שתף קטע נבחר

 

תוכנית: 46 קוטג'ים בחוף הצוק בת"א

וזה עוד אמור להיות שיפור בתוכנית הבינוי המקורית, שכללה 33 קוטג'ים אבל השתרעה על שטח יותר גדול. הבקשה לשינוי בתוכנית תעלה מחר לדיון במוסדות התכנון. החברה להגנת הטבע: אלה שינויים שמטיבים את המצב בצורה מינורית בלבד; אנחנו מתנגדים באופן עקרוני לבנייה על קו החוף

46 קוטג'ים צמודי קרקע - זה מה שמבקשות החברות אשדר וסטאקו לבנות בחוף הצוק שבצפון תל אביב, ממערב למלון WEST שבצמוד לפרויקט סי אנד סאן, בטווח 100 מטר מקו החוף. מחר (ד') עתידה לעלות בקשת החברות לבצע שינויים בתוכנית לדיון בוועדה לשמירת הסביבה החופית (הוולחו"ף).

 

חוף נחשולים והכובע הכפול של נציג קק"ל

המבקר: לבחון מחדש תוכניות המאיימות על החופים

ים של דמעות: לירונה מתה, הקרב על החוף נמשך

רוצים שישמעו אתכם? כתבו את דעתכם בפייסבוק שלנו , ואנו נפרסם תגובות נבחרות

 

מדובר בתכנית שאושרה בשנת 1987, הכוללת שני מבני מלון בני 13 קומות, שאחד כבר בנוי, וכן 33 קוטג'ים. בדיון מחר תעלה בקשת היזמים להגדיל את כמות הקוטג'ים, אך תוך ציפוף היחידות והקטנת הגודל של כל יחידה מ-160 מ"ר ל-80 מ"ר כל אחת. באופן זה השטח הבנוי יקטן לטובת הגדלת השטח הציבורי הפתוח, כך שיתחבר עם הטיילת שהקמתה כבר החלה בסמוך.

 

עם זאת, עו"ד נועה יאיון, מהמחלקה המשפטית בחברה להגנת הטבע, קובעת כי מדובר בשינויים שמיטיבים את המצב בצורה מינורית בלבד. "יש ציפוף מסוים של הקוטג'ים על ידי הקטנה שלהם והגדלה של מספרם, אבל אנחנו מתנגדים באופן עקרוני לבנייה על קו החוף", היא אומרת.

 

שלדים מהעבר

יעל זילברשטיין, מתכננת סביבתית ונציגת ארגוני הסביבה בוועדה המחוזית תל אביב, מסבירה כי "מדובר בתוכנית למלונאות בצורה של אחסון מלונאי מיוחד - אותו מודל בעייתי של שנות ה-90 של דירות נופש, שבו מוכרים לבעלות פרטית את יחידות הנופש ומקציבים להם כחצי שנה לשימוש עצמי וחצי שנה לכאורה הן אמורות להיות מאוחסנות לטובת השכרה מלונאית".

 

"המודל הזה התבטל בשנת 2010 בתוכנית מתאר ארצית לתיירות (תמ"א 12 שינוי 1) מטעמי קשיי אכיפה, כפי שקרה במרינה בהרצליה, שהדירות שם היו מיועדות למלון אבל הפכו לדירות מגורים", היא מוסיפה. הסיבה שהתוכנית הזו אפשרית בכלל כיום היא שמדובר בתוכנית ישנה והתמ"א לא משנה תוכניות ישנות. כך נוצר מצב הזוי לחלוטין שמאפשר לאנשים פרטיים לרכוש יחידה צמודת קרקע בחוף".

 

חוף הצוק בתל אביב (צילום: דב גרינבלט) (צילום: דב גרינבלט)
חוף הצוק בתל אביב(צילום: דב גרינבלט)

 

זילברשטיין מוסיפה כי התוכנית עומדת גם בסתירה להוראות חוק השמירה על הסביבה החופית מ-2004, שאוסר בכלל לבנות בתחום של 100 מטר מקו החוף - ושגם אינה חלה על תוכניות שאושרו לפני שנכנס לתוקף. נושא זה זכה גם להתייחסות בדו"ח השנתי האחרון של מבקר המדינה, שהמליץ לבחון מחדש תוכניות שגובשו לפני השינויים שחלו במדיניות השמירה על הסביבה והחופים ולעדכן אותם בהתאם.

