שתף קטע נבחר
 

תוכנית הדיור: קנסות יוטלו על קבלנים שלא בנו

תוכנית הדיור הממשלתית כוללת לא רק יעדים לבניית דירות והחלטות לגבי קריטריונים לדיור מוזל. בדיקת ynet מעלה כי התוכנית כוללת סעיפים שמטרתם לזרז חקיקה של תוכניות ישנות שנתקעו בגלל סחבת ביורוקרטית, כגון גביית היטלים על קבלנים שאינם בונים וקידום פרויקטים של התחדשות עירונית

תוכנית הדיור הממשלתית הרב-שנתית, שתעלה לדיון ראשון ביום שני הקרוב בממשלה, לא כוללת רק יעדים לבניית דירות והחלטות חדשות, כמו הקריטריונים לקבלת דיור בר-השגה. התוכנית כוללת גם סעיפים, שמטרתם לזרז חקיקה של תוכניות ישנות התקועות כיום בשלב כזה או אחר של חקיקה, בגלל סחבת ביורוקרטית או התנגדות.

 

 

בין התוכניות הללו ניתן למצוא את ההמלצה של ועדת טרכטנברג, לגבות היטל מקבלנים שרכשו קרקעות ולא בנו עליהן. ההמלצה אומצה על ידי הממשלה באוקטובר 2012, אך עד כה לא הבשילה לכדי חוק שניתן לאוכפו.

 

חברות בנייה רבות בישראל מחזיקות בקרקעות שאושרו לבנייה וממתינות עם תהליכי הבנייה, לעתים בשל בעיות בקבלת אשראי מהבנקים ולעתים מתוך ציפייה לעליות מחירים, והכרה בכך שבנייה מואצת עשויה לתרום לירידתם.

 

ההמלצה קוראת לכלול סעיף בכל מכרז לשיווק קרקע, אשר מכתיב פרק זמן מינימלי להתחלת בנייה, ולגבות היטל בשיעור של 8% מערך הקרקע או 6% מערך הדירה מקבלן שלא החל לבנות במועד שנקבע במכרז.

 

לקדם רפורמות של התחדשות עירונית

עוד מוצע במסגרת התוכנית, ליישם החלטת ממשלה מיולי 2010, אשר קבעה כי יש להורות למשרד המשפטים לקדם את החקיקה שתוביל לרפורמה משמעותית בתחום פינוי-בינוי, שמטרתה לאפשר הוספה של יחידות דיור במרכזי הערים.

 

על פי ההחלטה, יספיק רוב של 80% מבעלי הדירות בבניין, המסכימים לקדם פרויקט פינוי-בינוי, כדי לכפות על ה-20% שמתנגדים את ההשתתפות בפרויקט. בנוסף, יקבלו הקבלנים המבצעים אישור להרחיב את השטח הבנוי על המגרש, מעבר לשטח שעליו השתרע הבניין שיפונה. כך תגדל הכדאיות של הפרויקטים - וזה עשוי להקל על ביצועם. הוראה זו, אם תתקבל, תחול רק על בניינים שנבנו לפני 1980, ואשר על כן אינם עומדים בתקן להגנה מפני רעידות אדמה.

 

עוד כוללת התוכנית הצעות לקידום רעיונות שעלו בתקופה האחרונה, במסגרת עבודת המטה של משרד האוצר ושל ועדות ממשלתיות שונות. רעיונות אלו לא הבשילו עד היום לכדי חוק, ודרך תוכנית הדיור מקווים להעניק להם את תמיכת הממשלה ולקדמם בהליך מזורז.

 

הצעה אחת נוגעת לעבודתה של הוועדה לבחינת הרגולציה בישראל, שהמלצותיה הוגשו לפני כחודש והיו אמורות לעבור במסגרת חוק ההסדרים - אך הוצאו ממנו ברגע האחרון. ברוח המלצות הוועדה, שקבעה כי לא פעם שרים מקבלים החלטות הנמצאות בתחום אחריותם מבלי להתחשב בהשלכות שלהן על יוקר המחיה בישראל, מוצע בתוכנית כי שרי הכלכלה, הביטחון והגנת הסביבה, לא יוכלו לתקן תקנות חדשות, שמשמעותן הגדלת העלויות של בניית דירות, מבלי לתאם זאת עם שר האוצר.

 

כמו כן, מציעה תוכנית הדיור הממשלתית כי שרי הכלכלה והשיכון יידרשו להגיש תוך 6 חודשים הצעות לביטולן של תקנות קיימות, באופן שיביא להוזלת עלויות הבנייה ב-50 אלף שקל לדירה.

 

הצעה: מאגר נתונים יחיד על שוק הנדל"ן

הצעה נוספת במסגרת התוכנית, שהיא פרי עבודתה של ועדה ממשלתית, היא ההצעה להקים צוות היגוי בין-משרדי שיטפל בבעיית מסד הנתונים אודות מחירי הדירות. ועדה בראשות מנכ"ל משרד האוצר הקודם, דורון כהן, עסקה בנושא בשנה שעברה, לאחר שבמשבר הדיור האחרון התברר שבעצם, הממשלה לא יודעת הרבה על מחירי הדירות בישראל.

 

ממשלת ישראל מנפיקה מדי רבעון 4 דו"חות שונים בנוגע למחירי הדירות: אחד של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, אחד של השמאי הממשלתי במשרד המשפטים, אחד של מינהל הכנסות המדינה במשרד האוצר ואחד של משרד הבינוי והשיכון. בשנים האחרונות התגלו לא פעם סתירות בין הנתונים בדו"חות השונים, הנובעים מהעובדה שכל דו"ח מנתח את הנתונים באופן שונה.

 

הסיבה לשוני בין נתוני הדו"חות, היא קודם כל הגיוון הרב שקיים בין מוצרים בשוק הדיור (מספר החדרים בדירה, גודלה, המיקום, המצב הפיזי ועוד). אלה גורמים לכך, שכדי להגיע לנתונים חותכים - יש להשוות בין מוצרים דומים זה לזה ואחרי כן לעשות שקלול של המגמות שנתגלו.

 

לסיבה זו יש להוסיף את העובדה שהנתונים אודות דירות בישראל חלקיים וחסרים. הרישום הטאבו חלקי, והנתונים הנאספים ברשות המסים בעקבות רישום של עסקאות, מתבססים על טופס שאותו ממלאים עורכי דין ומתווכים בכתב יד, ולא פעם נופלות בו טעויות.

 

תוכנית הדיור מציעה לייסד צוות היגוי, שבו ישתתפו נציגים מכל זרועות השלטון העוסקות בתיעוד וניתוח של הנתונים אודות שוק הנדל"ן. הצוות יפעל לייסוד מאגר נתונים אחיד, שירכז נתונים ממאגרים שונים ויאפשר איתור מהיר של שינויים ברמות המחירים ובעוצמת הביקוש נדל"ן. הצוות אף יפעל להפיכת המידע לנגיש לציבור ולמקבלי ההחלטות, באמצעות סקירות תקופתיות שיקבלו השרים בנוגע לנעשה בשוק הדיור.

 

רוצים שישמעו אתכם? כתבו את דעתכם בפייסבוק שלנו , ואנו נפרסם תגובות נבחרות

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
שר האוצר, יאיר לפיד
צילום: ירון ברנר
מומלצים