אינטל רוצה את מיקרון; העובדים בסכנת פיטורים
ענקית השבבים מתכננת לספח לרשותה את המפעל בקריית גת ולשדרג את מערכותיו. ההשלכה המיידית היא הקפאת הניסיונות למכירת המפעל - מה שעלול להוביל לפיטורי 1,800 עובדיו
אינטל ישראל הודיעה למיקרון העולמית כי בכוונתה להשתלט על המפעל של מיקרון ישראל בקריית גת. ל"כלכליסט" נודע כי במידה שאינטל העולמית תאשר צעד זה, עשויה אינטל לשדרג את הטכנולוגיה במפעל, מה שעשוי להוביל לפיטורי מרבית 1,800 עובדיו.
ההסכם בין אינטל ומיקרון הינו ל-24 שנים, אבל לאינטל זכות לקבל את המפעל במקרה בו תעביר מיקרון את הבעלות עליו לגורם שלישי. כפי שפורסם לאחרונה, במכרז לרכישת מפעל מיקרון הגיעו לקו הסיום טאוור סמיקונדוקטורס וקבוצת משקיעים בראשות ההנהלה והעובדים.
על פי הערכות, הצעות אלה הן שהבטיחו את המשך פעילות המפעל ואת פרנסתם של העובדים. התוכנית של אינטל צפויה לטרפד את ההצעות לרכישת המפעל ואף את המשך פעילותו במתכונת הנוכחית.
רוצה את המפעל, לא את העובדים
בימים האחרונים פנתה מקסין פסברג, מנכ"ל אינטל ישראל, למיקרון העולמית והודיעה לה כי בכוונת אינטל להשתלט על הנכס שהוא בבעלותה ומוחכר למיקרון ישראל. ככל הידוע הצעתה של אינטל איננה כוללת כל התחייבות באשר להמשך העסקת העובדים במפעל. כאמור, הצעה זו מפילה את שתי ההצעות האחרות. זאת, מאחר שהקרנות שעומדות מאחורי העובדים הקציבו זמן מוגבל לעיסקה.
גורמים במשרד הכלכלה אמרו כי ספק אם המתווה הנוכחי של אינטל יזכה לתמיכת המדינה ללא התחייבות ברורה להמשך העסקת העובדים כאשר מנגד יש שתי הצעות שמבטיחות את המשך הפעילות של מיקרון בישראל.
לפני מספר שבועות התערב משרד הכלכלה בפרשה וביקש מאינטל לסייע בקליטת עובדי חברת מיקרון. הבקשה הוצגה לחברת אינטל במסגרת פגישה שהתקיימה במשרדי התמ"ת בין נציגי המשרד לבין נציגי החברה, שעסקה ברובה בהשקעות העתידיות של אינטל בישראל.
החשש העיקרי של משרד הכלכלה הוא שמרבית העובדים המפעל מיקרון לא יוכלו למצוא עבודה בישראל בתקופה הקרובה והעובדה שאינטל כיום נמצאת במצב של תעסוקה מלאה במפעל שלה בקריית גת.
כדי לקלוט עובדים חדשים, היא תצטרך להמציא עבורם תעסוקה, ואולי אף תבקש מהמדינה מענקים ותמיכה בשכר של עובדים נוספים שאין לה צורך בהם. על כן החלופה של רכישת המפעל על ידי EBO (עובדים ומנהלים) או לחלופין הצעת טאוור, הן הצעות מועדפות שמבטיחות את המשך תעסוקת העובדים.
מפעל מיקרון בקרית גת החל את דרכו ב-1996 כמפעל אינטל הראשון בעיר. המפעל קיבל מהמדינה מענק של 600 מיליון דולר עם הקמתו. ב-2008 הועברה הבעלות על המפעל לידי חברת נומוניקס, שבה היו לאינטל 45%, וב-2010 נומוניקס נמכרה לחברת מיקרון.
"כלכליסט" היה הראשון לחשוף את כוונת מיקרון לסגור את המפעל ולפטר את עובדיו או לחלופין למצוא לו רוכש שיעסיק את עובדיו. דוברת מיקרון ישראל סירבה להתייחס לפרטים מאחר והנושא בטיפולה של מיקרון העולמית. תגובת אינטל טרם התקבלה.
חברת הביומד MGVS בסכנת סגירה
עוד נודע, כי חברת מדעי החיים הישראלית MGVS נמצאת בסכנת סגירה. כך, לפי דו"חות תמיר הון, חברת הניהול של קרן הון הסיכון תמיר פישמן 2, שפורסמו היום (ד'). להערכת החברה, ישנה הסתברות של 77% ש-MGVS תפסיק את פעילותה.
לפי תמיר הון, ל-MGVS אין כיום מקורות מספקים להמשך פיתוח מוצר הדגל של החברה והם רק מספיקים למימון הוצאותיה השוטפות לתקופה הקרובה. כתוצאה ממצב זה החל תהליך צמצום פעילותה לצד ניסיון לגייס כספים מבעלי המניות.
מקורבים לחברה מוסרים ש-MGVS מתמקדת כיום במציאת שותף אסטרטגי חדש, תוך המשך פעילות מול גופי רגולציה שונים כהכנה לניסויים רפואיים.
באפריל האחרון ביטלה טבע הסכם עם MGVS, במסגרתו תוכננה השקעה של ענקית התרופות בחברה לצד שיתוף פעולה בפיתוח מוצרים ומימון השלב השלישי בניסויים הקליניים של הטכנולוגיה שלה, אשר מתבססת על מניפולציית תאים כטיפול בחסימות כלי דם בגפיים.
בעקבות הביטול, הזמינה חברת תמיר הון הערכת שווי מחודשת להשקעתה בחברת MGVS. השווי של ההשקעה בחברה ירד מ-4.8 מיליון דולר בסוף 2012 ל-1.9 מיליון בסוף הרבעון הראשון של 2013.
בהכנת הידיעה השתתפו גולן חזני ומאיר אורבך