האם בקרוב שינוי בתגמול בכירי הבנקים?
בעקבות הלחץ הציבורי, המפקח על הבנקים מבקש להסדיר את שיטת תגמול הבכירים במערכת הבנקאית. בין הייתר הבנק יידרש לפרוס בונוסים ואופציות על פני שלוש שנים ולהתאים את התגמול לביצועי הבנק
האם שכר הבכירים בבנקים יותאם למציאות הכלכלית שבה חיים אזרחי ישראל? המפקח על הבנקים, דודו זקן, פרסם הבוקר טיוטה הקובעת מחדש את מדיניות תגמול הבכירים בבנקים.
- עמלות הבנקים ברבעון: 3.64 מיליארד שקל
ברקע לחץ ציבורי רב בנושא זה, המפקח החליט כי יש לקבוע יחס מקסימאלי בין התגמול הקבוע (שכר חודשי) לתגמול המשתנה (בונוסים, מענקים ואופציות) בשכרם של בכירי הבנקים.
כמו כן, הבנקים יידרשו לפרוס 50% מהתגמול שמוענק בגין אופציות ובונוסים, על פני תקופה של 3 שנים לפחות, זאת על מנת שלא ליצור עבור בנקאים בכירים תמריץ לנקיטת צעדים שמועילים לבנק רק בטווח הקצר.
עוד נקבע, כי יש להימנע ככל הניתן מהענקת תגמולים שאינם מבוססים על פרמטרים ברורים של ביצוע והישגיות.
מנתונים שפרסם בנק ישראל, נכון לשנת 2011 קיבלו 771 העובדים הבכירים ב-5 הבנקים הגדולים, שכר בהיקף כולל של לא פחות מ- 832 מיליון שקל.
בפיקוח על הבנקים מסבירים כי מטרת ההוראות - לחזק את הקשר שבין התגמול למטרותיו ארוכות הטווח של התאגיד הבנקאי, לביצועיו ולניהול הסיכונים שלו.
"המערכת הבנקאית מתאפיינת בעלויות שכר גבוהות וביעילות תפעולית נמוכה באופן יחסי למערכות בנקאיות בעולם", אומר זקן, "הדרישה משקפת תפישה שהתבססה בקרב הגופים הרגולטורים הבינלאומיים כי יש לשמור על איזון בין הרכיבים הקבועים של התגמול לבין הרכיבים המשתנים, באופן שיתמוך בתמרוץ העובד להשגת היעדים שנקבעו, אך מנגד למנוע מצב בו תגמולו תלוי במידה ניכרת בתמריצים, באופן שעלול לדחוף אותו ללקיחת סיכוני יתר או לחלופין יבטיח שבכל מקרה ישולם לו רכיב משתנה".
חשוב לציין כי ההוראות, שהינן בגדר טיוטה בלבד בשלב זה, אינן מכתיבות גובה שכר מסוים, אלא מנגנונים לקביעת השכר ותשלומו ואת הגילוי לגביו. עם זאת בבנק ישראל מאמינים כי תהיינה להן גם השפעה מעשית על גובה השכר, בעיקר בתקופות בהן הביצועים חלשים יותר.
בקרוב קצת פחות? אלי יונס
צילום: מוטי קמחי
מומלצים