שתף קטע נבחר

לא סופרים אותנו? נספר ונצחק על זה

"בפתח עמדה מארחת, ספרה אותנו באיטיות ושאלה אם 'אתם רוצים מקום לשניים'. זו הייתה שאלה קצת מוזרה כי היינו חמישה, אבל כנראה שבבתי-קפה מסוימים לא סופרים בחורה על כסא גלגלים ומטפלות שהגיעו מארץ רחוקה". שחקנית בקבוצה של נכים ולא נכים מזמינה אתכם למופע קומי, מצחיק ומעורר מחשבה

לפני יותר משנתיים, לכבוד יום ההולדת שלי, יצאנו כל המשפחה לערב משפחתי ונעים בבית קפה ירושלמי. הנסיעה עברה בנעימים, והדבר המטורף היה שאפילו הצלחנו למצוא חניה. בשמחה ובששון יצאנו מהרכב אבא, אימא, מירנדה, יוליה ואני והתקדמנו למסעדה המהממת.

 

בפתח עמדה לה מארחת נחמדה, עם חיוך כובש ופרח מטופש. המארחת, שאפשר לקרוא לה מטילדה לטובת הסיפור, ספרה אותנו באיטיות ושאלה אם "אתם רוצים מקום לשניים". זו הייתה שאלה קצת מוזרה כי היינו חמישה, אבל כנראה שבבתי-קפה ירושלמים מסוימים לא סופרים בחורה על כסא גלגלים ומטפלות שהגיעו מארץ רחוקה.

 

צפו בקטעים מתוך ההצגה: "נא לשבת"

 

הסיפור שנראה עצוב ומקומם, הפך בקרב החברים שלי לבדיחה. כן, ככה זה אצלנו הנכים, אנחנו יכולים להסתלבט ולהתבדח על מה שקורה לנו. בשיחות סגורות, כשאף אחד אחר לא שומע, אנחנו לפעמים מפסיקים לרטון ולקטר ופשוט עושים צחוקים.

 

יום אחד החלטנו לחשוף את הסוד ולגלות קצת מהבדיחות הפנימיות שלנו גם לאנשים שלא זכו לחוות יום מרענן בכסא גלגלים חשמלי ומפנק. אז התחברנו לנו קבוצה של נכים ולא נכים ליצור מופע קומי, מצחיק ומעורר מחשבה.

 

במהלך התהליך עברתי הרבה דברים, ובעיקר למדתי שבהומור טוב אפשר להעביר מסרים והוא בעיקר כלי להתמודדות. במופע הבאתי חוויות יום-יומיות בהם החברה התייחסה אלי בצורה מוזרה, ויחד הפכנו אותם לבדיחות ולסיפורים משעשעים.

 


"הולכים קטעים. טוב לא ממש הולכים, אבל זזים מהר"

 

ככה לדוגמה אנחנו מציגים את סיפור בית הקפה, שם המארח לא יודע את נפשו כשקבוצת נערים על כסאות גלגלים מגיעה אליו. בקטע אחר אנחנו מראים התייחסויות שונות של אנשים לאדם על כסא גלגלים המבקש להיכנס לשירותים. בקיצור, הולכים קטעים. טוב לא ממש הולכים, אבל זזים מהר.

 

אז עכשיו יש לכם הזדמנות לשמוע קצת מידע פנים, על איך זה לקנות בגדים בחנות דמיונית המיועדת לנכים, על איך זה לחיות "בעולם הפוך" ואיך זה לדעת להפוך כל סיטואציה לבדיחה אחת גדולה. המופע מורכב מקטעי משחק קצרים וסרטונים המציגים בצורה קומית, סיטואציות יומיומיות איתן מתמודדים בעלי הנכויות בחברה.

 

תהליך העבודה על המופע פורץ דרך בשלושה תחומים: הראשון בפיתוח הפסיכו-סאטירה,

דרך התייחסות סאטירית לחוויות שליליות. התייחסות זו מסייעת לחברי הקבוצה לשוחח ביתר קלות על חוויותיהם האישיות ומעניקה זווית הסתכלות חדשה ומשעשעת אשר מסייעת בהתמודדות עם חוויות אלו.

 

השני, באמירה החברתית שיש בו, המציגה את האדם הנכה כאדם שווה כוחות בניגוד למוסכמה החברתית הרואה בנכה מסכן וחלש.

 


"היחס האינטואיטיבי שהחברה מעניקה לנכה, הוא אבסורדי"

 

המופע מבהיר לצופה שהיחס האינטואיטיבי שהחברה מעניקה לנכה, הוא אבסורדי, ההומור מסייע להטמעת מסר זה בצורה נעימה וחווייתית.

 

והשלישי, בסיוע הקונקרטי לחברי הקבוצה, נכים ושאינם נכים, על ידי הקניית מעוף ומשמעות,

גילוי ופיתוח כישרונות ומתן תעסוקה. המופע הועלה לראשונה בקיץ 2010, פרי עבודה של מספר שנים. בהפקת המופע שותפים כ-30 חברים ממגזרים שונים: יהודים ולא-יהודים, חרדים וחילונים, נכים ולא נכים, מכל גווני החברה.

 

  • המופע "נא לשבת" יתקיים מחר, יום שני,ה-3.6.2013 כ"ה סיון בשעה 20:30 בבית שמואל, רח' אליהו שמאע 6, ירושלים. מחיר: 80 שקלים, 60 שקלים לסטודנטים, נכים וגמלאים. כרטיסים בטלפון: 052-8439500, בבית שמואל 02-6203463, ובאתר בימות. המופע יערך במסגרת פסטיבל צמי"ד בירושלים 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לדעת להפוך כל סיטואציה לבדיחה אחת גדולה
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים