שתף קטע נבחר

השר לנדאו: "גבולות 67' הם גבולות אושוויץ"

על רקע מאמציו של ג'ון קרי לחדש את המשא ומתן המדיני ציטט שר התיירות לפני ישיבת הממשלה אמירה של אבא אבן משנת 1969 נגד גבולות 67'. חברו לממשלה של לנדאו השר פרץ הביע עמדה מנוגדת: "בוודאי שכל הסדר מדיני יבוסס על קוי 67'"

על רקע ביקור מזכיר המדינה האמריקני באזור ג'ון קרי, אשר הצהיר כי על הפלסטינים והישראלים להזדרז לשבת לשולחן המו"מ הישיר, מתגלעים הפערים בממשלת נתניהו. לפני ישיבת הממשלה סיפקו הבוקר (א') שניים מהשרים הצהרת כוונות סותרות בדבר המהלך. שר התיירות עוזי לנדאו (הליכוד ביתנו) הזהיר מחזרה לגבולות 67' והזכיר ציטוט ישן של שר החוץ לשעבר אבא אבן שאמר כי גבולות 67' הם גבולות אושוויץ. מנגד, השר להגנת הסביבה עמיר פרץ (התנועה) הבהיר כי כל הסדר מדיני יבוסס על קווי גבול אלה.   

 

עדכונים נוספים בעמוד הפייסבוק של ynet

 

"בוודאי שכל הסדר מדיני יבוסס על קוי 67' וחילופי שטחים", אמר פרץ. "הגיע רגע האמת והנוכחות של קרי חשובה ביותר. אני מאוד מקווה שנשיא מדינת ישראל שמגיע לירדן בתיאום עם ראש הממשלה אכן יצהיר הצהרות שיביאו להנעת התהליך". מנגד הזהיר לנדאו: "אינני רוצה להתייחס להצעות של אישיות פוליטית כזו או אחרת. שר החוץ האגדי אבא אבן אמר פעם שגבולות 67' הם גבולות אושוויץ. איזה מדינה רוצה להגיע לגבולות שהיא לא מסוגלת להגן על עצמה?"

בכך התייחס לנדאו לראיון שהעניק אבא אבן לשבועון הגרמני "דר שפיגל" ב-1969, שבו אמר: "מפת יוני 67' בשבילנו היא שוות-ערך לסכנה והעדר ביטחון. אינני מגזים באומרי שיש בה בשבילנו משהו המזכיר את אושוויץ".

 

מנגד, נשיא המדינה שמעון פרס שמשתתף בכינוס בפורום העולמי בירדן, השמיע הבוקר עמדה אופטימית יותר. "זה הזמן לשלום", אמר פרס. "אסור לנו להחמיץ את ההזדמנות". לדבריו, יש לפנות למשא ומתן ולהגיע לפתרון מוסכם במתווה של שתי מדינות לשני עמים. בתשובה לשאלת אחד הכתבים אם הוא מייצג את ממשלת ישראל, ענה פרס כי הוא ישראלי ונשיאה של מדינת ישראל. קודם לכן אמר השר יובל שטייניץ על הצהרות של פרס מהימים האחרונים: "לא ידעתי שפרס הפך להיות דובר הממשלה".

 

לפני שובו של מזכיר המדינה קרי לארה"ב ביום שישי, הוא אמר: "ברור שלמרות התחושה שהסטטוס קוו נוח, הוא בלתי אפשרי לשימור. הבהרתי כי הצדדים צריכים להתמקד במאמצים להגיע למו"מ ישיר". עוד אמר: "הצדדים יודעים מה צריך לעשות כדי להתקדם. הגיע הזמן שהממשלות יקבלו החלטה. זה לא משהו שאנחנו צריכים להחליט. הגיע הזמן לקבל החלטות קשות".

 

 

קרי הבהיר כי לישראלים יש קדימות בנושא הביטחון, ואילו לפלסטינים יש קדימות בסוגיית הגדרת הגבולות. "יש דרך אחת למימוש החזון הזה: שיחות ישירות. בסוף, הישראלים והפלסטינים יחליטו מה תהיה התוצאה". השיחות עם מנהיגי האזור התמקדו לדברי מזכיר המדינה "בדרך להתקדם למשא ומתן שיביא שלום וביטחון. אמשיך עם שני הצדדים כדי לגשר על הפערים, ואני משוכנע כי בשני הצדדים רוצים שהקונפליקט יסתיים, אך יש חילוקי דעות. עם זה אנחנו מתמודדים".

 

בתום הביקור ציין גם גורם מדיני בירושלים כי "פגישותיו של ראש הממשלה נתניהו עם מזכיר המדינה האמריקני קרי היו מועילות. אנחנו מברכים על דברי קרי על כך שצריך לפתוח בשיחות ישירות בין הצדדים: ההחלטה הזאת התקבלה כבר בישראל - אנחנו מוכנים לפתוח מיד בשיחות עם הפלסטינים".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד צויגנברג
לנדאו. אזהרה
צילום: אוהד צויגנברג
צילום: גיל יוחנן
פרץ. היילכו שניים יחדיו?
צילום: גיל יוחנן
מומלצים