מנהל מחלקת השקעות ואסטרטגיה בבנק מזרחי-טפחות, התייחס לנעשה ביפן וניסה להרגיע מעט את המשקיעים: "קיבלנו היום דוגמא נהדרת מה זה שוק מניות. נזכיר כי נכון לאתמול, השוק היפני עלה 4.5% מתחילת החודש ו-39% מתחילת השנה, מול עליות של 3% ו-17% בלבד בארה"ב. נתונים אלו שמים תחת פרספקטיבה את מה שקרה ביפן".
"עם זאת", המשיך מנחם, "מי שחיפש הזדמנות לממש ולא כל כך מצא בזמן האחרון קיבל אותה בדמות ירידה פתאומית במדד מנהלי הרכש בסין – הכלכלה השנייה הגדולה בעולם. ניצול ההזדמנות היה מדהים – והירידה במניות היפניות הייתה הכי חדה מאז רעידת האדמה במרס 2011".
"בהתחשב בכך, אין למהר ולהסיק כי מדובר בשינוי כיוון שלילי. להפך, זו הזדמנות לבנק המרכזי של יפן להראות כמה הוא רציני, לקנות אג"ח (שתשואות הפדיון שלהן קפצו במקביל), להרגיע את הבהלה ולומר – אני כאן. גם הפד עבר אפיזודות כאלה בהצלחה. מבחינה זו, זו יכולה להיות הזדמנות קנייה, מה עוד שנתוני התוצר ביפן הפתיעו לטובה ברבעון הראשון", סיכם מנחם.
קצב הייצוא בסין ירד
ברקע המסחר, פרסום נתונים בסין לפיהם קצב הייצור התעשייתי במאי עבר למצב של התכווצות. לפי מדד הייצור של HSBC שפורסם לפנות בוקר הייצור בסין במאי נפל לשפל של 7 חודשים - 49.6 נקודות. ציפיות האנליסטים עמדו על תוצאה של 50.4 נקודות. "נתונים הייצור של סין מראים כי הצרכנים מאיטים את קצב הצריכה שלהם. נראה כאילו מגמת ההתכווצות תמשיך גם בהמשך השנה", כך לפי HSBC.
יו"ר הבנק הפדרלי בן ברננקי אמר אתמול בעדות בפני הסנאט כי "העלאה מוקדמת של הריבית מסכנת את ההתאוששות הכלכלית". לדבריו, שוק העבודה עדיין חלש ומוקדם מדי להפסיק את מדיניות הרכישות של הפד. "המדיניות המוניטרית מספקת יתרונות משמעותיים, וסיום ההרחבה המוניטרית עלול לגרום לעצירת צמיחת הכלכלה האמריקאית", אמר.
ברננקי הנהיג בחודשים האחרונים מדיניות רכישות אג"ח אגריסיבית, בניסיון לעודד את השווקים ואת רמות הצריכה בארה"ב. בשבוע האחרון פורסמו בארה"ב הערכות בדבר כוונתו לרסן מדיניות זו, ולצמצם את היקף רכישות האג"ח החודשיות וזאת לנוכח אינדיקטורים המעידים על שיפור בנתוני הצריכה הביתית ובשוק הנדל"ן.