החוק לגיוס החרדים: "זה רק משחק וקומבינה"
ביקורת מצד ראש אכ"א לשעבר וגם בכנסת על הצעת החוק של ועדת פרי שנחשפה ב-ynet. "בלי סנקציות כלכליות אין שום סיכוי, באירוע הראשון בבני ברק יקיפו 2,000 איש את השוטרים הצבאיים וזה ייגמר". ומה עם הדחייה לגיל 21? "הם יתחתנו ויתחמקו"
"מה הרעיון? לרדוף אחרי החרדים עם משטרה צבאית?", תוהה ראש אכ"א לשעבר, אלוף (מיל') גיל רגב. הוא מזהיר שמסקנות ועדת פרי לשוויון בנטל כפי שנחשפו היום (ה') ב-ynet לא באמת יביאו את החרדים ללבוש מדים. "לא הצלחנו לתפוס את הלא חרדים, אז אנחנו מחפשים לתפוס עכשיו את החרדים? אני חושב שיעקב פרי הוא בן אדם נבון, אבל הוא לא בכיוון הנכון".
רגב התייחס לבעיה המרכזית לדבריו - היעדר איום כלכלי אמיתי על תלמידי הישיבות, והסתפקות בסנקציות פליליות על משתמטים. "אני לא חושב שצריך לרדוף אחריהם פלילית, אין לזה שום סיכוי. באירוע הראשון בבני ברק יקיפו את השוטרים הצבאיים איזה 2,000 חרדים ובזה ייגמר הסיפור, ואז תשב ועדה אחרת ושוב תחשוב מה לעשות".
נקודה בעייתית נוספת לדברי רגב היא דחיית השירות. "לא צריך לגייס אותם בגיל 21 אלא בגיל 18. בגיל 21 חלקם כבר נשואים ואז זה עולה לצבא פי 6. בנוסף צריך לקחת בחשבון שאין לצה"ל מה לעשות איתם, אם אתה משקיע בהם כדי לעשות להם הסבה מקצועית, גם משרד העבודה יכול לעשות את זה, צה"ל לא צריך לעשות הסבות מקצועיות לחרדים, זה סתם מעמיס על הצבא, בשביל זה יש משרד עבודה ושיעשו שם תוכנית. כל האגדה הזו על צבא העם ועל שילוב שלהם זו בעיניי שטות".
ראש אכ"א לשעבר טוען ש"צריך לראות איפה כואב. ברור שצריך להפעיל לחץ על הישיבות, אבל זה לא יעבוד ללא סנקציות אישיות. אם אני אזרח ישראלי היום בונה מרפסת לא חוקית, או חונה שלא כחוק, או לא משלם אגרת טלוויזיה המדינה יודעת לטפל בי ולהיכנס בי בכל הכוח. המדינה מצאה דרכים לשים עליך את היד בלי לשלוח שוטרים, כי מישהו החליט ללכת בעניין הזה בצורה נקייה ישירה ולא למצמץ.
"בעניין של גיוס החרדים ממשיכים לדבר בשתי שפות, אומרים אבל לא מתכוונים, זה משחק כזה שאתה נותן פרצה ועוד פרצה ועוד אחת. אני בעד לעשות שירות אזרחי מקביל לכולם, ולמצוא את האנשים במקום שהם מתאימים לו. אני חושב שחרדים יתאימו יותר לשירות אזרחי ויש הרבה דברים שאפשר לעשות איתם ואז צה"ל לא צריך להתעסק עם גלאט כושר, בנות, והדרת נשים וכל מיני דברים שהצבא יעמיס על עצמו באופן מיותר, צה"ל לא צריך את זה".
"החרדים יתחתנו שוב צעירים"
גם חבר הכנסת איתן כבל מהעבודה טוען שהצעת החוק החדשה "זה לא שוויון בנטל. כבר מקריאה ראשונית רואים שאין מענה על המוטו הזה. יש מענה פוליטי אבל לא מענה אמיתי. שוויון זה להגיע כמו כל חייל לבקו"ם ולשרת כמו כל אחד ואחד את מלוא השירות. בלי דחייה ובלי אולי. מה שיקרה עכשיו, זה שיובילו למצב שהחרדים יתחתנו שוב צעירים כמו שקורה כבר, חלקם יתחמקו משירות ואת היתר יהיה כל כך יקר להחזיק עד שלצה"ל לא יהיה שווה לגייס אותם".
לטענת כבל, "יש גם קומבינה פוליטית על הגב של החרדים.
הם יעשו שירות ארוך יותר משל בני ישיבות ההסדר. לפיד ובנט הלכו על הראש של החרדים. חובת ההוכחה היא על המערכת. שוויון בנטל זה שכולם משרתים אותו דבר וזה לא נראה כך. מי שמשלם את המחיר זה החילונים. זו לא התקווה שלה ציפינו מבנט ולפיד. שני האחים נהיו מהר מדי פוליטיקאים".
בסיעת יהדות התורה הביעו התנגדות נחרצת לתוכנית. ח"כ מאיר פרוש הגדיר את הנוסחה "חוק אומלל, אשר ניסיונו הוא לרסק את עולם התורה", והזהיר כי בגללו "עתיד קיומנו כאן בארץ נמצא בסכנה". הוא קרא לרבני הבית היהודי להשפיע על המפלגה להתנגד להצעה. ח"כ יעקב ליצמן הצטרף לביקורת ואמר כי "הצעת הגיוס מנותקת מהמציאות וכמובן לא תצא לפועל".