שתף קטע נבחר

ירידה של 25,600 במספר המועסקים

דו"ח של משרד האוצר חושף כי הירידה הקלה בשיעור האבטלה בחודש מרס, לא שיקפה שיפור במצב התעסוקה בישראל, נהפוך הוא. באותו חודש חלה ירידה דרמטית של 25,600 במספר המועסקים, והירידה בשיעור האבטלה נבעה רק מכך שפחות אנשים מחפשים עבודה

דו"ח "אורות אדומים" של משרד האוצר, הסוקר את ההתפתחויות במשק הישראלי בחודשים האחרונים, מציג הרעה משמעותית בשוק התעסוקה הישראלי, שהיה נקודת האור של הכלכלה המקומית בשנים האחרונות. מהדו"ח עולה כי בחודש מרס האחרון התהפכה מגמת הגידול בשיעור ההשתתפות בעבודה בישראל, ושיעור האזרחים מעל גיל 15 שעבדו או חיפשו עבודה, ירד מ-64.1% ל-63.5%.

 

הירידה במספר מחפשי העבודה הובילה בעקיפין לירידה במספר הבלתי מועסקים, בהיקף משמעותי של 8,700 בני אדם. ירידה זו ההיא הסיבה לכך שבחודש מרס ירד שיעור האבטלה ב-0.1%. אך ירידה זו לא שיקפה שיפור במצב התעסוקה בישראל, מפני שמספר המועסקים ירד, בהיקף משמעותי יותר של 25,600 בני אדם.

 

"ההרעה בשוק העבודה קיזזה למעשה את כל השיפור שנרשם בחודש פברואר, כאשר שיעור האבטלה ושיעור ההשתתפות חזרו לרמות שנרשמו בחודש ינואר", כותבים כלכלני האוצר בדו"ח. "עם זאת, שיעור האבטלה במשק הישראלי ממשיך להיות מהנמוכים בעולם המערבי".

 

על פי הדו"ח, לירידה החדה במספר המועסקים קדמה ירידה של 21 אלף במספר המשרות בישראל בין סוף חודש ינואר לסוף חודש פברואר. ירידה זו באה לאחר שבסוף 2012 חלה דווקא עלייה מרשימה במספר המשרות במשק. באוצר מציינים, כי הירידה במספר המועסקים בחודש מרס התבטאה הן בירידה במספר המועסקים במשרה מלאה והן בירידה במספר המועסקים במשרה חלקית.

 

נקודת אור: שיפור בתעשייה וביצוא

לצד הנתונים השליליים מתחום התעסוקה, נדמה כי התעשייה הישראלית מתאוששת בחודשים האחרונים. ההתאוששות באה לידי ביטוי הן בעלייה בכמות שעות עבודה (אם כי, לא בכמות המשרות) במפעלים והן בעלייה בהיקף היצוא.

 

היצוא הישראלי, שסבל במיוחד בשנה האחרונה מהשלכות המשבר הכלכלי במדינות אירופה, מראה מאז תחילת השנה סימני התעוררות. ברבעון הראשון של 2013 עלה יצוא הסחורות (ללא אניות, מטוסים ויהלומים) ב- 5.6% ביחס לרבעון הרביעי של 2012. ביצוא השירותים (ללא חברות הזנק) נרשמה בחודש פברואר עלייה של 3.6%.

 

בשורה משמחת במיוחד היא שנרשמה עלייה חדה במיוחד, של 15% ברבעון, ביצוא למדינות אסיה. העליה ביצוא למדינות אסיה מעודדת, שכן בשנים האחרונות סבל המשק הישראלי מחשיפה נמוכה לשווקים אלה. מדינות אסיה מציגות כבר מספר שנים נתוני צמיחה גבוהים יותר מאלה של מדינות צפון אמריקה ואירופה, והביקוש לסחורות מיובאות בתחומן גדל בהתאם.

 

עם זאת, הכלכלה הישראלית עדיין מייצאת בעיקר לאירופה וארה"ב, שם הביקושים קטנים או גדלים בקצב איטי יותר בשנים האחרונות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: הרצל יוסף
התור ללשכת התעסוקה התקצר, אבל לא מהסיבות הנכונות
צילום: הרצל יוסף
מומלצים