שתף קטע נבחר

 

הרוג ראשון במהומות: נהג דרס מפגין טורקי

מחמט אביאליטאס, בן 20, נהרג בהפגנה באיסטנבול, לאחר שנהג מונית התנגש בקבוצת מוחים. הארגון שבו היה חבר מאשים את ארדואן במוות. איגוד העובדים הטורקי יפתח מחר בשביתת אזהרה

הרוג ראשון במהומות בטורקיה: ארגון "רופאי טורקיה" דיווח היום (יום ב') כי צעיר טורקי בן 20 נהרג לאחר שנהג מונית דרס קבוצה של מפגינים נגד המשטר שמחו בכביש מהיר באיסטנבול. ההרוג, מחמט אביאליטאס, הוא ההרוג הראשון בקרב המפגינים מאז החלה המחאה בסוף השבוע האחרון. הארגון מציין כי לא ברור אם הנהג התנגש במפגינים במכוון או בשוגג.

 

כתבו לנו בפייסבוק של ynet  ונפרסם את התגובות הנבחרות

 

מפגינים ליד פסלו של אטאטורק. "גזי ניצח, המשטרה הפסידה" (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מפגינים ליד פסלו של אטאטורק. "גזי ניצח, המשטרה הפסידה"(צילום: EPA)

 

על פי הארגון, ארבעה בני אדם נוספים נפצעו ואחד מהם באורח קשה. לדבריהם, נהג המונית לא שעה

לבקשות לעצור ופגע בקבוצת המוחים. הארגון האשים בהודעתו את ממשלת ארדואן בהרג המפגין, וציטט את דבריו של ראש הממשלה שטען כי הוא "בקושי מצליח לעצור בעד 50 האחוזים" מתושבי המדינה שתומכים בו מלצאת לרחובות.

 

במקביל, איגוד העובדים הטורקי הודיע כי ייפתח מחר בשביתת אזהרה בת יומיים במחאה על התנהלות השלטון נגד המפגינים. עד כה נפצעו 1,480 איש במהומות באיסטנבול, חמישה מהם נמצאים בטיפול נמרץ, שניים נוספים במצב אנוש. מאות מפגינים אחרים נפצעו בעימותים שהתפשטו לערים רבות נוספות ברחבי טורקיה.

 

ארדואן: בודקים מעורבות זרה

גם ביום הרביעי של המהומות, וחרף ביקורת מבית ומחוץ, המשיכו כוחות הביטחון לנקוט יד קשה נגד המפגינים. שוטרים ירו גז מדמיע לעבר כ-1,000 מפגינים, רובם צעירים, בבירה אנקרה. הם קראו לארדואן להתפטר. העימותים וההתפרעויות נמשכו הלילה. בעיר הנמל איזמיר שבמערב טורקיה השליכו מפגינים בקבוקי תבערה אל משרדי מפלגת השלטון של ארדואן, ובצילומי הטלוויזיה נראה חלק מהבניין עולה בלהבות.

 

טרקטור לצד המפגינים, איסנבול הלילה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
טרקטור לצד המפגינים, איסנבול הלילה(צילום: EPA)

מפגינות באיסטנבול, היום (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מפגינות באיסטנבול, היום(צילום: EPA)

בורחות מגז מדמיע, אנקרה היום (צילום: AP) (צילום: AP)
בורחות מגז מדמיע, אנקרה היום(צילום: AP)

לילה לא שקט באיסטנבול (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
לילה לא שקט באיסטנבול(צילום: רויטרס)

מחלקים כיבוד למפגינים ליד כיכר טקסים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מחלקים כיבוד למפגינים ליד כיכר טקסים(צילום: AFP)

רכב טלוויזיה שהועלה באש באיסטנבול (צילום: EPA) (צילום: EPA)
רכב טלוויזיה שהועלה באש באיסטנבול(צילום: EPA)

 

באיסטנבול עקרו מפגינים תחנות אוטובוס, אבני מדרכה ותמרורים. באזור הבוספורוס נרשמו כמה מהעימותים הקשים ביותר הלילה, וכתובות גרפיטי רבות רוססו על קירות. האזור הסמוך למשרדו של ראש הממשלה ארדואן באיסטנבול נסגר, ולפנות בוקר ירו שוטרים גז מדמיע. ברחוב הראשי ליד משרדו של ארדואן באיסטנבול, אחד המפגינים נהג במחפרון קטן לעבר שוטרים, ומפגינים אחרים צעדו אחריו. במסגד סמוך, צוותים רפואיים ובהם רופאים מתלמדים טיפלו במפגינים שנפגעו במהומות.

 

ארדואן. "תהיו רגועים, נתגבר על זה" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ארדואן. "תהיו רגועים, נתגבר על זה"(צילום: AFP)

 

ארדואן עצמו פנה הבוקר שוב לעם הטורקי וביקש להירגע. הוא קרא לטורקים שלא להיסחף לפרובוקציות שלדבריו העומדים מאחוריהן הם "גורמים קיצוניים". במסיבת עיתונאים באיסטנבול לפני צאתו לביקור רשמי במרוקו, אמר ארדואן: "תהיו רגועים, נתגבר על כל זה". עוד אמר ארדואן כי גורמי המודיעין הטורקיים בוחנים מעורבות של גורמים זרים בליבוי המהומות.

 

"עבודת המודיעין נמשכת. לא ניתן לחשוף את שמותיהם (של הגורמים הזרים מאחורי האירועים) אך אנחנו ניפגש עם ראשיהם", אמר ארדואן מבלי למסור פרטים. הוא התייחס גם לביקורת הבינלאומית על הדיכוי הכוחני של ההפגנות. "אלה שמייעצים לנו להיות מתונים, עליהם קודם כל להיות מתונים בעצמם".

 

בינתיים מתגלים חילוקי דעות בין ארדואן לנשיא עבדוללה גול בנוגע לתגובה להפגנות. גול צפוי התמודד מול ארדואן בבחירות לנשיאות בשנה הבאה. בעוד ארדואן מתייחס למפגינים כ"חבורת מתפרעים ובוזזים" ו"מיעוט קיצוני" שמנסה לכפות את עמדתו על הרוב, גול נקט קו פייסני יותר והדגיש כי הפגנה לא אלימה היא זכות דמוקרטית.

 

גול בקונגרס (ארכיון). קו פייסני יותר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
גול בקונגרס (ארכיון). קו פייסני יותר(צילום: AFP)

 

"יש לנו כבר אביב בטורקיה", אמר היום ארדואן, בהתייחסות לכינוי "אביב טורקי", שניתן לגל המחאה,

"אבל יש מי שרוצה להפוך את האביב הזה לחורף". כשהכתבים תהו אם הממשלה מבינה את המסר שמבקשים המפגינים להעביר, ענה בכעס: "מה המסר? אני רוצה לשמוע מכם".

 

ואילו גול הדגיש שדמוקרטיה אינה מתמצה בקלפי. "כשאנחנו מדברים על דמוקרטיה, כמובן שרצון העם הוא מעל הכול. אבל דמוקרטיה אין משמעותה רק בחירות. אין דבר טבעי מאשר להביע מגוון עמדות, מצבים והסתייגויות במגוון דרכים, חוץ מבחירות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
מפגין שנפצע מטופל
צילום: EPA
מומלצים