אבו מאזן: אני תחת לחץ לחזור למו"מ עם ישראל
רגע ההכרעה מתקרב. נשיא הרשות הפלסטינית אמר בשיחה עם יועציו כי הוא עומד בפני בחירה קשה: לעמוד על דרישתו להקפאה ולאכזב את ארה"ב או להיכנע ולהתמודד עם הביקורת הפלסטינית הפנימית. בישראל מביעים אופטימיות זהירה וגורם שבקיא בשיחות אמר: "יש תחושה שמשהו זז בצד הפלסטיני"
גורם ישראלי, שבקיא בפרטי השיחות המדיניות בין ארצות הברית, ישראל והפלסטינים, העריך אמש (יום ד') כי על נשיא הרשות אבו מאזן מופעל לחץ רב לשוב לשולחן המשא ומתן. "יש תחושה שמשהו כן זז בצד הפלסטיני. עד כה האמנו שהוא לא רוצה, אבל הלחץ המופעל עליו עצום, והוא מזכיר את הלחץ שהופעל בשנת 2000 על ערפאת כדי שישתתף בוועידת קמפ דיוויד", אמר הגורם ל-ynet. קודם לכן דיווחה סוכנות הידיעות AP כי אבו מאזן אמר בשיחה סגורה עם יועציו כי עליו לבחור בין לעמוד על דרישתו להקפאת הבנייה בהתנחלויות, או להיכנע ולהתמודד עם הביקורת בתוך הרשות.
רוצים שכולם ישמעו אתכם? כתבו את דעתכם בפייסבוק שלנו , ואת התגובות הנבחרות נפרסם לכולם
בצל שיחתו של אבו מאזן עם יועציו, שבמהלכה הודה כי הוא נתון תחת לחץ רב לחזור למשא ומתן עם ישראל ולסגת מהתנאי המוקדם לשיחות - הקפאת הבנייה בהתנחלויות, הביעו בישראל אופטימיות זהירה לגבי אפשרות חידוש השיחות. "ייתכן שבמציאות המדינית שנוצרה, ולנוכח המעורבות המאוד אינטנסיבית של מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי, אבו מאזן יסכים לחידוש השיחות - אך יוביל לפיצוצן בהמשך", אמר גורם מדיני ישראלי. לדבריו, הנשיא הפלסטיני "חייב להוריד מעצמו לחץ בשלב הזה".
בישראל מוכנים להוציא לפועל צעדים כלכליים משמעותיים כדי לחזק את הרשות הפלסטינית, אולם ראש הממשלה בנימין נתניהו ואנשי צוות המשא ומתן הבהירו לקרי כי לא יתאפשר בשום תנאי לפלסטינים לקבוע "עובדות בשטח". בין היתר, התייחסו הדוברים לבנייה בשטחי C ובאזור צפון ים המלח. "אם הם רוצים לבנות מתקנים בשטחים שנמצאים בשליטתם, אין לנו בעיה עם זה", הדגיש גורם מדיני. "אך נושאים שקשורים לגבולות ולקרקעות ידונו אך ורק במשא ומתן. אין שום סיבה שנאפשר להם הישגים מדיניים דרך המסלול הכלכלי".
בתוך כך, ערוץ 10 דיווח אמש כי ישראל הוציאה מכרז לבניית 300 יחידות דיור מעבר לקו הירוק בשכונת רמות שבירושלים. קודם לכן השבוע נפגשו השרה ציפי לבני ושליחו של נתניהו, עו"ד יצחק מולכו, עם קרי בירדן, שם סיימו סבב שיחות נוסף ללא פריצת דרך. עם זאת, ההערכה בקרב העוסקים בנושא השתנתה לאחרונה, וכעת מצפים כי אבו מאזן יוביל מהלך פומבי ברשות שיאפשר לו לחדש את השיחות. "עד שזה לא קורה זה לא קורה", אמר גורם ישראלי בכיר. "הלחץ על הפלסטינים גדול מאוד. נתניהו הבהיר כי הוא מוכן לחזור לשולחן המשא ומתן בכל רגע נתון. כעת מחכים לפלסטינים, והאמריקנים לא מרפים".
"זמן להחלטות קשות"
בסוף השבוע המריא קרי מנמל התעופה בן גוריון לארצו לא לפני שהבהיר כי "הצדדים יודעים מה צריך לעשות כדי להתקדם. הגיע הזמן שהממשלות יקבלו החלטה. זה לא משהו שאנחנו צריכים להחליט. הגיע הזמן לקבל החלטות קשות". לדבריו, "ברור שלמרות התחושה שהסטטוס קוו נוח, הוא בלתי אפשרי לשימור".
קרי הבהיר כי לישראלים יש קדימות בנושא הביטחון, ואילו לפלסטינים יש קדימות בסוגיית הגדרת הגבולות. "יש דרך אחת לממש החזון הזה: שיחות ישירות. בסוף, הישראלים והפלסטינים יחליטו מה תהיה התוצאה".
כשנשאל מזכיר המדינה אם שוחח עם נתניהו על הבנייה בהתנחלויות, השיב: "לא אתייחס למה שנאמר בשיחות הפרטיות. אבל הנושא עלה ודנו בסטטוס של ההתנחלויות ובצורך של שני הצדדים להתקדם. עמדת ארה"ב בנוגע להתנחלויות ברורה - אנחנו מאמינים כי יש להפסיק את ההתנחלויות. זו עמדתנו זה זמן רב".
קרי אמר כי "ניתנו אישורים, אך לממשלה יש יכולת לעשות שינוי בחודש הקרוב", והביע תקווה כי כך ייעשה. "אנחנו לא רוצים להיתקע בשלב שבו מתווכחים על התנאים המוקדמים. אנחנו מקווים כי כולם יהיו ממוקדים במטרה: לקיים משא ומתן".
Read this article in English