בדרך לשלום: הסכמה היסטורית בקולומביה
הניסיונות הקודמים לשלום בין ממשלת קולומביה למורדים המרקסיסטיים כשלו, אך ההסכמה שהגיעו אליה הפעם בנוגע למתן אדמות לכפריים עשויה לשנות את גורלו של המו"מ הנוכחי - וגם את המאבק לשוויון במדינה. הסוגיה הבאה על הפרק רגישה מאוד
ממשלת קולומביה וארגון המורדים המרקסיסטי FARC הודיעו אמש (יום א') כי הגיעו להסכמה על אחד הנושאים החשובים ביותר העומדים בדרכם להסכם שלום – רפורמה בשליטה באדמות. הייתה זו אחת הסוגיות שהניעו את המורדים להתאגד ולהתחיל לפעול ב-1964. בנובמבר האחרון הכריזו הצדדים על הפסקת אש.
צפו: לוחמי הגרילה פתחו במו"מ והכריזו זאת בשיר
הצדדים אמרו שהם הסכימו על פיתוח כלכלי וחברתי של אזורים כפריים ועל אספקת אדמות לתושבים החיים שם. ראש צוות המו"מ מטעם הממשלה הזכיר שהסכמה זו תיכנס לתוקף רק כשיושג הסכם שלום כולל. זהו עיקרון מנחה של המו"מ מלכתחילה.
"דבר לא מוסכם עד שהכול מוסכם", הסביר בקיצור אומברטו דה לה קייה, אך ציין: "זה שינוי היסטורי, לידה מחדש של אזורי הכפר של קולומביה". הממשלה הבטיחה להקים תשתיות ושירותים בכפרים כחלק מהתמודדות עם הפער החברתי-כלכלי שממנו סובלת המדינה זה דורות.
"הדברים שעליהם הסכמנו בהסכם הזה יהיו תחילתם של שינויים קיצוניים במציאות החקלאית והכפרית של קולומביה, עם שוויון ודמוקרטיה", נכתב בהצהרה המשותפת שהוקראה אמש בסוף סבב השיחות בהוואנה, שנפתח ב-19 בנובמבר.
עם זאת לא צוין כמה אדמה תינתן לתושבים והמורדים הבהירו שיש ללבן עוד כמה נקודות ברפורמה אך אמרו שנפתחה דרך שבה "האנשים יוכלו לפעול ולהתארגן להגן על זכויותיהם".
על הפרק במו"מ ההיסטורי עדיין עומדות סוגיות טעונות. למשל, הנושא הבא שבו ידונו הצדדים הוא הנושא הרגיש של השתתפות FARC בחיים הפוליטיים בקולומביה.
המרידה הממושכת ביותר באמריקה הלטינית גבתה את חייהם של יותר מעשרת אלפים בני אדם ועקרה מבתיהם מיליונים. קולומביאנים רבים מרגישים שיש להעמיד לדין את חברי FARC בגין הקורבנות הרבים, השימוש בחטיפות לסחיטת כסף ומעורבותם בסחר בסמים, האשמה שהארגון מכחיש.
אבל העמדה לדין ומאסר עלולים למנוע ממנהיגי המורדים השתתפות בפוליטיקה הקולומביאנית. סוגיות נוספות במו"מ כוללות את הלוגיסטיקה של סיום הסכסוך, הסחר בסמים, פיצוי לקורבנות ויישום ההסכם הסופי. שלושה ניסיונות קודמים להגיע להסכם כשלו. האחרון שבהם היה ב-2002.
אך מומחה לענייני אמריקה הלטינית בוושינגטון, אדם אייזקסון, העריך שההסכמה על הרפורמה באדמות מעלה את הסיכוי להשגת הסכם כולל ליותר מ-50 אחוזים. "הגעה להסכמה על פיתוח אדמות וחקלאות עם ארגון גרילה שמתבסס על איכרים לראשונה זה כמעט 50 שנה – זה צעד שקשה להפריז בחשיבותו", אמר.