שתף קטע נבחר
 

חשש: המהומות בטורקיה מסכנות את הכלכלה

במהלך העשור האחרון רשמה טורקיה צמיחה ממוצעת של 5% ולא בכדי מפלגתו של ארדואן זכתה 3 פעמים בבחירות. המהומות האחרונות במדינה מאיימות בעיקר על ענף התיירות כשגם המשך צמצום הגירעון התקציבי בטורקיה נראה רחוק

המהומות הנוכחיות בטורקיה מגיעות על רקע פוליטי ותסכול כנגד ראש הממשלה ארדואן ומפלגתו. בין השאר מועלה החשד אצל המתנגדים כי בכירים טורקים ומקורבים לארדואן מעורבים בפרשיות שחיתות בייחוד בתחום הבנייה המגלגל מאות מיליארדי דולרים בשנה בטורקיה.

 

אבל בתחום המאקרו-כלכלי קצרה טורקיה במהלך העשור האחרון הישגים נאים והמהומות הנוכחיות, אם יימשכו, מטילות עליהם צל כבד.

 

טורקיה היא לא יוון

על ההצלחה הכלכלית ניתן ללמוד אם נבחן את מצבו של המשק הטורקי ביחס לשכנותיה – יוון וקפריסין.

 

ככלל במהלך העשור האחרון רשם המשק הטורקי צמיחה ממוצעת של 5% ולא בכדי מפלגתו של ארדואן זכתה שלוש פעמים בבחירות. המשק הטורקי מבוסס על תעשייה ושירותים ובשנה שעברה ביקרו במדינה קרוב ל-40 מיליון תיירים שהכניסו לקופתה מיליארדי דולרים. מגזר זה עלול להיות הקורבן הראשון מבחינת טורקיה אם נראה את המשך המהומות.

 

המהומות בטורקיה יזיקו לכלכלה? (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
המהומות בטורקיה יזיקו לכלכלה?(צילום: רויטרס)

 

טורקיה הצליחה להתמודד בשנתיים האחרונות היטב עם הגרעון השוטף שהאמיר בסוף 2011 לכ-78 מיליארד דולר. כמו כן, בחודש אפריל שיעור האינפלציה הגיע לכ-6% לעומת 11% לפני שנה. אינדיקטורים אלה מלמדים על מגמה חיובית גם אם הם טומנים בחובם פוטנציאל להדרדרות עם השתנות התנאים לאורך זמן.

 

קרדיט לארדואן

את הקרדיט להצלחה הזו של טורקיה יש לייחס לארדואן וסגנו עלי באבצ'אן שביחד עם קרן המטבע הבינלאומית הצליחו לשקם את מגזר הבנקאות שקרס בסוף שנות ה-90. האסטרטגיה שלהם כללה גם ריסון תקציבי והשקעות במגזרים מניבים צמיחה כמו תשתיות, טכנולוגיה וחינוך. גם המדיניות הדיפלומטית סייעה לטורקיה לפתוח שווקים חדשים.

 

אבל יחד עם ההצלחות, בפני המשק הטורקי אתגרים רבים. דומה כי הקשה ביותר הוא "השכונה" בא נמצאת טורקיה. המשבר המחריף אצל השכנה סוריה והחששות מהתלקחות בעיראק ובאיראן מטילים צל כבד על עתיד היציבות הכלכלית של טורקיה.

 

מעבר לכך, המשק הטורקי צלח את המשבר העולמי בשנת 2008 אך משבר דומה עלול להסתיים אחרת נוכח ירידת ההשקעות. מבחינה פיננסית, הבעיה העיקרית עמה על טורקיה להתמודד היא הגרעון בחשבון השוטף העומד כיום על 6% מהתוצר הלאומי הגולמי. אמנם נתון זה ירד בהתמדה בשנתיים האחרונות אולם המשקיעים חוששים כי זעזוע בשער הלירה המקומית עלול שוב להגדילו דבר שיטיל צל כבד על היציבות הפיננסית של טורקיה.

 

דורון פסקין הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת) www.infoprod.co.il

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
הפגנות מחאה נגד ארדואן
צילום: EPA
מומלצים