בעלי עסקים ערביים: מפלים אותנו
בתוך שנה זינק -5% שיעור המעסיקים הערביים שחשים מופלים בקבלת הזדמנויות עסקיות ומכרזים ממשלתיים. כך עולה מסקר של משרד הכלכלה. מנהלת סניף חברת כוח האדם במשולש מדגימה כיצד מצבם של העובדים השכירים לא טוב יותר
הדעות הקדומות עדיין כאן: שיעור המעסיקים הערביים שחשים אפליה במשק הישראלי, זינק בכ-5% בתוך כשנה, מ-50% ב-2011 לכ-54.7% ב-2012. כך עולה מסקר שנערך במשרד הכלכלה בקרב מעסיקים המשתייכים למגזר.
- סקר: 17% מהאוכלוסייה חשים אפלייה בעבודה
- פרק מספר: תולדות העבודה הפוגענית בישראל
- מהפכה במגזר הערבי: הדור החדש בונה קריירה
בסקר השתתפו 1,000 בעלי עסקים ערביים, שמעסיקים לפחות עובד לפחות שכיר אחד והשיבו לשאלה "האם אתה סבור שמפלים לרעה עסקים ערביים בישראל?". מהתשובות עולה כי תחושת האפליה במגזר מתגברת, כאשר רבים מהמשיבים תולים את האשמה באי מתן הזדמנויות עסקיות בכלל ובמכרזים ממשלתיים בפרט, ודחייתם כקבלנים ראשיים וקבלתם כקבלני משנה.
המעסיקים גם התבקשו גם לדרג את עומק האפליה שחשו. מהתשובות עולה כי שיעור המשיבים שחש אפליה במידה רבה ורבה מאוד, ירד לעומת 2011, אך עדין גבוה – (53.8% לעומת 57.4%) בהתאמה). בנוסף, כי בישובים מעורבים, אחוז המעסיקים הערביים שחש אפליה הוא נמוך משמעותית ממעסיקים שעסקיהם נמצאים רק בישובים ערביים (46% לעומת 55.3% בהתאמה).
בני פפרמן, מנהל מינהל מחקר וכלכלה במשרד הכלכלה, הסביר כי הסקר נערך לרגל השקת מדד חדש, שיבחן את עומק תחושת האפליה של המעסיקים במגזר מדי רבעון וייערך בשיתוף הרשות לפיתוח המגזר הערבי, הדרוזי והצ'רקסי במשרד ראש הממשלה.
"העלייה בשיעור המעסיקים הערבים הסבורים שהם מופלים יכולה לנבוע מהתרחבות השיח של מתן הזדמנויות שוות, קיפוח ואפליה מאז תחילת המחאה החברתית", אמר פפרמן. "אולם מכיוון שלצד העלייה בשיעור החשים באפליה כלשהי, פחת עומק תחושת האפליה בקרב מעסיקים ערבים החשים אפליה - ניתן להסיק כי המצטרפים החדשים לקבוצת החשים אפליה, חשים אותה ברמות נמוכות יחסית".
איימן סייף, מנהל הרשות לפיתוח כלכלי של מגזר המיעוטים, ציין כי "הנתונים מצד אחד מחזקים את הטענה שהמגזר העסקי הערבי אינו מקבל הזדמנות שווה, הן במגזר הפרטי והם במגזר הממשלתי, כפי שניתן ללמוד מהאחוז הנמוך של עסקים הערבים המתמודדים על מכרזים ממשלתיים. מאידך, הנתונים מראים שיש שיפור ולכן, המשך הפעילות הממשלתית בתחום הפיתוח הכלכלי בשנים הבאות יביא לשיפור המצב ולהגברת האינטגרציה. "
"עובדים מהמגזר - מסוננים מראש"
לא רק במגזר העסקי חשים אפליה - מסקר שנערך לאחרונה במינהל מחקר וכלכלה, עלה כי 21.2% מהעובדים המשתייכים למגזר הערבי, חשים אפלייה בעבודה רק מעצם השתייכותם למגזר.
לינדה חג'ג, שמנהלת את סניף חברת כוח האדם 'תגבור' בטייבה, מספרת על חסמים שמציבים מעסיקים בקבלת עובדים מהמגזר לעבודה, בהם אף כאלה שאינם מוכנים לקבל עובדות עם כיסוי ראש - בניגוד לחוק. "גם כאשר עובד או עובדת עוברים את כל שלבי הליך הגיוס - מעסיקים טוענים בסופם שהם 'אינם מתאימים' או מוצאים ניסוח אחר", היא מוסיפה. "אני טוענת שזה בגלל השתייכותם למגזר".
חסם בולט נוסף לדבריה, הוא העדרה של תחבורה ציבורית נוחה, שתאפשר להגיע לעבודה. "אין קווים מסודרים ואם יש, אז ההפרשים בשעות עצומים" היא מסבירה. עוד היא מונה חסמים מצד המועמדים לעבודה בעצמם, בהם מחסור בשפה העברית הנדרשת בשוק העבודה, או היעדרו של ניסיון תעסוקתי, בעיקר בקרב נשים במגזר.
כתוצאה לדבריה, הערך של העובדים במגזר יורד בעיני עצמם. "העובדים עצמם חושבים שהם שווים פחות, בעיקר כשמדובר במשכילים", היא מפרטת. |אנשים עם תואר ראשון ושני מחפשים עבודת כפיים פיזית, כי חושבים שאין להם טעם לבזבז את הזמן בתהליכי גיוס ארוכים, שבסופם לא יתקבלו לעבודה עקב השתייכותם למגזר".
חג'ג' מוסיפה כי אפשר אמנם לחוש בשיפור בשנים האחרונות בהשתלבות בני מיעוטים בשוק העבודה, אך באחוזים קטנים. "למרות ההתקדמות, מניסיוני יש עדין גזענות או דעות קודמות של חלק מהמעסיקים כלפי בני מיעוטים, שפוגעות השתלבותם בשוק העבודה ", היא אומרת. "יש תפקידים בכירים עם תנאים נוחים ומשכורות גבוהות, אך העובדים מהמגזר מסוננים מראש. כך למשל יש עורכות דין שעובדות כמזכירות מכיוון לא הצליחו להשתלב בחברות בתפקידים בכירים".