לפיד: שוויון בנטל או שהממשלה הזאת תתפרק
דו"ח ועדת פרי שנחשף ב-ynet מביא למשבר קואליציוני ראשון. לאחר הפיצוץ סביב מתווה חוק הגיוס, מבהיר לפיד כי לא יתפשר: "לא הלכתי לפוליטיקה רק כדי לפתור את הקטסטרופה הכלכלית של הממשלה הקודמת". יעלון: "יש עתיד רוצה להבעיר את הרחוב החרדי". נתניהו: יהיו משברים, ויהיה חוק
משבר הגיוס הופך למשבר קואליציוני. על רקע פיצוץ הדיונים סביב ועדת פרי לשוויון בנטל, הסיר יו"ר מפלגת יש עתיד יאיר לפיד את הכפפות ושלח איום ישיר וחד משמעי לעבר שותפותיו לקואליציה, ובעיקר לעבר הליכוד ביתנו: "אני רוצה להיות מאוד ברור בנושא השוויון בנטל: או שיהיה שוויון בנטל או שהממשלה תתפרק". לפנות בוקר היו אמורים חברי הוועדה לאשר את המלצות מתווה הגיוס החדש, אולם חוסר היכולת לגשר על המחלוקות הביא לפיצוץ השיחות.
רוצים שכולם ישמעו אתכם? כתבו את דעתכם בפייסבוק שלנו , ואת התגובות הנבחרות נפרסם לכולם
בדרך למשבר - כתבות אחרונות ב-ynet:
- מופז: "נודף ריח פוליטי מההתנהלות של יעלון"
- 'פיצוץ' בוועדה: מחלוקת על סנקציות למשתמטים
- קרב הגיוס: "לא לאחריות אישית על ראשי ישיבות"
לפיד המשיך וטען שכל ניסיון לטרפד את ועדת פרי כדי לפזול לכיוון של המפלגות החרדיות יוביל לפירוק הקואליציה: "לא נשב בממשלה שלא תעביר את השוויון בנטל. יש פה הזדמנות היסטורית לתקן את הפצע הזה, שמדמם באמצע לבה של החברה הישראלית, ומי שפוגע בהזדמנות הזאת כדי לעשות רווחים פוליטיים קלים חוטא לעם ישראל, פוגע בציונות, פוגע בצה"ל ופוגע בכל צעיר ישראלי שהלך אי פעם לבקו"ם. אני קורא למפלגות בקואליציה - ובעיקר לליכוד ביתנו - להתעשת, ולחזור ולהתנהג כמו שמפלגת שלטון אמורה להתנהג ולהפסיק את המשחק הזה. הוא לא מביא כבוד לאף אחד מאיתנו. הוא מסכן את עצם הקיום של הממשלה ובעיקר הוא מונע את תיקונו של עוול היסטורי".
שעה קלה לאחר מכן ניסה ראש הממשלה בנימין נתניהו להרגיע את האווירה ואמר בפתיחת ישיבת סיעת הליכוד ביתנו: "אנחנו עומדים בפני שינוי היסטורי. עד ליישום של החוק בשטח אנחנו נראה עוד הרבה כותרות ומשברים, גם מדומים וגם אמיתיים. אני בטוח שניתן למצוא פתרון לסעיפים הבודדים שנותרו פתוחים. יהיה חוק".
אביגדור ליברמן בחר להתייחס לסוגיית שירות האזרחים הערבים בשירות הלאומי-אזרחי: "מכיוון המצלמות שמעתי הרבה הערות שישראל ביתנו עובדת שלא על פי הסעיף הקואליציוני בכל הנוגע לשירות בני מיעוטים וצעירים ערבים. אף אחד לא מצפה מערבי שיהיה בטייסת F-16, אבל הוא יכול לשרת במסגרות אחרות כמו בריאות, כבאות או משטרה".
בפתח ישיבת הסיעה עדכן שר הביטחון משה (בוגי) יעלון את חבריו והסביר מה לדעתו שורש המחלוקת שהביא לפיצוץ: "המתווה המשותף שונה מהמצע שהציגה יש עתיד בבחירות. ביום חמישי הוציאו ביש עתיד הצעת מחליטים שאנחנו לא ראינו קודם. ראיתי בפסקה הזאת התרסה". גם בהמשף תקף יעלון את מפלגתו של לפיד: "ביש עתיד רוצים להבעיר את הרחוב החרדי, אני לא אתן לזה יד".
גם השרה לימור לבנת, חברת הוועדה לשוויון בנטל, האשימה את יו"ר הוועדה יעקב פרי במשבר: "הבעיה היא שהוא מנהל משא ומתן עם התקשורת ולא עם חברי הוועדה".
