שתף קטע נבחר
 

לפני שיהיה מאוחר: דרוש פתרון לטילי ה-S-300

ההיסטוריה מלמדת שישראל משלמת ביוקר על השלמה או התעלמות ממערכות נשק איכותיות שמגיעות לשכנותיה. ה-S-300 עדיין לא מהווה איום ממשי, אבל ישראל חייבת לגבש בדחיפות פתרונות לטילים שמועברים לאסד. עד כמה הם מסוכנים?

מערכות היירוט של טילי ה-S-300 ושל טילי החוף-ים "יאחונט" אינן נשק יום הדין, אבל העברתן מרוסיה והצבתן על אדמת סוריה - מהלך שבשאר אסד טוען  שכבר החל - תגביל את חופש הפעולה של חיל האוויר ושל חיל הים הישראליים במקרה של התלקחות בצפון. כתוצאה מכך עלולים העורף האזרחי והצבאי לספוג עוד כמה מאות טילים ורקטות כבדים. מערכות אלה עלולות גם לסכן פעילויות אזרחיות חיוניות כמו המראות ונחיתות מנתב"ג ואת אסדות הגז בים.

 

  • רוצים שכולם ישמעו אתכם? כתבו את דעתכם בפייסבוק שלנו , ואת התגובות הנבחרות נפרסם לכולם

 

אבל הניסיון מוכיח שלכל מערכת טכנולוגית צבאית נמצא בסופו של דבר מענה טכנולוגי או מבצעי שינטרל אותה. סביר להניח שלצה"ל, לחיל האוויר ולתעשיות הצבאיות של ישראל יש יכולת למצוא, תוך זמן קצר יחסית, פתרונות לבעיות שמציבים טילי ה-S-300. זאת כמובן בתנאי שקהיליית המודיעין ומערך התכנון, הפיתוח והייצור - משר הביטחון והרמטכ"ל ומטה - יתחילו לעבוד כבר עכשיו בטורים גבוהים על מה שהתנהל עד עתה יחסית על מי מנוחות.

 

ובכל זאת, בהקשר זה ראוי לזכור כמה אירועים שמהם ניתן ללמוד ולהסיק לגבי הסיטואציה הנוכחית: את הטבעת המשחתת "אח"י אילת" ב-67' על ידי המצרים באמצעות טילי ים-ים רוסיים; את עשרות השנים שעברו עד שמערכת הביטחון התעוררה והחלה לפתח מערכת שתיירט קטיושות; ובעיקר אסור לשכוח איזה מחיר שילם חיל האוויר במלחמת יום הכיפורים רק מפני שמדינת ישראל הבליגה כשהמצרים קידמו סוללות טילי נ"מ מתוצרת ברית המועצות לשפת תעלת סואץ.

 


 

לחצו על התרשים להגדלה

 

זאת הייתה הפרה בוטה של הסכם הפסקת האש שסיים את מלחמת ההתשה לפני 43 שנים, אבל אז נכנעה ישראל ללחץ אמריקני ומנעה מחיל האוויר להשמיד סוללות טילים אלה, אפילו אחרי שצבא מצרים השתמש בהן כדי להציב מארב למטוס מטען וביון מדגם סטרטוקרוזר של חיל האוויר. המארב צלח. הסטרטוקרוזר הגדול והאיטי, שטס די עמוק מעל השטח שהיה אז בשליטת ישראל בסיני, הופל. אבל ישראל המשיכה להשלים עם קיומה של מטריית יירוט מצרית-רוסית מעל התעלה ומעל שטחי ההיערכות לצליחה של הצבא המצרי ממערב לה. התוצאה ידועה: במלחמה עצמה איבד חיל האוויר עשרות מטוסים וטייסים כשניסה לתקוף את ראשי הגשר שבאמצעותם צלחו המצרים את התעלה וטבחו בלוחמי המעוזים והשריון של צה"ל.

 

אף שמפקד חיל האוויר היום, האלוף אמיר אשל, חבש אז את ספסלי בית הספר היסודי, הטראומה ההיא עדיין חיה והשלכותיה מטרידות מאוד לא רק את כחולי המדים אלא את המטה הכללי כולו וגם את ראש הממשלה ושר הביטחון. מה שקרה ב-1973 עם טילים מהדגמים SA-6, SA-4, SA-3 ו-SA-2, יכול לקרות בעוד כמה חודשים עם טילי S-300 ,SA-17 וגם עם טילי יאחונט מהדגם המודרני.

 

צה"ל על התעלה במלחמת ההתשה. ההבלגה עלתה ביוקר (צילום: משה מילנר, לע"מ) (צילום: משה מילנר, לע
צה"ל על התעלה במלחמת ההתשה. ההבלגה עלתה ביוקר(צילום: משה מילנר, לע"מ)

 

האזהרה של יעלון: נפעל נגד ה-S-300    (צילום: אסי כהן)

האזהרה של יעלון: נפעל נגד ה-S-300    (צילום: אסי כהן)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

לכן צריכים בקרמלין להבין את המשמעות המעשית של מה שאמרו השבוע השר משה (בוגי) יעלון והיועץ לביטחון לאומי יעקב עמידרור בהקשר ל-S-300. "ישראל תדע מה לעשות", הצהיר בוגי בתקשורת, ועמידרור חידד כשאמר לדיפלומטים אירופאים ש"ישראל לא תאפשר שהמערכות האלו יהיו מבצעיות". האמירה של עמידרור, יגידו מביני עניין, מצביעה מחד על כיווני פעולה של ישראל ומאידך גם מציעה לרוסים מוצא של כבוד מהפלונטר אם רק יחפצו בו.

 

השאלות הפתוחות

אז כמה מסוכנים הטילים הרוסיים? בהקשר זה ראוי לעקוב אחרי כמה דברים שהם הקובעים את מידת המסוכנות של מערכות הטילים:

 

1. דגם המכ"ם והטילים שיגיעו בפועל לסוריה. ל-S-300 יש כמה דגמי מכ"ם וטילים, מהם מתקדמים יותר (ומסוכנים יותר) ומהם מתקדמים פחות. צריך לבדוק בזכוכית מגדלת מה הרוסים יתנו לאסד.

 

2. האם המערכות האלה יועברו לידי חיזבאללה? גורמים אחראיים מעריכים בביטחון רב שחיזבאללה לא יקבל מערכות כה מתקדמות כמו S-300. הן מסובכות מדי וגדולות מדי והרוסים לא ירשו מבחינה מדינית שהמשטר הסורי יעביר אותן לידי גורם "לא מדינתי" שהאו"ם אוסר למכור לו נשק. אבל אפשרי שהמשטר הסורי יציב מערכות אלה בקצה הדרומי של המובלעת העלווית, ואז הן יסכנו את מטוסינו הפועלים בלבנון.

 

3. העובדה שאנשי צבא סורים התאמנו בהפעלת המערכת ברוסיה, ושרכיבים מסוימים של מערכות הנ"מ הללו כבר הגיעו לסוריה, עדיין לא קובעת שהמערכת מבצעית ומסכנת את המטוסים הישראליים. לשם כך יש צורך שהרוסים ישלחו לסוריה את כל רכיבי המערכת ושאלה יגיעו לכתובתם במצב תקין, שהמפעילים יהיו מיומנים, שהמערכת תוצב באתרים שמהם תופעל מבצעית ושייבדק שאין שם הפרעות כאלה ואחרות לתפקודה היעיל. כלומר, שכל מה שנחוץ כדי להפוך את סוללות היירוט למבצעיות. עד אז, המערכות הללו הן יותר הזדמנות עבורנו מאשר איום. המצב הזה יכול לקחת כמה חודשים לפחות, אם לא שנים.

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 

4. כמות טילי היירוט גם היא קריטית וקובעת ישירות את מידת מסוכנותה של המערכת.

 

5. הרוסים ידועים במודלים היצירתיים שמשמשים אותם במימוש עסקות נשק. הם אמנים ב"ללכת בלי ולהרגיש עם" או ההיפך. במילים פשוטות: דברים קורים, התקשורת מדווחת, אבל בפועל קורה משהו קצת אחר, או אחר לגמרי. לרוסים יש אינטרס כעת שלא להרגיז את המערב מעבר לגבול מסוים כדי שלא יחמש את המורדים. הרי הם רוצים שתכונס ועידת שלום לעניין סוריה על פי תנאיהם.

 

לכן צריך להמתין ולבחון היטב מה עבר לאן ולידי מי לפני שמחליטים שהמערכת הפכה כבר לאיום בלתי נסבל על ישראל. כך לגבי ה-S-300 וכך לגבי המערכות האחרות שרוסיה מתכננת להעביר לסוריה. כל זה לא משנה את העובדה שדחוף לגבש, כאן ועכשיו, פתרונות "רכים" ו"קשים" לבעיית מערכות הנשק שוברות המאזן שנמצאות כנראה בדרכן לסוריה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים