מחאה נדירה באתיופיה: אלפים דרשו 'צדק וחופש'
לראשונה מאז ההפגנות הקטלניות באדיס אבבה ב-2005, יצאו אלפים לרחובות הבירה האתיופית ומחו נגד פעילות הממשלה נגד האופוזיציה. הם תבעו לשחרר עיתונאים שנכלאו והזהירו: "זו תחילת המאבק שלנו"
כעשרת אלפים אזרחים יצאו היום (יום א') לרחובות אדיס אבבה בהפגנה הגדולה ביותר נגד הממשלה שנערכה באתיופיה מאז ההפגנות הקטלניות לאחר הבחירות ב-2005, שבמהלכן נהרגו 200 בני אדם. זוהי גם המחאה הציבורית הראשונה נגד ממשלתו של היילה-מרים דסלגן, שהחליף את מלס זנאווי שהלך לעולמו באוגוסט האחרון, לאחר 21 שנים בשלטון.
ומה דעתכם? כתבו לנו בפייסבוק של ynet ונפרסם את התגובות הנבחרות
ובטורקיה: אלפים ביום שלישי של מחאה באיסטנבול
ובאירופה: הפגנות בגרמניה ובספרד "נגד הטרויקה"
המפגינים צעדו בצפון הבירה והתקהלו ליד האובליסק שמשקיף על שדרות צ'רצ'יל. חלקם נשאו שלטים שעליה נכתב "צדק! צדק! צדק!" ואחרים נשאו את דיוקניהם של אנשי אופוזיציה שבמאסר. הם שרו: "אנחנו דורשים לכבד את החוקה".
"ביקשנו בעבר כמה פעמים מהממשלה לשחרר מנהיגים פוליטיים, עיתונאים וכאלה שדרשו מהממשלה לא להתערב בעניינים דתיים", אמר יילקל גטצ'או, יו"ר "המפלגה הכחולה" שארגנה את המחאה.
הוא אמר שהמפגינים גם תובעים טיפול באבטלה, באינפלציה ובשחיתות. "אם הסוגיות האלו לא ייפתרו ולא תהיה התקדמות בשלושת החודשים הבאים, נארגן עוד מחאות. זוהי תחילת המאבק שלנו", אמר. כמה שוטרים השקיפו על המתרחש. ההפגנה התקיימה באישור הרשויות.
האופוזיציה האתיופית מאשימה את הממשלה תדיר ברדיפה ובהטלת אימה על מועמדים בקלפי. בבית המחוקקים שבו 547 מושבים יושב רק נציג אופוזיציה אחד.
אתיופיה היא בין הכלכלות הצומחות המהירות באפריקה אך ארגוני זכויות אדם מבקרים אותה על פגיעה באופוזיציה ובתקשורת תחת האמתלה של ביטחון לאומי. הממשלה מכחישה זאת.
המבקרים מצטטים חוק נגד טרור שעבר ב-2009. על פי החוק, כל מי שיפרסם מידע שעלול לגרום לקוראים לבצע פיגועי טרור עלול להישפט לעשר עד 20 שנות מאסר. בשנה שעברה בית המשפט באתיופיה דן 20 עיתונאים ואנשי אופוזיציה לעונשים של שמונה שנות מאסר עד מאסר עולם בגין קשירת קשר עם מורדים להפלת הממשלה.
יותר מעשרה עיתונאים הועמדו לדין תחת החוק, על פי "המועצה להגנה על עיתונאים", שטוענת כי שיעור העיתונאים האתיופים הגולים הוא הגדול בעולם.
בשנה שעברה הפגינו מוסלמים במסגדים והאשימו את הממשלה בהתעסקות בענייניהם הדתיים ובכליאת מנהיגיהם. כשליש מאוכלוסיית אתיופיה הם מוסלמים. אדיס אבבה נתפסת במערב כמי שלוחמת לצדו בטרור העולמי וכמגן מול איסלאמיסטים בסומליה השכנה. אדיס אבבה מכחישה כי היא מתערבת בענייניה של סומליה, אבל מודה כי היא חוששת מהקצנה איסלאמית באתיופיה.