שתף קטע נבחר
 

חוסן המדינה מתחזק, יעילות העסקים מידרדרת

כלכלת ישראל מדורגת ב-2013 במקום ה-19 במדד התחרותיות של 60 הכלכלות המפותחות - ללא שינוי מהשנה שעברה. חוסנה הכלכלי של המדינה טיפס, לעומת זאת, למקום ה-24, לעומת המקום ה-36 אשתקד. יעילות העסקים הידרדרה, לא חל שיפור בתשתיות וביעילות הממשלה

המשברים הכלכליים של מדינות בעולם מזניקים את חוסנה הכלכלי של המדינה. מדד התחרותיות של מכון המחקר השוויצרי IMD לשנת 2013 מקפיץ את ישראל למקום ה-24 בחוסנה הכלכלי, מתוך -60 מדינות מפותחות שבדק. זאת, לעומת המקום ה-36 בשנת 2012.

 

 

עם זאת, מדד התחרותיות הכולל של כלכלת ישראל קצת פחות מזהיר: המשק הישראלי נשאר במקום ה-19 מבין 60 הכלכלות המפותחות, בדיוק כמו דירוג שנת 2012. מדד התחרותיות כולל ארבעה פרמטרים שנבדקו: החוסן הכלכלי של המדינה, יעילות העסקים, מערכות התשתיות והיעילות הממשלתית.

 

ראשונה בתחרותיות: ארה"ב

מכון המחקר IMD הוא אחד ממוסדות המחקר הנחשבים בעולם שבוחן אחת לשנה את מידת כושר התחרות בין הכלכלות הלאומיות על בסיס קריטריונים שונים, ומיוצג בישראל על-ידי איגוד לשכות המסחר.

 

בראש הדירוג העולמי מופיעות ארה"ב, שוויץ, הונג קונג, שבדיה, סינגפור ונורווגיה. ובתחתית הדירוג ממוקמות המדינות ונצואלה, ארגנטינה, קרואטיה, ירדן, בולגריה ורומניה.

 

חוסן כלכלי: שיפור נרשם בתעסוקה

המושג "חוסן כלכלי", לפי בדיקת המכון השוויצרי, מורכב מ 5 תתי קטגוריות: התעסוקה (שם נרשם בישראל שיפור לעומת 2012 – מהמקום ה-28 למקום ה-10), ההשקעות הבין לאומיות (שם נרשם שיפור לעומת 2012 - מהמקום ה-29 למקום ה- 24)

 

קטגוריית המחירים, המורכבת מפרמטרים הקשורים לאינפלציה ויוקר מחיה (גם כאן ישראל השתפרה לעומת 2012, אך עדיין מצויה במקום ה-40 הלא מחמיא), קטגוריית סחר חוץ (שיפור של 4 שלבים למקום ה-39 לעומת השנה הקודמת), וסעיף התנהלות הכלכלה המקומית (תוצר מקומי, הוצאה וצמיחה), בו ישראל נותרה במקום ה-27 כפי שדורגה בשנת 2012.

 

יעילות העסקים: המימון לעסקים בירידה

בתחום יעילות העסקים הידרדרה ישראל ב-6 שלבים לעומת השנה הקודמת. תחום זה מורכב ממספר קטגוריות. בקטגוריית פריון ויעילות נרשמה ירידה של 30 שלבים לעומת השנה שעברה - וישראל ניצבת כיום במקום ה-51.

 

קטגורית המימון גם היא לא מחמיאה, ונרשמה בה ירידה של 11 שלבים למקום ה-30. בתחום זה נבדקה יעילות המערכת הבנקאית, שוק ההון והניהול הפיננסי של החברות.

 

בתחום הפרקטיקה הניהולית רשמה ישראל ירידה של 5 שלבים למקום 28.

 

תשתיות: אין שיפור בכבישים ובאנרגיה

פרמטר נוסף שמרכיב את חוזקה הכלכלי של מדינה הוא מערכות התשתיות, ושם ישראל לא שיפרה עמדות לעומת 2012 ונותרה במקום ה-13. התשתיות הבסיסיות במדינה (רמת כבישים, האנרגיה ועוד) הן לא מקום גאווה למדינה ונותרו במקום ה-48 הלא מחמיא.

 

התשתית הטכנולוגית והתשתית המדעית השתפרו השנה, וישראל מדורגת בפרמטר זה בין חמש המדינות המובילות בעולם. קטגוריות תשתיות הסביבה ובריאות השתפרו במעט (עלייה מהמקום ה-21 למקום ה-20) ותשתיות החינוך גם הן טיפסו (מהמקום ה-13 למקום ה-11).

 

יעילות הממשלה: אין שינוי

ומה עם מדד היעילות הממשלתית שסופג חבטות של ביקורת? כנראה שעם כל הביקורת, תזוזה משמעותית אין. היעילות ממשלתית של ישראל נותרה במקום ה-21 מתוך 60 המדינות המפותחות שנבדקו, ללא כל שינוי מהשנה שעברה.

 

לדברי עו"ד אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר, "תוצאות מדד IMD מציגות הישג אדיר למשק בעשר השנים האחרונות אך עם שתי כתובות ענק על הקיר: השתתפות נמוכה מדי של האוכלוסייה בכוח העבודה וחקיקה הרסנית בכנסת יחד עם רגולציה נגד המגזר העסקי. כמו כן, חוסר נכונות להיפתח לתחרות ולהתמודד עם בעיית יוקר המחייה מהווים חסם מרכזי בהמשך פיתוח הכלכלה".

 

לדבריו, "המגזר העסקי נאלץ להתמודד עם מגמות שוחקות שיפגעו במוטיבציה ליזמות ולבניית עסקים. בין היתר, מדובר בביורוקרטיה מסואבת במשרדי הממשלה; עלויות כבדות המושתות על המגזר העסקי על ידי המונופולים המוחלטים שבבעלות המדינה כמו הרשויות המקומיות, נמלי ישראל, חברת החשמל; מגמה גוברת של פליליזציה של תחום הניהול העסקי; פגיעה קשה בזכויות היסוד של המעסיקים ועוד מגמות נוספות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים