שתף קטע נבחר
 

ההון שיקנה את השוויון

במצב הנוכחי לא ניתן היה להשיג מתווה טוב ויעיל מזה שהוציאה ועדת פרי. ולמרות זאת, הוא מסובך לביצוע, יקר ויאפשר לישיבות לקנות בכסף את בטלנות האברכים. האם זה שווה?

הצעת החוק לרפורמה במה שמכונה - ולא בצדק - שוויון בנטל, היא תפירת טלאי על טלאי. אפשר לנסות להצדיק אותה באמירה שהפוליטיקה היא אמנות האפשר, אבל רק נס מהשמיים יכול להביא להצלחתו של מתווה החוק החדש במשימה שלקח על עצמו. הוא כה מסובך לביצוע ולאכיפה, ויש בו יותר חורים מאשר בגבינה שוויצרית - שדרכם יכולים האברכים להשתמט - עד שספק אם בכלל כדאי העימות הצפוי עם העדה החרדית, אם החוק יתקבל בכנסת וייושם.

 

 

להצעת החוק לרפורמה בגיוס החרדים יש רק יתרון אחד: היא נותנת לממשלה מוצא מכובד שיאפשר לה לעמוד בהתחייבותה כלפי בג"ץ למצוא תחליף עוד השנה לחוק טל ז"ל.

 

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

 

הרפורמה החדשה, כמו כל מעשה פוליטי, תעלה בסופו של דבר הון לא קטן למשלם המסים הישראלי, שיצטרך לשלם עבור מנגנון אכיפה, גביית קנסות, פיקוח על ישיבות, פיקוח על האברכים ועוד ועוד, וכל זאת בעבור תמורה דלה בלבד.

 

הצעת החוק לשוויון בנטל - כתבות נוספות ב-ynet:

 

מעבר לכך, החוק החדש לא יהיה מוסרי מפני שהוא יאפשר לישיבות לקנות בכסף את הבטלנות של האברכים שלהן. המתווה החדש עמום מאוד בנוגע לסנקציות הכלכליות האישיות שיוטלו על האברכים שישתמטו. לא הם ישלמו את המחיר. האברכים ימשיכו לקבל את מלוא התמריצים - דמי אבטלה, קצבאות שונות והנחות בארנונה - אף שאינם משרתים ואינם עובדים. הישיבות, לעומת זאת, ישלמו רק אם ראשיהן ייתפסו בקלקלתם. זה לא מרשם טוב להשגת שוויון בנטל.

 

 (צילום: אלעד גרשגורן) (צילום: אלעד גרשגורן)
(צילום: אלעד גרשגורן)

 

כמו לגייס אלפי אנשי קבע

על פי המתווה יתגייסו החרדים כשיהיו בני 21 – גיל שבו רובם כבר נשואים. לפיכך יהיה על צה"ל לבנות עבורם יחידות מיוחדות, להתאים להם תנאי שירות הולמים ובמקביל לשלם להם משכורות סבירות. כך שלמעשה החרדים שיתגייסו יהיו אנשי קבע שלצה"ל פשוט לא כדאי להחזיק אותם.

 

בפועל הם יקבלו פטור וילכו לשירות אזרחי, שהוא כידוע לא ממש חיוני ולא בהכרח מציב דרישות בפני העוסקים בו, מלבד להעמיד פנים שהם עושים משהו מועיל לקהילה. לרוב זה בתחום לימוד התורה, תחום שהם ממילא עוסקים בו.

 

חיילים קרביים בכמות ניכרת ממילא אי אפשר יהיה לקבל באופן הזה, וצודקים גם אנשי הפורום לשוויון בנטל, שטוענים שדחיית ביצועו המלא של החוק החדש מעמידה בספק את עצם מימושו ואכיפתו כיוון שעד אז עשויה הממשלה להתחלף.

 (צילום: בני דויטש) (צילום: בני דויטש)
(צילום: בני דויטש)

 

אף על פי כן, צריך להכיר בעובדה שבקואליציה הנוכחית, עם ראש הממשלה הנוכחי שעדיין זוכר את "שותפיו הטבעיים", לא ניתן היה להשיג מתווה טוב ויעיל מזה שהוציאה ועדת פרי מתחת ידה. יעקב פרי הוא אדם שמבין הן בביטחון והן באנשים. גם חברי הוועדה האחרים אינם קוטלי קנים, אבל הם כולם פוליטיקאים, וכאמור הפוליטיקה היא בסך הכול אמנות האפשר.

 

אולי זה עדיף על פני האלטרנטיבה שאליה התרגלנו, דהיינו התעסקות אינסופית בנושא ותשלום מחירים גבוהים יותר לסחטנות החרדית. זה הרע במיעוטו אבל זה מה שיש.

פורסם לראשונה 24/05/2013 00:13

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד צויגנברג
הפגנת החרדים נגד הגיוס
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים