שתף קטע נבחר

 

קטניות וסויה: המזון שמגן על הגוף מפני הסרטן

מחקרים אחרונים מצביעים על כך שאכילת קטניות, בעיקר פולי סויה, מגנה מפני סרטן הערמונית, סרטן השד וסרטן המעי הגס. מהי הכמות שמשפיעה על מניעת המחלות ואילו מזונות נוספים יכולים לעזור לנו להישאר בריאים?

ההשפעה של המזון על הבריאות ידועה כבר. בעשור האחרון אף התעצם השיח התקשורתי בתחום המזונות הפונקציונליים או מזונות על ובהשפעתם בקידום בריאות בתחומים שונים, לרבות סרטן.

 

 

עיקר השיח מתמקד בפירות, ירקות, צמחי מרפא ותבלין, ופחות בקטניות. עם זאת, סויה היא קטניה יוצאת דופן ונחקרה רבות בתחום הסרטן. בכל מקרה, ביחס לקטניות על פי מחקרים נראה כי ככל שצריכת הקטניות גבוהה יותר, פוחת הסיכון לסרטן מסוגים שונים.

 

אוכלוסיות סין, יפן וארצות אסיאתיות אחרות, הצורכות מוצרי סויה על בסיס קבוע, הן בדרך כלל בסיכון נמוך לפתח סרטן שד, סרטן רחם, סרטן ערמונית וסרטן המעי הגס. מה אומרים על כך המחקרים?

 

עוד על תזונה בריאה

 

קטניות וסויה

צריכה גבוהה של קטניות, מקושרת לסיכון מופחת למספר סוגי סרטן כמו סרטן דרכי אוויר-עיכול עליונות (כגון אף וגרון), קיבה, מעי גס-חלחולת וריאה.

 

כך למשל, במחקר רב-אתני שנערך בהשתתפות 82,483 גברים בגילאי 45-75, נמצא כי צריכת קטניות מקושרת להפחתת הסיכון לסרטן הערמונית.

 

בקרב גברים שצרכו את כמות הקטניות הגבוהה ביותר, נראתה הפחתה של 11% בסיכון לסרטן הערמונית באופן כללי והפחתה של 26% בסיכון לפתח סרטן ערמונית בדרגה גבוהה, בהשוואה לגברים שצרכו את כמות הקטניות הנמוכה ביותר. אחוזי הפחתה אלו בסיכון, נראו הן בצריכת סויה והן בצריכת קטניות ללא סויה.

 

במחקר פרוספקטיבי בהשתתפות גברים אדוונטיסטים, נמצא כי צריכה גבוהה של חלב סויה, מקושרת להפחתת הסיכון לסרטן הערמונית.

 

במחקר בהשתתפות מהגרות מדרום אסיה המתגוררות באנגליה, נמצא כי צריכה גבוהה של ירקות וקטניות מקושרת להגנה מפני סרטן שד. החוקרים מציינים כי ניתן להחשיב שתי קבוצות מזון אלו בסיכון המופחת לסרטן שד שנצפה בקרב צמחוניות.

 

במחקר בהשתתפות אמריקניות ממוצא אסייתי (סין, יפן ופיליפינים) נמצא כי ירקות וקטניות הם הרכיבים להם מיוחסת הפחתה משמעותית בסיכון לסרטן שד. לעומת זאת פחמימות וכל סוגי הבשר(אדום, לבן ומעובד) הם הרכיבים להם מיוחסת הגברה משמעותית בסיכון לסרטן שד.

 

קטניות מכילות מגוון רכיבים מקדמי בריאות כגון סיבים מסיסי מים וספונינים שהוכחה השפעתם כנוגדי סרטן. בנוסף לכך, לקטנים צמחיים המצויים גם בקטניות כגון שעועית אדומה, אפונה, עדשים ופולי סויה, נמצאו בעלי השפעות נוגדות סרטן.

 

לקטינים שונים, נקשרים לקרומי התאים הסרטניים או לקולטנים שלהם וגורמים לרעילות בתאים, למוות תאי מתוכנן, ולעיכוב צמיחת גידולים.

 

קטניות כוללות כגון: שעועית, עדשים, אפונה, חומוס, מש, אזוקי.

 

המחקרים מראים כי אכילת קטניות משפיעה על ירידה בתחלואה בסרטן (צילום: ויז'ואל/פוטוס) (צילום: ויז'ואל/פוטוס)
המחקרים מראים כי אכילת קטניות משפיעה על ירידה בתחלואה בסרטן(צילום: ויז'ואל/פוטוס)

 

ירקות ממשפחת המצליבים

מחקרים אפידמיולוגיים מראים קשר הפוך בין צריכת ירקות ממשפחת המצליבים לבין היארעות של סוגי סרטן שונים: ריאות, לבלב, שלפוחית השתן, ערמונית, בלוטת התריס, עור, קיבה ומעי גס.

 

ירקות ממשפחת המצליבים כוללים כגון: כרוב, כרובית, ברוקולי, צנון, צנונית, קולרבי, רוקט, רשאד.

  

שמן זית

צריכה גבוהה של שמן זית היא סימן ההיכר של הדיאטה הים תיכונית המסורתית והיא מקושרת לשכיחות נמוכה יותר של סרטן, כולל סרטן המעי הגס והחלחולת, בהשוואה למדינות מערביות אחרות.

  

סלק

פיגמנטים המצויים באופן טבעי בסלק, פועלים כנוגדי סרטן, נוגדי חמצון ונוגדי דלקת. תמצית שורש סלק שניתנה לעכברים דרך הפה, הראתה פעילות אנטי-גידולית נגד גידולי עור וריאה.

 

אכילת רימון נוגדת התפשטות מהיר של תאי סרטן מעי גס (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
אכילת רימון נוגדת התפשטות מהיר של תאי סרטן מעי גס(צילום: ירון ברנר)
  

רימון

מחקרים על רימון הראו פעילות נוגדת התפשטות ושגשוג מהיר של תאי סרטן מעי גס וערמונית.

  

כורכום

מחקרים שונים בחיות ובמבחנה הראו כי כורכום ומיצויים שלו מעכבים תהליכים סרטניים והתפתחות גידולים מסוגים שונים כגון סרטן של העור, הקיבה, התריסריון, הלשון, המעי הגס, השד והערמונית.

  

פטריות

בטא גלוקאן הוא סיב מסיס הנפוץ בפטריות. השפעותיו כוללות המרצת פעילות חיסונית, פעילות נוגדת סרטן, עיכוב צמיחת גידולים ומניעת גרורות.

 

עגבניות

גברים הצורכים לפחות 10 מנות מוצרי עגבניות בשבוע, הם בעלי סיכון נמוך יותר לפתח סרטן ערמונית, בהשוואה לאלו שרמת הצריכה שלהם נמוכה.

  

גזר

גזר שניתן לחולדות למשך 18 שבועות, עיכב התפתחות גידולים במעי הגס ושינויים במעי הגס העלולים להוביל לסרטן.

  

שום

נמצא קשר בין צריכת שום לבין סיכון מופחת לסרטן קיבה, מעי גס וחלחולת.

  

הכתבה מבוססת על הספר 'נפלאות התזונה הפונקציונלית'

 

ד"ר יוסי שבח (PhD, RNa, MIHA), נטורופת והרבליסט, מרצה בקמפוס ברושים לרפואה משלימה באוניברסיטת תל אביב, מומחה בתזונה פונקציונלית ובצמחי מרפא, מייסד ומנהל המרכז לתזונה פונקציונלית

 

סדנאות ריפוי דרך האוכל יתקיימו ב- 12 ביוני, 19 ביוני, בין בשעות 17:00-20:00

הסדנה מתקיימת בכיתת הבישול ע"ש טל יעקובסון ז"ל   בקמפוס ברושים לרפואה משלימה באוניברסיטת תל-אביב

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Index Open
צריכת שמן זית מקושרת לשכיחות נמוכה של מחלות סרטן שונות
צילום: Index Open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים