התרגיל של בוגי ובני: איומים כדי לא לקצץ שומנים
שר הביטחון והרמטכ"ל הפיקו לקחים ושינו טקטיקה - "קיבלו בהכנעה" את הקיצוץ, ועכשיו כשבאים לדון בפרטים הם שולפים את האיומים "לא נוכל להיות מוכנים לקרב". אבל האמת היא שלא חסרים מיליארדים מבוזבזים. חסר רק האומץ
מי אמר שצה"ל אינו צבא חכם שמפיק לקחים? מי שאמר ודאי ייאלץ לבלוע את הכובע לנוכח התרגיל בעניין תקציב הביטחון. התרגיל למעשה משותף לצה"ל ולמערכת הביטחון, שבראשה עומד כעת שר חדש ויצירתי, משה (בוגי) יעלון. המטרה: למזער קיצוץ חד בהיקף של כ-7 מיליארד שקל בתקציב הביטחון לשנים 2013-2014. החידוש הוא השיטה.
רוצים שכולם ישמעו אתכם? כתבו את דעתכם בפייסבוק שלנו , ואת התגובות הנבחרות נפרסם לכולם
תחילה נפגשים שר הביטחון ושר האוצר ומסכמים ביניהם לא לריב ולא להיקלע ל"התגוששויות בוץ" כמו שהיו בשנים הקודמות. ההוראות יורדות למטה, הן לפקידי האוצר והן לפקידי משרד הביטחון ובכירי צה"ל. בשלב השני, כשמגיעה העת לדון על היקף הקיצוץ, בלי להיכנס לפרטים, מודיעים מערכת הביטחון וצה"ל בהכנעה שהם "יתרמו את חלקם לסתימת הבור התקציבי". כך היה השנה, בניגוד למאבקים המתוקשרים והמכוערים בשנים קודמות בין אהוד ברק ליובל שטייניץ.
בעודנו מסרבים להאמין למשמע אוזנינו ומתפעלים מהאופן שבו מערכת הביטחון מקבלת את הדין, מופיעות הכותרות המאיימות "צה"ל יבטל אימוני מילואים עד סוף השנה", "יחידות הסדיר יבטלו הכשרות
שאינן בסיסיות" ו"כוחות הסדיר ייאלצו למלא תפקידי ביטחון שוטף במקום להתאמן". בנוסף יצומצם הרכש של כיפת ברזל, יבוטל אולי הרכש של מערכת חשובה הרבה יותר להגנה מטילים שנקראת "שרביט קסמים" וגם חיל האוויר יצמצם טיסות.
הבוקר (ג') הופיע הרמטכ"ל בני גנץ בפני ועדת חוץ וביטחון כדי לדווח על האופן שבו צה"ל נערך לקיצוץ. במקרה אתמול הוא נפגש עם פורום מטכ"ל וסיפר לקצינים הבכירים מה יקוצץ מתקציבי הפעילות שהם אחראים להם. בלי להיכנס לפרטים אפשר לומר שמדובר בעצם בהדממה חלקית של צה"ל. הפרטים כמובן מופיעים בהבלטה רבה בתקשורת הבוקר, וזו בעצם מהות התרגיל: בתחילה מקבלים בהכנעה, אבל רק בכאילו. כשצריך לדון על הפרטים, בא צה"ל ואומר בפשטות שהוא עובר לתפקוד חלקי על גבול השיתוק.
מה שצה"ל מתכוון להוריד מ"גרף הפעילות" אלו בעיקר אימונים ונושאים אחרים הקשורים למה שנקרא "מוכנות". וזאת בשעה שחוסר היציבות וחוסר הוודאות מאפיינים את המצב בצפון ובדרום, וברור לגמרי שצה"ל צריך דווקא יותר מהכול לשמור על מוכנות שיא כדי להיות מסוגל להגיב במהירות על התפתחויות בלתי צפויות. שלא לדבר על האפשרות שיצטרך לפעול באיראן.
מפקד חיל האוויר אף אמר זאת לפני ימים אחדים וגם צדק. לכן משתמש צה"ל במוכנות כדי לאיים על חברי הכנסת ובעקיפין גם על האוצר כדי שישקלו פעם ופעם נוספת אם ראוי לקצץ. תרגיל שקוף, אבל מאחר שלצה"ל ולמערכת הביטחון יש מונופול על המידע - לך תוכיח להם שהם טועים.
הקיצוץ בסעיפי מה שנקרא "המוכנות" הוא המהיר ביותר והקל ביותר. פשוט נמנעים מלקרוא חיילים למילואים אז לא צריך לשלם להם. התקציב נחסך, בבת אחת מתפנה הרבה "כסף גדול". אבל בפעילות ארגוני ענק כמו צה"ל ומערכת הביטחון יש עוד לא מעט סעיפים שאפשר להשעות או לקצץ כליל בלי שייגרם נזק למוכנות. מה למשל?
רכישות דלק לרכבי שירות, רכישות מזון, השתלמויות מורשת קרב, כנסים, עצרות ועוד, יכולים להביא לא מעט חיסכון אם יבוטלו.
נגדים וחיילים שעשרות מהם מסתובבים חסרי מעש בקריה ובבסיסים אחרים, יכולים לשמור על יישובים ביהודה ושומרון במקום לגייס לשם כך חיילי מילואים יקרים.
אפשר גם להאט את קצב הביצוע של פרויקט לא ממש חיוני של נגמ"ש המבוסס על טנק מרכבה (ה"נמר").
כל הדברים האלה ייתנו כמה מיליארדים יפים, ועוד לא דיברנו על תקציב המיליארדים של אגף השיקום במשרד הביטחון - שערורייה בפני עצמה - שרובו משמש לתשלומים נדיבים מאוד לאנשים ש-70 אחוז מהם לא נפגעו בפעולות מבצעיות. אלא מה? שקיצוצים בכל הסעיפים האלה מחייבים הרבה עבודה פרטנית וקביעת הלכות מאוד לא פופולריות, ולכן לצבא הרבה יותר נוח לאיים בפגיעה במוכנות. צריך רק לקוות שחברי הכנסת לא יקנו את קמפיין הלוחמה הפסיכולוגי הזה.