שתף קטע נבחר

הוא לא מפסיק לבכות. רונה, מה עושים?

תשעה חודשים הסתיימו, הלידה עברה בשלום ואתם חוזרים הביתה עם תינוק קטנטן וחדש - ובלי שמץ של מושג מה עושים איתו. בסדרת וידאו חדשה מבית ynet תסייע לכם מדי שבוע המדריכה ההתפתחותית רונה ליבני לעבור את השינוי הגדול בשלום. רואה את הנולד - פרק ראשון

פעם, רק לפני שניים-שלושה עשורים, כל אישה שילדה תינוק חדש הייתה יוצאת מבית החולים - הישר לבית אימה או חמותה. שם היו מקיפות אותה בנות המשפחה, רובן כבר אמהות ותיקות, מסייעות לה להתאושש מהלידה, ובעיקר מלמדות אותה כל מה שצריך לדעת על הטיפול בתינוק הטרי.

 

רוצים שכולם ישמעו אתכם? כתבו את דעתכם בפייסבוק שלנו ואת התגובות הנבחרות נפרסם לכולם

 

היום המצב שונה לחלוטין. מרבית הזוגות מגיעים מבית החולים ישר לביתם, בין אם בשל העובדה שלא הוצעה להם כל עזרה מהמשפחה המורחבת ובין אם בשל כך שהחליטו שהם רוצים לבלות את הזמן הזה לבד. אך התוצאה, בשני המקרים, היא אחת: הורים נותרים כבר בימים הראשונים לבדם, כשפעמים רבות מלווים אותם חששות ופחדים כבדים מהשינוי הגדול שעבר עליהם ומהטיפול בתינוק זעיר, שתלוי אך ורק בהם.

 

"הורים מפחדים מהסיטואציה שאמורה להיות כל כך טבעית עבורם, כי הם לא יודעים מה לעשות", אומרת רונה ליבני, מורת דרך להתפתחות להורים, שהחל מהיום תבקר במסגרת הסדרה החדשה "רואה את הנולד", שתשודר מדי שבוע כאן, בערוץ ההורים של ynet, בבית אחר בו הורים טריים נאלצים להתמודד לבדם עם תינוק טרי.

  

 

ליבני, שבמסגרת מקצועה מייעצת כבר שנים ארוכות להורים טריים, מקווה שהסדרה תסייע להם להתחבר בחזרה להורות הטבעית שלהם. "אני רוצה לגרום להורים להפסיק לפחד ולהתחבר מחדש לאינטואיציה שלהם", היא מסבירה, "בדיוק כמו שעשו ההורים שלנו והסבים שלנו. נולד להם ילד, הם לקחו אותו הביתה ופשוט ידעו מה לעשות איתו. היום הורים מחפשים את התשובות בכל מיני מקומות, אבל לא מבינים שהן נמצאות אצלם, באינטואיציה האוטומטית, שהפחד הוא חלק ממנה".

 

כבר ביקרתם בערוץ הריון ולידה שלנו?

 

עוד על החודשים הראשונים:

 

תינוק חדש: איך להתמודד עם הקשיים אחרי הלידה

זה עובד: כך תרגיעו תינוק בוכה ב-60 שניות 

5 השלבים שירגיעו תינוק שסובל מגזים

 

-מה את אומרת להורים שנולד להם ילד והם חוששים מהטיפול בו?

"התפקיד שלי הוא לומר להם, בעיקר לאמא, 'אתם יודעים הכל'. אני מסבירה להם שצריך לשים את הפחד בצד ופשוט לתת לתחושה הפנימית שלנו להוביל. היא תסייע לנו לטפל בתינוק בצורה הטובה ביותר".

 

ליבני (40) הגיעה לתחום לפני יותר מעשור, לאחר שילדה את בנה הבכור. "הייתי בחופשת לידה וחיפשתי סדנה לבן שלי. הגעתי למרכז צעד הראשון ומאוד התחברתי. החלטתי ללמוד את זה - ושם למעשה התחלתי לעסוק בתחום. לאט לאט התקדמתי, הפכתי לחלק מסגל המורים ולבסוף ניהלתי את המרכז. לפני כחודש יצאתי לדרך עצמאית, כשמאחורי כל הידע שצברתי במרכז ובעבודה עם ההורים שם".

  

-למה לדעתך הורים חשים שהם זקוקים כיום לליווי צמוד שכזה?

"אנחנו חיים בעולם עם המון ידע. ההריון כיום עמוס אינפורמציה ובדיקות, וכמובן שיחד עם זה מתעוררות הרבה יותר שאלות ממה שהיו בעבר. גם אחרי הלידה יש צורך אובייקטיבי לדעת יותר ויותר. למה התינוק שלי בוכה? איך אני יכול להימנע ממוות בריסה? מה עושים עם החיסונים?

 

"הסיבה השנייה היא שכיום יש יותר שיטות שמספקות ידע, לעומת שיטה אחת בלבד שהייתה מקובלת בעבר. וכמובן שיש השפעה של תרבות השפע וההתרחקות מעולם היאנסטינקטים".

 

-מהם הטיפים הכי חשובים שאת יכולה לתת להורים שחוזרים עם התינוק הביתה בפעם הראשונה?

"יש חמש נקודות שהן לדעתי החשובות ביותר:

 

1. הכרות, הסתגלות וניסוי וטעיה: הימים הראשונים הם ימי הסתגלות. הכל חדש, גם לתינוק וגם לכם. היו סלחניים כלפי עצמכם וקבלו את התהליך כתהליך של ניסוי וטעיה. דאגו מראש לסביבה תומכת שתעזור בסידור וארגון הבית כדי שתוכלו להתמקד בהיכרות עם המצב החדש, ולפנות לכם זמן של מנוחה.

 

2. העניקו תחושה עוברית: התינוק רגוע יותר וחש ביטחון כאשר הוא קרוב ביותר למצב העוברי שלו. מומלץ לדאוג שיהיה

בבית מנשא או משטח מערסל ולהחזיק את התינוק על הידיים בתנוחת ערסול.

 

3. התייחסות לבכי: הבכי הוא הדרך של התינוק לתקשר, ובחודש הראשון הוא קשור לשינוי החושי שהוא חווה, ואינו בכי רגשי. נסו להימנע מ"לבכות" עם התינוק ובידקו באמצעות שינוי המצב הקיים מה מפריע לו. נסו להימנע מהאכלה כאמצעי הרגעה. ברחם התינוק נרגע ממגע, קול ותנועה - ולא ממזון.

 

4. סדר יום: בחודש הראשון התינוק לא צריך להיות מסונכרן עם סדר היום שלנו. יש לו סדר משלו. אם הוא יקבל תנאים נוחים הוא יחליט מתי לישון ומתי לאכול.

 

5. נסו להימנע משאילת שאלות: אין לתינוק דרך להסביר מה מציק לו. כשאנחנו שואלים שאלות התינוק מרגיש את חוסר הביטחון שלנו, דבר שמוסיף על סיבת הבכי הראשונית שלו. גם אם אתם לא בטוחים, נסו להעביר לו שאתם שולטים במצב ועושים הכל כדי למצוא פתרון למצוקה שלו.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
בכי. לא תמיד קשור לאוכל
צילום: shutterstock
מומלצים