  

בחברה להגנת הטבע מציינים כי ניתן למצוא חלופות עבור היזמים, כמו ניוד זכויות הבנייה למקום אחר. עם זאת לא מדובר בדבר פשוט, כפי שכבר ניתן לראות בחוף פלמחים, שם התוכנית שבוטלה, שבה לאיים על השטח לאחר שלא נמצאה חלופה ליזמים.

 

"שלדים מן העבר ממשיכים לצוץ ותכניות ארכאיות ממשיכות להגיע למוסדות התכנון", מציינים בחברה להגנת הטבע. "אין כל מקום לבניית הקוטג'ים בחזית חוף הים ועל חשבון השטח הפתוח לציבור. לא ייתכן כי בגלל טעויות העבר, תיכפה על הציבור תוכנית שגויה, ארכאית ופוגענית, על חשבון השטחים הפתוחים המתמעטים והולכים בסביבה החופית".

 

תשריט התוכנית: הקו הכחול - הסביבה החופית ()
תשריט התוכנית: הקו הכחול - הסביבה החופית

 

ארנון פרידמן מנכ"ל אשדר, ציין כי הם ביצעו את השינויים בתוכנית לבקשת מוסדות התכנון ומשרד התיירות, תוך צמצום זכויות הבנייה של צמודי הקרקע והעברת חלק מהזכויות למגדל הסמוך. "היינו יכולים לבנות 66 יחידות, אך השארנו רק 46 יחידות ואת היתרה העברנו למגדל", הוא אומר. זה לא שבאים לאשר תוכנית חדשה, אנחנו באים לשנות והשינוי טוב יותר לציבור מאשר התוכנית התקפה".

 

עוד איומים באזור

תוכנית זו מהווה למעשה מובלעת בתוך תוכנית הגוש הגדול (3,700), המשתרעת על פני 1,900 דונם וגבולותיה נעים בין הרצליה בצפון, רמת השרון במזרח, דרך נמיר ושכונת אזורי חן בדרום והים במערב. תוכנית זו כוללת 10,000 יחידות דיור, 1,250 חדרי מלון, 147 אלף שטחי תעסוקה ו-68 אלף שטחי מסחר.

 

תוכנית זו כוללת פיתוח בשטחי רכס הכורכר של תל ברוך, נגדו התגייסו תושבים רבים מהסביבה, שהתאגדו תחת "המטה להצלת רכס החוף האחרון בתל-אביב" וחברי הפורום הישראלי לשמירה על החופים. הפעילים, שממתינים להכרעה בערר שהגישו, קוראים לבטל כליל את הפיתוח המתוכנן בחלקה המערבי, הכולל חניונים, מוקדי מסחר ופארק, על מנת לשמור על השטח פתוח ולהכריז עליו כשמורת טבע.

 

במטה מדגישים כי מדובר באחד השטחים הפתוחים הבודדים באזור האורבני הצפוף, שמשופע במינים נדירים של חי וצומח. אנו לא מתנגדים לבינוי, אך אפשר גם לבנות בלי להרוס את נכסי הטבע, למשל לצופף ולתכנן מחדש את התוכנית", הסבירה בעבר ל-ynet עו"ד גלית סמואל, חברת המטה להצלת הרכב. הפעילים מתכוונים להפגין מחוץ לדיון בערר, שעתיד להתקיים ביום חמישי הקרוב במועצה הארצית לתכנון בירושלים.

 

מעיריית תל-אביב נמסר: "הנושא יובא מחר לדיון במליאת הוולחו"ף, אשר תחליט כיצד להתייחס לתכנית המוצעת בכל הנושאים הקשורים לחוק לשמירה על סביבה חופית. עיריית תל אביב יפו תפעל בהתאם להחלטת המליאה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים