שתף קטע נבחר
 

OECD על ישראל: השגת יעדי הגירעון לא ודאית

הארגון מעריך כי "המצב הגיאופוליטי וסיכוני הכלכלה הגלובלית הם האיום הגדול ביותר על הצמיחה. העליות האחרונות במחירי הדירות מכבידות על המדיניות המוניטרית"

המשק הישראלי צפוי לצמוח השנה בשיעור ריאלי של 3.9%, ואילו בשנה הבאה תהיה הצמיחה נמוכה יותר ותסתכם רק ב-3.4%. כך מעריך ארגון ה-OECD בתחזית הכלכלית למדינות החברות בו שהוא מפרסם היום (ד'). להערכת כלכלני הארגון, הגז הטבעי מקידוח תמר יתרום לצמיחה 1% השנה, ו-0.7% נוספים בשנה הבאה.

 

הערכות ה-OECD על היקף תרומת הגז הטבעי לצמיחה זהות לאלה שפרסם בנק ישראל לפני חודשיים. תחזית הצמיחה של הארגון לשנה הנוכחית דומה גם לזו של בנק ישראל (3.8%), וגם לתחזית הצמיחה הרשמית של האוצר שעל פיה הוכנה הצעת התקציב (3.8%). ביחס לשנה הבאה, תחזית הצמיחה של ה-OECD אופטימית מעט יותר מזו של האוצר (3.3%), אולם פסימית בהרבה מתחזית הצמיחה של בנק ישראל, שצופה שהמשק הישראלי יצמח בשנת 2014 בשיעור ריאלי של 4%.

  

צפי לעלייה באבטלה בעתיד הקרוב

עוד צופה ה-OECD כי שיעור האבטלה במשק יעלה השנה מעט ויסתכם ב-7.2% מכוח העבודה, לעומת 6.9% בשנה שעברה. אולם בשנה הבאה צפויה האבטלה לשוב ולרדת לרמה של 6.8%. הגירעון הציבורי (הכולל בנוסף לגירעון של הממשלה גם את הגירעונות של הרשויות המקומיות, מלכ"רים וקופות החולים) יסתכם השנה ב-5.7% מהתוצר, אולם ירד בשנה הבאה ל- 4.2%.

 

כתוצאה מכך, היחס בין החוב הציבורי לתוצר יעלה השנה בשיעור זעיר של 0.1% לרמה של 73%, וירד בשנה הבאה ל- 72.3%. החשבון השוטף של מאזן התשלומים יעבור השנה מגירעון של 0.4% מהתוצר לעודף של 1.6%, בעיקר הודות לעובדה שהגז הטבעי מקידוח תמר יחליף דלקים יקרים המיובאים מחו"ל. בשנה הבאה צפוי העודף בחשבון השוטף להיות אף גדול יותר ולהסתכם ב-2.1% מהתוצר.

 

התחזית הכלכלית של ה-OECD כוללת כמה סימני אזהרה לישראל: המצב הגיאופוליטי וסיכוני הכלכלה הגלובלית הם האיום הגדול ביותר על צמיחת המשק, השגת יעדי הגירעון שקבעה הממשלה החדשה אינה ודאית, והעליות האחרונות במחירי הדירות מכבידות על המדיניות המוניטרית.

 

בהמשך התחזית, משגרים מחבריה אזהרה לעבר הממשלה החדשה, ומציינים כי שמירה על תקרת ההוצאה התקציבית חייבת לעמוד בראש סדר העדיפויות שלה, יחד עם יישום האמצעים להגדלת ההכנסות - וזאת במטרה לשמור את הגירעון במסלול שנקבע.

 

בנושא רמת המחירים, הם מציינים כי האינפלציה כעת נמוכה, אולם במהלך השנתיים הקרובות היא עלולה לשוב ולעלות, כתוצאה מלחצים בשוקי העבודה והמוצרים. על רקע זה הם מעריכים כי על בנק ישראל יהיה לנקוט במדיניות מרסנת החל מהמחצית השנייה של השנה הבאה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
שר האוצר יאיר לפיד
צילום: גיל יוחנן
מומלצים