יו"ר האופוזיציה שלי יחימוביץ' (העבודה) מיהרה להגיב לדברים ולתקוף את לפיד: "כפי שהדברים מתנהלים עכשיו, גיוס החרדים לא רק שלא יגבר אלא ייפסק לחלוטין. מרוב להט להכות ולייצר סכסוך, נוצרים נזקים אדירים. זה נראה בדיוק כמו חוק טל אבל בתנאים יותר גרועים. התוצאה תהיה גיוס של פחות חרדים בגלל כמה שיותר כותרות. אנו מסתייגים מהצורה הפופוליטסית והזולה שבה כל גורמי הממשלה מתייחסים לסוגיה הזו".
המשבר הלילי בוועדת פרי
המשבר שמעורר תסיסה גדולה במערכת הפוליטית נוצר בעקבות מחלוקת בין יו"ר הוועדה לשוויון בנטל, השר פרי, לבין השר יעלון, שמתנגד להחיל במסגרת מתווה הקבע סנקציות אוטומטיות על משתמטים. ביש עתיד
טוענים כי למעשה מדובר בדרישה של יעלון לבטל את חובת הגיוס לחרדים.
במקביל לדרישתו בנוגע לסנקציות על משתמטים, מבקש השר יעלון כי החל מעוד שלוש שנים יינתן לשר הביטחון שיקול הדעת לגבי כמה חרדים יגוייסו ואם להפעיל את חוק שירות הביטחון כלפי מי שלא יתגייס. בנושא הסנקציות נכתב בהסכם הקואליציוני: "מועמד לשירות ביטחון אשר ייקרא לשירות ולא יתייצב יוענש בסנקציות כלכליות, וכן יינקטו סנקציות כלכליות כנגד ישיבות ששיעור המשתמטים משירות בהן יהיה גבוה מהתקן שייקבע".
אלא שבמפלגת "יש עתיד" אומרים כי הסוגיה - שלפיה ההחלטה על הפעלת סנקציות תהיה נתונה בידו של שר הביטחון - מאיימת על המשך קיומה של הקואליציה. השר פרי כתב הבוקר בעמוד הפייסבוק שלו: "אחרי לילה ארוך, שבו אושרו רוב סעיפי החוק, חלקם היסטוריים, הפסקתי את ישיבת הוועדה. ההתנגדות המפתיעה של חלק מן השרים באשר לחובת הגיוס במתווה הקבע והחלת חוק שירות ביטחון על תלמידי הישיבות המשתמטים חייבה אותי לקבל החלטה. חובת השירות היא לב לבו של מתווה הגיוס החדש ואיני מתכוון לוותר על עיקרון זה".
גם סיעת הבית היהודי התכנסה בצהריים, ובפתיחת הישיבה התייחס היו"ר נפתלי בנט למחלוקת סביב סוגיית השוויון בנטל: "אנחנו בתהליך היסטורי של שילוב הדרגתי של הציבור החרדי בחברה הישראלית בתחום השירות הצבאי, השירות הלאומי-האזרחי ובעיקר בתחום התעסוקתי. את מה שלא קידמו 65 שנה אנחנו מקדמים במשך כמה שבועות. הדרך רצופה מהמורות אבל כולם מסכימים שלא רוצים לראות גדודי משטרה צבאית פושטים על בני ברק.
צריך ליצור מערכת תמריצים שתחבר את הציבור החרדי לחברה הישראלית. אני בטוח שנצליח לגשר על הפערים".
סיעת הבית היהודי אישרה שח"כ איילת שקד תעמוד בראש הוועדה לשוויון בנטל שתקום לצורך טיפול בחוק - אם וכאשר יאושר בוועדת שרים לחקיקה. זאת על פי ההסכם הקואליציוני שקבע שבין ההצבעות יטופל הנושא על ידי ועדה שבראשה יעמוד נציג הבית היהודי.
מוקדם יותר תקף יו"ר קדימה, ח"כ שאול מופז, את השר יעלון ואמר כי "ההתנהלות של שר הביטחון פוגעת בצה"ל ובשוויון בנטל ונודף ממנה ריח פוליטי". מופז אמר עוד כי "הנה שוב, נתניהו, באמצעות שר הביטחון שלו, משתפן ומעקר את חוק הביטחון. החוק מורה מפורשות שמי שלא מתגייס נענש. אסור שמה שהיה הוא שיהיה, ושבגלל הפחד של נתניהו מהחרדים שוב ייסתם הגולל על המאבק לשוויון בנטל".
מקורבי יעלון מסרו בתגובה כי "מופז הוא האחרון שיכול לדבר על התנהלות שנודף ממנה ריח פוליטי. האיש שזגזג את עצמו לדעת לכל אורך הקריירה הפוליטית שלו, ונכנס לממשלה על נושא השוויון בנטל מבלי שיש לו מושג על מה בכלל מדברים, נזכר פתאום להתבטא כדי שיידעו שהוא קיים. גם היום למופז אין מושג בכלל על מה מדברים. אם מופז היה מקבל את תיק הביטחון, כפי שרצה לאחר הבחירות, סביר להניח שהוא היה מדבר אחרת לחלוטין ומתאים את עצמו, כמו אופורטוניסט מצוי, למציאות שהכי נוחה לו".
Read this article in English