מהומות בטורקיה: "אין פה ממשלה, יש רק ארדואן"
מחאה שהחלה בעקבות עקירת עצים באיסטנבול הפכה להפגנה הגדולה ביותר נגד הממשלה זה שנים. שוטרים השתמשו בגז מדמיע ובתותחי מים בניסיון להשתלט על אלפי מפגינים בכמה ערים, אבל הם מבטיחים: "זו רק ההתחלה"
משטרת טורקיה ירתה גז מדמיע, השתמשה בתותחי מים ופצעה עשרות בני אדם בניסיון לרסן אמש (יום ו') את מה שנראה כהפגנות העזות ביותר במדינה זה שנים, אולם ללא הועיל: אלפי בני אדם המשיכו לצעוד ברחובות איסטנבול, בבירה אנקרה ובערים נוספות במחאה נגד ראש הממשלה רג'פ טאיפ ארדואן ועושי דברו. "זו ההתחלה של קיץ של מחאה", הצהיר אחד המפגינים, מדען מדינה במקצועו.
רוצים שכולם ישמעו אתכם? כתבו את דעתכם בפייסבוק שלנו , ואת התגובות הנבחרות נפרסם לכולם
באיסטנבול מילאו המפגינים את הכיכר המרכזית של העיר, טקסים, ולפנות ערב כוסו הרחובות הסמוכים בשברי זכוכית ובאבנים זרוקות - עדויות למהומות שנמשכו שם במהלך היום. במשטרה עשו שימוש בגז מדמיע, בין היתר, וממנו נפגעו גם ילדים ותיירים שנקלעו לאזור וניסו לחזור למלונות היוקרה שמסביב לכיכר.
הפרות סדר נרשמו גם בעיר החוף המרכזית איזמיר, ובמקביל אלפי מפגינים התאספו בפארק במרכז אנקרה וקראו לממשלה להתפטר. מוקדם יותר המשטרה בעיר ירתה גז מדמיע לעבר כמה עשרות אנשים שניסו לחדור למטה של מפלגת השלטון. "אין לנו ממשלה, יש לנו את ארדואן", הצהיר מדען המדינה מאוניברסיטת בוספורוס, קוריי קליסקאן, שהצטרף למוחים באיסטנבול. "אפילו תומכי מפלגת השלטון טוענים שהם (הפוליטיקאים) איבדו את הראש, שהם לא מקשיבים לנו".
המחאה באזור כיכר טקסים באיסטנבול החלה ביום שני השבוע לאחר שמספר עצים נעקרו בהוראת הרשויות, במסגרת התוכנית לפיתוח המקום, אולם זו תפסה תאוצה והפכה להתקוממות המונית נגד מדיניותו של ארדואן ומפלגתו האיסלאמיסטית "הצדק והפיתוח". אתמול פרצו המהומות עם שחר, כשכוח משטרתי פשט על מפגינים שהקימו מאהל בכיכר וישנו בה זה כמה ימים.
אולם בחודש האחרון הפכו התקריות האלו לכמעט יומיומיות. ב-1 במאי התעמתו השוטרים עם
עשרות אלפי מפגינים באיסטנבול, שיצאו גם נגד עמדת הממשלה ביחס למשבר המתמשך בסוריה, על יוזמות החקיקה להגבלת מכירת אלכוהול ועל התנגדות הרשויות להפגנות פומביות של חיבה.
"כבר לא מדובר רק בעצים", הסביר אחד המוחים, סטודנט בן 18, שהתייצב בכיכר לאחר שקרא בטוויטר על האופן שבו השתמשה המשטרה בגז מדמיע כדי לפזר את המפגינים בתקריות קודמות. "אנחנו נישאר כאן הלילה ונישן ברחובות אם נצטרך".
התמונות מהכיכר באיסטנבול גם עוררו ביקורת מעבר לים - דווקא מצד בעלת בריתה של אנקרה. ארה"ב מיהרה לגנות את הרשויות בטורקיה בעקבות הדיווחים על דיכוי אלים של המחאה, והביעה דאגה מפציעת המפגינים. "הדרך הטובה ביותר לשמר את יציבות, ביטחון ושגשוג טורקיה היא לכבד את חופש הביטוי וההתאספות – כפי שביקשו המפגינים לעשות", אמרה דוברת מחלקת המדינה, ג'ניפר פסקי, "זכויות אלו חיוניות לכל דמוקרטיה בריאה".
Read this article in English