דו קיום: ערבייה תרמה כליה ליהודי; בנו תרם לערבי
ההשתלה הצולבת הצילה חיים - וקירבה לבבות: רעייתו של מוחמד אקרט מחיפה תרמה כליה לדוד בן יאיר. בתמורה תרם בנו של יאיר כליה לבעלה. "להם זה לא משנה מי תרם למי. מבחינתם הם הצילו את בן משפחתם", אומר הרופא שקישר בין המשפחות
דו קיום במחלקת ההשתלות ברמב"ם: שתי משפחות, ערבית ויהודית, תרמו כליות זו לזו - והצילו חיים. מדובר באחת הפעמים הבודדות בישראל בה התבצעה "השתלה צולבת", כאשר אשתו של חולה כליות תרמה כליה לגבר זר, ובתמורה - בנו תרם כליה לבעלה של האישה התורמת.
עוד כתבות ועידכונים בפייסבוק של ynet
בניתוח מורכב, שכמוהו בוצעו מעטים בארץ, תרמה רשא, רעייתו של מוחמד אקרט בן ה-32 מחיפה, כליה לדוד בן יאיר בן ה-57, תושב הקריות. בתמורה למעשה הנדיב שהציל את חייו, תרם בנו של בן יאיר, שמואל (34), כליה למוחמד. ההשתלה הצולבת התבצעה בשבוע שעבר.
- תורמים חיים:
לחתימה על כרטיס אדי מקוון - לחצו כאן
זכו מחדש בחייהם:
- לבו של רומן בן ה-26 פועם בגופו של שמעון בן 51
הפרוצדורה הנקראת השתלה צולבת (crossover transplantation) מתבצעת כאשר אין התאמה של סוגי הדם והרקמות בין תורם לקרוב משפחתו, או כאשר יש נוגדנים בגוף החולה אשר מקשים עליו לקבל כליה מקרוב משפחתו.
במצב כזה, מחפשים את האיבר, במקרה הזה כליה, באמצעות מנגנון מידע המבוסס על שיתוף פעולה בין בתי החולים. על בסיס ההתאמה הטובה ביותר מפנים תורמים אחרים לאותו המושתל. במקרה של אקרט ובן-יאיר נמצא כי בני משפחותיהם מתאימים לתת תרומת כליה באופן צולב.
לדבריו של ד"ר ראוי רמדאן, מנהל היחידה למעקב מושתלי כליה, כאשר עלתה ההצעה להשתלה הצולבת, הארבעה לא היססו לרגע. "אנשים תמיד רוצים להרגיש טוב יותר ולהבריא, על אחת כמה וכמה לחיות", הסביר. "להם זה לא משנה מי תרם למי. מבחינתם הם תרמו לקרוב המשפחה שלהם ובזכות התרומה הזו הצילו את חייו".
ביום שלישי שעבר התקיים הניתוח הדרמטי ברמב"ם, כאשר רשא אקרט ושמואל בן יאיר נכנסו בו זמנית לחדרי הניתוח הסמוכים זה לזה. שם, בניתוח שארך כשלוש שעות, הסירו רופאי רמב"ם את כליותיהם והכינו אותם למצב של השתלה. מיד בתום ניתוח זה, עברו השניים להתאוששות ובמקומם תפסו את חדרי הניתוח מוחמד אקרט ודוד בן יאיר. בניתוח שארך כשלוש שעות וחצי הושתלו כליות התורמים בשני הגברים בהצלחה.
בתום הניתוח נפרדו התורמים והמושתלים זה מזה, כאשר רשא ושמואל הועברו למחלקה לכירורגית כלי דם והשתלות, ואילו מוחמד ודוד אושפזו בחדר אחד במחלקת נפרולוגיה. השניים, שהפכו בינתיים לחברים קרובים, ישוחררו לבתיהם בימים הקרובים.
"אנחנו מדברים על הכל, ילדים, משפחה, החיים, על מה שעברנו", מספר בן-יאיר. "מוחמד הוא אדם מקסים ואני שמח להכיר אותו. הגורל הפגיש ביננו. התחברנו גם בגוף וגם בנפש".
למרות ההבדלים ביניהם, למשפחות אקרט ובן יאיר יש מסר אחד וברור: "מי שמציל חיים זה קודש, לא משנה אם יהודי או ערבי, ברכת האל תבוא עליו", אומר מוחמד.
"כאן, במדינה שלנו, ובעולם בכלל, אנחנו צריכים להבין את הכוח שיש לנו להציל אנשים, את כל האנשים", אומר דוד. "תתרמו כמה שאפשר, תעזרו כמה שאפשר, אנחנו קיבלנו עוד צ'אנס. תנו אותו גם לאחרים".
בשנת 2011 התבצעה השתלה מוצלבת דומה בבתי החולים בילינסון ואיכילוב, בעקבותיה הכינו במרכז הלאומי להשתלות תוכנית השתלה צולבת, עבור משפחות בהן לא נמצאה התאמה לתרומת כליה. התוכנית הפועלת כבר במספר מרכזים בעולם, נועדה לתאם השתלות מן החי באופן דומה לזו שנעשתה הפעם, וההרשמה לתוכנית מתקיימת ביחידות הדיאליזה בבתי החולים בישראל.