שתף קטע נבחר

 

גיוס חרדים? "הצעת החוק מנותקת. זה לא יקרה"

ועדת פרי מבטיחה מהפכה, אבל במגזר החרדי מתייחסים בביטול למסקנותיה שנחשפו הבוקר ב-ynet. פרוש: "עתיד קיומנו כאן בסכנה". ביקורת גם מהפורום לשוויון בנטל: "החרדים ניצחו את לפיד, עוד 3 שנים תהיה ממשלה אחרת". מופז: ההצעה טובה

במגזר החרדי מתייחסים בביטול ובזלזול להצעת החוק של ועדת פרי לגיוס חרדים. "הצעת הגיוס מנותקת מהמציאות וכמובן לא תצא לפועל", אמר היום (ה') ל-ynet ח"כ יעקב ליצמן (יהדות התורה), בתגובה לפרסום הראשון של מסקנות הוועדה לשוויון בנטל, שאמורות להביא לשינוי היסטורי ודרמטי במדיניות גיוס החרדים לשירות צבאי. על רקע שורת אירועים בשבועות האחרונים שבהם הביע המגזר החרדי את התנגדותו לגיוס, אמר ליצמן: "כל מי שמדבר על הגבלת לומדי תורה, קביעת יעד לעילויים ומכסות, מגלה בורות בתחום הרגיש והמורכב כל כך, וגם התנשאות ופטרונות".

 

 

לטענת ליצמן, לא הייתה נציגות חרדית בדיוני ועדת פרי בשל מגמה של ממשלת לפיד-בנט לפגוע בלומדי התורה: "הם מעוניינים להצר צעדיו של ציבור ענק ומרכזי של שומרי מצוות במסווה של דאגה לשוויון בנטל. בכל הדורות שמרנו על לומדי התורה וגם היום לא יהיה מצב שבו אדם שירצה ללמוד תורה בישראל ימצא עצמו בכלא או בקנסות".

 

את הוועדה שנועדה לנסח חוק שיחליף את "חוק טל" הוביל השר יעקב פרי (יש עתיד) ולפי ההצעה, בתום תקופת ביניים של שלוש שנים החברה החרדית אמורה גם היא לשאת בנטל השירות. הרפורמה המקיפה כוללת בין היתר שורה של תמריצי גיוס, סנקציות למשתמטים ולישיבות, מערך אכיפה וגם שורה תחתונה אחת: החל מ-1 באוגוסט הקרוב, כל מי שמלאו לו 18 יחויב לשרת את המדינה בשירות צבאי או אזרחי בתום דחיית שירות שתתאפשר לצורך לימוד תורה, עד גיל 21 בלבד.

 

ח״כ מאיר פרוש (יהדות התורה) הגדיר את הנוסחה "חוק אומלל, אשר ניסיונו הוא לרסק את עולם התורה", והזהיר כי בגללו "עתיד קיומנו כאן בארץ נמצא בסכנה". הוא קרא לרבני הבית היהודי להשפיע על המפלגה להתנגד להצעה. פרוש הוסיף: "מי שחושב שעל ידי סנקציות כאלה או אחרות ניתן לכפות גיוס על לומדי תורה, שוכח שהעם היהודי עמד בגאון לשמור על המסורת לאורך כל ההיסטוריה. גם מול ניסיונות קשים הוא עמד בגבורה". לדבריו, יש להקים ועדות שרים לרפורמה בחינוך החילוני, שלטענתו מצמיח פושעים ורוצחים, ולא לגיוס תלמידי ישיבה.

 

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

 (צילום: אלעד גרשגורן) (צילום: אלעד גרשגורן)
(צילום: אלעד גרשגורן)

 

המתווה סופג ביקורת גם מן הצד השני. במטה הפורום לשוויון בנטל טוענים היום כי ההצעה מהווה ניצחון של החרדים על ההצהרות של אנשי "יש עתיד" טרם הבחירות. "החרדים שיחקו אותה", נמסר. "יאיר לפיד עומד לעשות פספוס היסטורי. במקום להתחיל ולגייס חרדים באופן מיידי, כפי שדרש בג"ץ, מדובר על שירות ערטילאי בעוד שלוש שנים, כאשר כבר תכהן ממשלה אחרת והחוק יהפוך לאות מתה".

 

בפורום לשוויון בנטל הוסיפו: "איזו סיבה בעולם יש לדחות את היישום בשלוש שנים, חוץ מפחד מהתמודדות עם הבעיה האמיתית? אם מתווה לפיד יעבור, אז באופן מיידי יגדל האי-שוויון בנטל, מכיוון שעשרות אלפי חרדים שהיו במעמד תורתו אומנותו ייצאו לשוק העבודה מבלי שתרמו קודם דבר למדינה, ובכך יפגעו דרמטית במשרתים. אם אלו אכן מסקנות ועדת פרי, אז אנחנו נחזור לרחובות ונזכיר ללפיד את מה שהוא עצמו אמר בהפגנות שלנו רק לפני שנה".

 

 (צילום: בני דויטש) (צילום: בני דויטש)
(צילום: בני דויטש)

 

ההתנגדות לגיוס בחברה החרדית באה לידי ביטוי בתקופה האחרונה בכמה אירועים בולטים, שבעקבותיהם עלה חשש לפגיעה במשרתים. לפני שבוע הפגינו עשרות אלפי חרדים במחאה על דיוני ועדת פרי שאמורה להסדיר את הגיוס לצה"ל. בתחילת השבוע התפרעו עשרות במאה שערים במחאה על כך שחיילים חרדים חצו רגלית את השכונה. כמו כן בוטל טקס ההשבעה של גדוד "נצח יהודה" שאמור היה להתקיים הערב, מחשש להתפרעות של חרדים קיצונים.

 

ח"כ שאול מופז אמר שהמתווה שמציעה ועדת דומה למתווה לשוויון בנטל שהגישה קדימה במהלך כהונת הממשלה הקודמת: "זהו מתווה טוב. אני שמח מאוד שהיה לי חלק נכבד בהעלאת הנושא הזה על סדר היום. התוכנית שלי ושל הח"כ לשעבר יוחנן פלסנר הייתה הבסיס לכל המשא ומתן הקואליציוני שבסופו קמה הממשלה הזאת. כולי תקווה שהמתווה יעבור בחקיקה בכנסת. אמשיך לפעול לשיתוף פעולה בין צה"ל לבין ההנהגה החרדית כי רק כך יהיה שוויון אמיתי בנטל".

 

סוגיה נוספת שעוררה מחלוקת בוועדה נגעה לישיבות ההסדר הדתיות-לאומיות. משך השירות לבני המסלול יוארך בתחילה מ-16 ל-17 חודשים. בתום תקופת הביניים (יולי 2016) ולמשך שלוש שנים יוארך משך השירות הפעיל בהדרגה (2-3 חודשים בכל שנה) כך שבסיום התקופה יעמוד על 24 חודשים. מסלול ישיבות ההסדר ייפתח גם לאוכלוסייה החרדית.

 

השר אורי אריאל, חבר ועדת פרי, הגיב וטען כי "מדובר בסעיף המנוגד בצורה מוחלטת להסכם הקואליציוני ולמתווה המשותף. הבית היהודי תתנגד בוועדה ותדרוש הורדתו בהתאם להסכם הקואליציוני". ביחס לשאר הסעיפים נמסר: "השר לומד את תזכיר החוק לקראת הדיון ביום ראשון ויתייחס בהמשך".

 

Read this article in English

 

 

בהכנת הידיעה השתתף קובי נחשוני
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד צויגנברג
הפגנת החרדים נגד "גזירות הגיוס"
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים