ארדואן: רשתות חברתיות הן איום על החברה
טורקים רבים פנו לאינטרנט למידע על ההפגנות בארצם בעקבות הדיווחים הדלים בתקשורת הממוסדת, אך ראש הממשלה טוען כי הרשתות החברתיות הפיצו "שקרים" ומכנה את טוויטר "איוּם". שר החוץ צייץ: ההפגנות פוגעות במוניטין של טורקיה
ראש ממשלת טורקיה מצא אויב חדש. לאחר שטורקים רבים התלוננו על דיווחים מוטים ודלים בתקשורת הטורקית על המחאה, ופנו להתעדכן ברשתות החברתיות, תקף אמש (יום א') רג'פ טאיפ ארדואן גם אותן. "יש עכשיו סכנה חדשה שנקראת טוויטר", אמר ראש הממשלה הטורקי, וכינה את דיווחי הפעילים ברשת "שקרים". למרבה האירוניה, היה זה במקביל לשימוש שעשה שר החוץ שלו ברשת כדי לקרוא לרגיעה.
ומה דעתכם? כתבו לנו בפייסבוק של ynet ונפרסם את התגובות הנבחרות
ארדואן: "אני לא דיקטטור, אני משרתו של העם"
"ארדואן חושב שהוא מלך": טורקי בלב איסטנבול
ארדואן, אל תיגע לי בדמוקרטיה / טור מטורקיה
"יש עכשיו סכנה חדשה שנקראת טוויטר. ניתן למצוא שם את הדוגמאות הטובות ביותר לשקרים", אמר ארדואן, "מבחינתי, הרשתות החברתיות הן האיום הגדול ביותר על החברה".
אתר החדשות "טודיי'ס זמאן", שנחשב מקורב ל"מפלגת הצדק והפיתוח" של ארדואן, פרסם ידיעה על אותם "שקרים" ברשתות החברתיות, תחת הכותרת "המדיה החברתית פועלת כדי להשאיר את המשבר בחיים".
"אף שההפגנות בטקסים נרגעו, עדיין יש דיווחים פרובוקטיביים ומטעים שצפים להם ברשתות החברתיות", נכתב. הדיווחים יוחסו ל"קבוצות שוליות שרוצות להתסיס". הכתבה מביאה כדוגמה תמונה, שבה שוטר מרסס גז פלפל על מפגינים מטווח קצר, ונטען כי היא למעשה תמונה מהפגנה בבוסטון.
דוגמה נוספת היא הטענה שבית המשפט החוקתי יפיל את הממשלה אם ההפגנות יימשכו יותר מ-48 שעות. עוד נטען ברשתות החברתיות כי המשטרה השתמשה בכימיקל מסוכן ואסור לשימוש, אייג'נט אורנג'. האתר העריך כי "חמישה מיליון ציוצים מטעים פורסמו על אודות מחאת טקסים" ונראה כי הוא כולל במניין זה גם ציוצים שמשווים בין המתחולל בטקסים למה שהתרחש בכיכר תחריר בקהיר.
ארדואן נשא אתמול שני נאומים והעניק ראיון טלוויזיוני במאמץ להתמודד עם המחאה שמסעירה את ארצו.
המשטרה השתמשה בגז מדמיע נגד כמה אלפי מפגינים שניסו לצעוד מכיכר העיר המרכזית לעבר משרדו של ארדואן. קבוצה של צעירים יצרה מחסום ויידתה בקבוקי תבערה או זרקה בחזרה מכלי גז מדמיע לעבר השוטרים. כתב של סוכנות AP דיווח שראה לפחות שמונה פצועים מפונים מהמקום. נראה היה שהמשטרה שמה לה למטרה לפגוע בעיתונאים עם גז מדמיע.
בטקסים היו הרוחות רגועות יותר. לכיכר זרמו אתמול כעשרת אלפים מפגינים, רבים מהם נושאים דגלים, צועקים "ניצחון, ניצחון, ניצחון" וקוראים לממשלתו של ארדואן להתפטר. חלקם השוו אותו לסולטן וכינו אותו דיקטטור. עשרות טיפסו על מרכז תרבות שארדואן אמר שייהרס ושעל חורבותיו יקום בית אופרה. על הבניין נתלה שלט ענק שעליו נכתב: "לא להיכנע".
ארדואן דחה מוקדם יותר את ההאשמות על סגנונו השלטוני האוטוריטרי. "אם הם קוראים למישהו ששירת את העם 'דיקטטור', אין לי מה לומר", אמר ארדואן בנאומו בפני נציגי מהגרים מארצות הבלקן, "דאגתי היחידה הייתה לשרת את ארצי".
בנאום אחר שנשא כשעה לאחר מכן המשיך ארדואן באותו הקו והצהיר: "אני לא אדונו של העם. הדיקטטורה אינה בדמי או באופיי. אני משרתו של העם". ארדואן כינה את המחאה "אידיאולוגית" וטען כי היא מתומרנת על ידי אופוזיציה "שאינה מסוגלת להביס את הממשלה בקלפי".
ארדואן אמר כי ב"וונדליזם" של היומיים האחרונים נהרסו 89 ניידות משטרה, 42 מכוניות פרטיות, ארבעה אוטובוסים ו-94 בתי עסק. שר הפנים הטורקי אמר כי מאז 28 במאי נעצרו 1,750 בני אדם אבל לטענתו רובם שוחררו.
שר החוץ אחמט דבוטאולו השתמש אמש באותה מדיה שנואה על ארדואן, טוויטר, וקרא לשים קץ להפגנות מכיוון שהן פוגעות ב"מוניטין" של טורקיה ברחבי העולם. "המשך האירועים האלה לא יביא לדברים חיוביים אבל יפגע במוניטין של המדינה שלנו,
שנהנית מהערצה הן באזור והן בעולם", צייץ דבוטאולו בטוויטר. ואמנם, סוריה, שכנתה המדממת של טורקיה, נקטה צעד שנועד להקניט את אנקרה ופרסמה אזהרת מסע למבקשים לבקר בטורקיה.
בכמה מוקדים בעולם נערכו הפגנות הזדהות קטנות עם המפגינים בטורקיה. בישראל הפגינו כמה עשרות מול שגרירות טורקיה בתל-אביב. בברלין הפגינו 500 מחוץ לשגרירות הטורקית. "האנשים סוף סוף עומדים על שלהם, מדברים ונאבקים על זכויותיהם", אמר הקן טס ממפלגת השמאל בברלין, שהשתתף בהפגנת הסולידריות.
Read this article in English