המענק שב לחיים: 100 אלף ש' לרוכשי דירה בי-ם
למקרה שלא ידעתם: חוק המעניק הטבה לצעירים הרוכשים בירושלים דירה ראשונה או מוסיפים ממ"ד לדירתם, התעורר לחיים בעקבות העיכוב באישור חוק ההסדרים. פעילי דיור בירושלים: "הממשלה הסתבכה בביורוקרטיה של עצמה, ולפתע נפתח חלון הזדמנויות שיאפשר לזוגות צעירים לקבל סיוע"
בתחילת חודש מאי נפתח צוהר של כשלושה חודשים, המחזיר לתוקף את מענק הדיור בסך 100 אלף שקל לזכאים שרוכשים דירה בירושלים. הסעיף לחוק הלוואות לדיור, המעניק את ההטבה, הוקפא באופן מתמשך במסגרת חוק ההסדרים, אולם ב-5 למאי השנה פג תוקפה של ההקפאה, והחוק נכנס שוב לתוקף.
- המענק לרכישת דירה בפריפריה בוטל
- כחלון: "אני לא קוסם ולא הולך להוזיל את הדירות"
רוצים שכולם ישמעו אתכם? כתבו את דעתכם בפייסבוק שלנו
, ואנחנו נפרסם תגובות נבחרות
לוח הזמנים המטיב עם רוכשי הדירות הוא זמני, וצפוי להימשך עד תחילת אוגוסט הקרוב, עת תאשר הכנסת את התקציב ואת חוק ההסדרים, אשר מועד אישורם נדחה בשל הבחירות. במסגרת חוק ההסדרים מכניסה ממשלת ישראל את שינויי התקצוב והחקיקה, על מנת לקדם וליישם את מדיניותה התקציבית.
חלון ההזדמנויות מתחיל בעת יציקת הבטון
סעיף 6ג' לחוק הלוואות לדיור משנת 1992, שתוקן בשנת 2001, מעניק עשרות אלפי שקלים לזכאים (כלומר זוגות נשואים או יחידים מעל גיל 30 שאין בבעלותם דירה), הרוכשים דירה בירושלים. אלא שכאמור מאז התיקון, ולמעשה במרבית הזמן, החוק לא היה בתוקף משום שחוקי ההסדרים הקפיאו אותו.על פי החוק, כאשר מדובר בדירה הרשומה על אדמה פרטית, גובה המענק עומד על כ-79 אלף שקל. אם מדובר בקרקע בבעלות המדינה, המענק יעמוד על כ-105 אלף שקל. בניגוד למענקים הניתנים לזכאים שרוכשים דירות בפריפריה (שכעת עלולים להתבטל, כחלק מגזירות האוצר), מענק זה אינו מותנה בהחזקת הדירה או מגורים בה במשך מספר שנים.
עוד קובע החוק כי גם כאלו שירחיבו את דירתם באופן אגפי (כלומר לאורך הבניין כולו) יזכו למענק. כך, לדוגמא, בניין מגורים שיבנה ממ"ד בתקופה בה החוק נמצא בתוקף - יזכה למענק. יש לציין כי המועד הקובע לקבלת המענק, לפי כללי משרד השיכון, הוא בעת יציקת הבטון. לכן אלו שיתחילו בהליך הוצאת ההיתרים רק כעת, יפספסו ככל הנראה את חלון ההזדמנויות.
"המדינה לא התכוונה להעניק את ההטבה"
תקופות הביניים בהן החוק היה בתוקף, כלומר מקרים דומים בהם פג תוקף ההקפאה והיא טרם חודשה, היו מעטות, אך גם אז המדינה נמנעה מלהעניק את ההטבה. בשנת 2005 עתר עו"ד אהוד פרינץ נגד המדינה על התנהלותה בעניין.
בעקבות פסיקה של בג"ץ בעניין, שולמו כספים לרוכשים - בניגוד לעמדת המדינה. לדברי עו"ד פרינץ, גם כעת צפוי מצב דומה.
"בימים אלו אני כבר מקדם בקשות של מספר לא מבוטל של רוכשים, שביצעו עסקאות בירושלים. הרבה אנשים לא מודעים לעניין הזה וחבל", אומר פרינץ.
"נראה שממשלת ישראל לא ממש התכוונה להעניק את ההטבה הזו, שכתובה כבר שנים רבות על הנייר - אך מעולם לא יושמה", אמרה ל-ynet מירב כהן, חברת מועצת עיריית ירושלים, הפועלת למציאת פתרונות דיור בר-השגה עבור זוגות צעירים.
לדבריה, "במקרה הזה הממשלה הסתבכה בביורוקרטיה של עצמה, ולפתע נפתח חלון הזדמנויות שיאפשר לזוגות צעירים לקבל סיוע ברכישת דירה בעיר הבירה".
במשרד האוצר סירבו להתייחס לעניין.